Ai loc de parcare in Bucuresti? Mai ai o grija pe cap: Amenzi de sute de lei pentru o hartie - UPDATE

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 12:17

   

Ai loc de parcare in Bucuresti? Mai ai o grija pe cap: Amenzi de sute de lei pentru o hartie - UPDATE
Locuitorii Capitalei care au loc de parcare mai au o grija pe cap. Din 2016, pe langa plata taxei, sunt nevoiti sa depuna anual o declaratie de impunere la autoritatile locale, daca nu vor sa se trezeasca cu amenzi de sute de lei.

Decizia a fost luata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin Hotararea 218/2015.

UPDATE JOI 28 ianuarie - Final fericit in telenovela locurilor de parcare din Bucuresti: Autoritatile dau inapoi si cer scuze contribuabililor

Contractul pentru inchirierea locului de parcare se reinnoieste automat, odata cu plata taxei, care trebuie efectuata pana la 31 martie a anului in curs.

Insa pe langa achitarea birului, bucurestenii mai sunt nevoiti sa depuna o declaratie, regasita la anexa 2.4. a HCGMB nr 218/2015, pana la 31 ianuarie, care se numeste "Declaratie de impunere privind stabilirea taxei pentru utilizarea locurilor publice".

In caz contrar, autoritatile pot aplica amenzi care sunt cuprinse intre 70 de lei si cateva sute de lei.

Bucurestenii sunt nemultumiti

Declaratia de impunere a provocat o degringolada totala, avand in vedere ca regulile difera de la un sector la altul, iar nimeni nu ne-a putut explica la ce foloseste documentul.

Ziare.com a incercat sa ia legatura cu departamentele de profil din fiecare sector al Capitalei, pentru a afla situatia din fiecare zona, ca urmare a plangerilor venite la adresa redactiei.

Cititorii nostri au reclamat faptul ca au aflat "prin viu grai", intr-o era a tehnologiei, ca sunt obligati sa depuna aceasta declaratie de impunere, dar si de faptul ca sunt nevoiti sa stea la niste cozi imense, lucru confirmat de functionarii publici cu care am stat de vorba.

Mai mult, unii bucuresteni se tem ca vor pierde locul de parcare daca nu depun aceasta declaratie, insa acest lucru este neadevarat. Singura masura ce poate fi impusa de autoritati este aplicarea unor amenzi, usturatoare ce-i drept. In plus, in unele sectoare, termenul de depunere a fost amanat pana la 31 martie 2016, iar in altele ni s-a transmis ca locuitorii nu sunt obligati sa depuna declaratia respectiva.

Ce decizie a luat Consiliul Municipiului Bucuresti la finalul anului trecut

HCGMB nr. 218/2015 prevede urmatoarele, la punctul 3.20:

(4) Controlul si aplicarea sanctiunilor se va efectua de catre compartimentele de specialitate imputernicite in acest sens.

(5) Platitorii acestor taxe, persoane fizice sau juridice, au obligatia depunerii declaratiilor pentru fiecare taxa prevazuta in aceasta anexa.

(6) Declaratiile prevazute in anexe se depun de catre fiecare contribuabil anual pana la 31 ianuarie al fiecarui an.

(7) De asemenea, declaratii prevazute la articolul (6) se depun in termen de 30 de zile de la inceperea/modificarea activitatii.

(8) Constitutie contraventii urmatoarele fapte:

 • a) depunerea peste termen a declaratiilor de impunere prevazute in prezentele norme;
 • b) nedepunerea declaratiilor de impunere prevazute in prezentele norme.

 • (9) Contraventiile prevazute la:

 • - alin. 8 lit. a) se sanctioneaza persoanele fizice cu amenda de la 70 lei la 279 lei
 • - alin. 8 lit. b) se sanctioneaza persoanele fizice cu amenda de la 279 lei la 696 lei.

 • (10) In cazul persoanelor juridice, limitele minime si maxime ale amenzilor prevazute la alin. (9) se majoreaza cu 300%.

  Situatia din Sectorul 2

  Un reprezentant al biroului parcari a explicat pentru Ziare.com situatia declaratiei de impunere pentru parcarile de resedinta. Redam mai jos integral conversatia:

  "Cineva care are deja loc de parcare si l-a platit trebuie sa depuna o noua cerere?

  Nu. E o confuzie. In baza Hotararii CGMB 218 / 2015, cetatenii care desfasoara activitati pe domeniul public, inclusiv daca ocupa loc de parcare de resedinta, trebuie sa declare, printr-o declaratie de impunere, acest lucru la DVBL Sector 2 (Directia Venituri Buget Locale Sector 2).

  Deci e vorba despre acea declaratie, care trebuie depusa pana la 31 ianuarie. Nu are legatura plata locului sau alta modificare de contract. In contract e o singura clauza, contractul se reinnoieste automat prin plata taxei de parcare anuala in termen, respectiv 31 martie.

  E valabila pentru toate sectoarele?

  Fiind emisa de CGMB, da.

  Ce se intampla daca nu se depune declaratia pana la 31 ianuarie?

  Se aplica amenzi.

  In ce valoare?

  Nu stiu valoarea lor, cititi dvs hotararea, eu am 200 de oameni la coada."

