Vezi cum recuperezi in instanta taxa auto de poluare - Tv Ziare.com

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 14:18
7430 citiri
Vezi cum recuperezi in instanta taxa auto de poluare - Tv Ziare.com
Foto: Destination360

Cei care dau in judecata statul pentru a recupera taxa auto au foarte mari sanse sa castige procesele, sustine avocatul Marius Vicentiu Coltuc. Acesta a explicat, la TV Ziare.com, procedura de a actiona statul in judecata.

In prezent, exista 45.000 de procese pe rol, iar majoritatea au fost castigate de reclamanti, arata avocatul. O decizie din mai a Curtii de la Luxemburg arata ca taxa de poluare pe 2008 si 2009 trebuie restituita, pentru ca este ilegala.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Marius Vicentiu Coltuc

Decizia in prima instanta este, de cele mai multe ori, in favoarea Administratiei Financiare care emite decizia de calcul, insa la recurs reclamantii castiga, adauga acesta.

"Fie cerem evitarea taxei de poluare fie recuperarea banilor. Este un proces de contencios administrativ. Se ataca decizia de calcul a Administratiei Financiare, se depune plangerea prealabila si se asteapta 30 de zile pentru a primi un raspuns negativ sau niciun raspus.

(...) Au aparut diverse modele de cereri pe Internet, important este sa nu le folositi, ci sa apelati la un avocat. Daca cererea nu este identica cu cerea de chemare in judecata peste 30 de zile, la tribunal exista anumite probleme, se respinge cererea pentru ca nu ati parcurs procedura antejudiciara", explica Marius Vicentiu Coltuc.

La dosar se depun o copie dupa decizia de calcul de la Administratia Financiara, chitanta cu care s-a achitat suma, o copie dupa contractul de vanzare cumparare din Romania, impreuna cu o plangere.

"In cererea de chemare in judecata se precizeaza in primul rand ceea ce s-a achitat efectiv, insa avem foarte multe hotarari date in acest sens, se poate cere si actualizare. Pe langa suma se cere si actualizare in functie de indicele de inflatie. Am avut o hotarare unde s-au obtinut si daune interese, adica exact ceea ce s-ar fi obtinut daca suma respectiva ar fi fost folosita pe aceasta perioada de timp cat s-a dat hotararea", explica Marius Vicentiu Coltuc.

Un proces dureaza aproximativ un an

In Bucuresti, exista sanse mari sa castigati procesul, desi dureaza aproximativ un an pentru a obtine o hotarare definitiva si irevocabila.

Noile declaratii ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, fac insa viata grea celor care au platit taxa auto: acesta sustinea, recent, proprietarii de autovehicule care au platit taxa de poluare in acest an (2011) vor primi inapoi 20-30% din valoarea acesteia.

Cei care au platit taxa auto in 2011 vor primi inapoi 20-30% din bani

"Este un precedent periculos, Guvernul vrea pentru decembrie 2010 si pentru 2011 sa plateasca din aceste sume 30%. Ce se intampla cu ceilalti vom vedea, pentru ca se creaza o discriminare daca eu am aceeasi hotarare, insa o suma mai mare obtinuta in alt an. Ar fi reale probleme", arata avocatul.

Prin modificarea legii, Guvernul "a interpretat hotararea de la Luxemburg si a gasit o formula mixta prin sa evite dispozitiile imperative ale legii" insa a omis ca in Uniunea Europeana nu se plateste aceasta taxa de poluare in majoritatea statelor, sustine avocatul. Acesta este de parere ca taxa de poluare auto ar trebui eliminata si inlocuita cu un impozit anual mai mic.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#taxa auto poluare, #taxa poluare instanta, #recuperare taxa auto, #avocat Coltuc , #taxa auto