Vrei sa-ti recuperezi banii din taxa auto? Vezi ce poti face - Tv Ziare.com

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 14:16
5428 citiri
Vrei sa-ti recuperezi banii din taxa auto? Vezi ce poti face - Tv Ziare.com

"STOP TAXEI DE POLUARE!" este incercarea Casei de avocatura Coltuc de a strange oamenii nemultumiti de acest bir in speranta unei modificari legislative care sa se sincronizeze cu situatia economica actuala a romanilor.

Casa de avocatura incearca sa stranga 50.000 de semnaturi, prag peste care poate ulterior actiona in instanta pe aceasta tema. La numai o saptamana de la lansare, aceasta a reusit sa stranga deja 1.500 de semnaturi si, pentru a comunica mai usor cu cei interesati de recuperarea taxei sau evitarea ei, au fost create grupuri pe Yahoo, Google si Facebook.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu avocatul Marius Vicentiu Coltuc

Practic, avocatii acestei case incearca sa-i reuneasca pe romanii nemultumiti de faptul ca Ministerul Mediului a triplat taxa auto incepand de la 1 ianuarie 2011, in ideea obtinerii unor sume importante pentru bugetul alocat protejarii mediului si a innoirii parcului auto. Tot cu aceeasi data, si persoanele care isi achizitioneaza masini noi, aliniate la norma de poluare Euro 5, vor fi nevoiti sa achite taxa.

Reprezentantii casei de avocatura atrag atentia ca, in urma acestei taxe, piata second hand va deveni mai scumpa si atat romanii, cat si statul vor avea de pierdut.

"Anul 2011 a inceput cu o serie de modificari care dezavantajeaza oamenii de rand. Cea mai importanta este cea de a mari taxa de poluare intre 50-70%, pentru absolut toate masinile. Aceasta taxa de poluare este discriminatorie. Noi vrem sa modificam OUG 118/2010.

Ministrul Laszlo Borbely spune ca este foarte bine ca nu mai avem masini poluante, insa rezultatul va fi exact altul, oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere nici macar masinile second hand, noi cu atat mai putin. In loc sa se stranga mai multi bani la buget, aceste venituri se vor diminua", a explicat avocatul Vicentiu Coltuc, la Tv Ziare.com.

Potrivit acestuia, sunt doua proceduri prin care se poate actiona, una pentru atunci cand s-a platit taxa si se vrea recuperarea banilor si alta pentru atunci cand nu se doreste sa se plateasca aceasta taxa.

De ce acte aveti nevoie?

Actele necesare pentru a actiona in justitie constau in: copie de pe chitanta sau OP daca s-a platit pe firma, copie de pe decizia de calcul a taxei, copie de pe cartea masinii, copie de pe contractul de vanzare-cumparare si copie de pe cartea de identitate a proprietarului.

In ceea ce priveste procedura, potrivit avocatului, aceasta consta intr-o plangere la organul care a emis respectiva decizie, apoi se asteapta 30 de zile pentru un raspuns si abia dupa aceasta perioada se depune cererea de chemare in judecata. Judecata are loc la tribulanul din zona unde s-a platit taxa.

Avocatul atrage atentia ca, daca ati achitat taxa de poluare, aveti la dispozitie doar 30 de zile pentru a o contesta. In ceea ce priveste solutionarea cazului, problema este legata de tergiversarea procesului.

"Problema este legata de primul termen de judecata, care se da aleatoriu de catre calculator, si este de minim 6-7 luni in Bucuresti. Judecata ar dura maxim doua termene, daca e lipsa de procedura, la care se adauga si un termen de 15 zile pentru a deveni irevocabila sau nu.

Pe durata procesului, teoretic, ar putea sa se circule cu numere rosii, pe baza unui certificat ca exista un proces pe rol, asta pana hotararea devine irevocabila. Este foarte bine sa exista un grup, dar e greu sa-i unesti, sa existe un lider. Ar fi insa anumite probleme in sensul ca la primul termen partea adversa ar putea sa spuna ca nu exista o personalitate juridica pentru ca nu s-a constituit un grup. Exista insa o coparticipare procesuala daca exista aceeasi cauza si un interes comun", a explicat avocatul Vicentiu Coltuc, la Tv Ziare.com.

Ce argumente se pot invoca?

Prin aceasta initiativa, Casa de avocatura incearca sa arate ca Romania incalca un articol din Tratatul de Constituire a comunitatii europene, adica articolul 110, in care se zice ca daca ai o masina din UE nu platesti taxa de poluare.

"Taxa de poluare se recupereaza pe principiul platii nedatorate, expuse in vechiul Cod Civil, cat si in cel ce ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie, la articolul 1.092", a mai spus reprezentantul casei de avocatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#taxa auto, #plata taxa poluare, #instanta taxa poluare , #taxa auto