  Locuitorii Sectorului 2 al Capitalei sunt norocosi, avand in vedere ca aceasta declaratie poate fi trimisa si prin mail, potrivit unei informari publicate pe site-ul Primariei.

  "Va informam ca 'Anexa nr.2.4 - DECLARATIA DE IMPUNERE privind stabilirea taxei pentru utilizarea locurilor publice pentru persoane fizice' se poate transmite si pe adresa de e-mail a institutiei, office@impozitelocale2.ro, insotita de o copie scanata a actului de identitate", se arata in informare.

  Situatia din Sectorul 3

  Primaria Sectorului 3 a publicat un comunicat pentru a anunta locuitorii ca s-a prelungit perioada pana la care poate fi depusa declaratia de impunere pentru parcarile de resedinta pana la 31 martie 2016.

  "Primaria Sectorului 3 anunta faptul ca prelungeste termenul de depunere a declaratiilor de impunere cu privire la parcarile de resedinta pana la 31 martie 2016. Precizam ca declaratiile sunt depuse in conformitate cu HCGMB nr. 218/2015 privind stabilirea nivelului impozitelor si taxelor locale in Municipiul Bucuresti, incepand cu anul 2016.

  Persoanele interesate sunt asteptate la sediul Directiei Utilitati Publice Sector 3 din sos. Mihai Bravu nr. 428 (in incinta Colegiului National Mihai Bravu). Programul de lucru cu publicul este de luni pana joi de la ora 8.30 la 16.30, iar vineri intre orele 8.30-14.00", se arata in comunicat.

  Reprezentantii Directiei Utilitati Publice (DUP) Sector 3 au precizat pentru Ziare.com ca declaratiile trebuie depuse personal, deci nu pot fi trimise prin e-mail sau prin posta.

  Situatia din Sectorul 6

  Ziare.com a contactat si Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6 (A.D.P.D.U.) si am fost redirectionati la Serviciul Parcari, insa nu am reusit sa vorbim cu un reprezentant de acolo, deoarece programul de miercuri este intre 13:30 si 18:30.

  UPDATE: Puscasu Eugen, de la secretariatul ADP Sector 6, ne-a transmis ca declaratia respectiva nu ar fi necesara pentru locuitorii din aceasta zona.

  "In sectorul 6 nu se percepe aceasta declaratie, din ce stim noi. Din ce ni s-a transmis, aceasta hotarare de depunere a declaratiei nu este valabila in sectorul 6. Din cele sase sectoare, doar 2-3 sunt in pasul asta. Suna incontinuu lumea, e normal, ca sa nu fie amendati. Cineva a facut asta si toata lumea ne suna", a precizat acesta pentru Ziare.com.

  Situatia din Sectorul 1

  Ziare.com a contactat si responsabilii de la Sectorul 1, insa acestia ne-au rugat sa revenim peste cateva ore pentru ca situatia nu este foarte clara.

  UPDATE 1: Ulterior, Florentina Burlacu, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1, a declarat pentru Ziare.com ca depunerea declaratiei de impunere pentru parcarea de resedinta este obligatorie pentru toti cetatenii care detin asemenea locuri de parcare, informatia nefiind o noutate, pentru ca hotararea CGMB a fost adoptata anul trecut.

  De asemenea, aceasta ne-a declarat ca s-a decis ca termenul final sa fie prelungit de la 31 ianuarie la 31 martie si a specificat ca formularul poate fi descarcat de pe site-ul institutiei, fiind gata completat cu o parte dintre date, nefiind necesara decat completarea datelor personale.

  In comunicatul remis presei, miercuri, de ADP Sector 1 se precizeaza ca Primaria Sectorului 1 a decis prelungirea termenului pentru depunerea declaratiei pentru a veni in sprijinul cetatenilor.

  Totodata, se ofera toate detaliile necesare pentru cei care detin locuri de parcare. Redam mai jos integral comunicatul de presa:

  "Reglementata prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 218/2015, Declaratia de Impunere se depune la sediul Administratiei Domeniului Public Sector 1 (ADP), din bulevardul Poligrafiei nr. 4, odata cu documentatia pentru contractele de inchiriere a parcarilor de resedinta.

  Declaratia de Impunere poate fi descarcata de pe site-ul Primariei Sectorului 1 - www.primariasector1.ro, rubrica Administratia Domeniului Public, Compartimentul Parcaje - sau completata direct la sediul ADP Sector 1.

  Programul de lucru cu publicul al Serviciului Parcaje, din cadrul ADP Sector 1, este urmatorul: luni, intre orele 10:00 - 18:00, iar in zilele de marti, miercuri, joi si vineri, in intervalul orar 08:00 - 16:00. Mai multe informatii pot fi obtinute la numarul de telefon 021/319.32.58 tasta 2.

  Locuitorii Sectorului 1 isi pot reinnoi contractele de inchiriere a locurilor de parcare de resedinta pana la data de 31 martie 2016. Pentru a inchiria un loc de parcare de resedinta, bucurestenii din Sectorul 1 trebuie sa depuna urmatoarele acte: cerere de inchiriere, copie dupa actul de identitate al solicitantului cu domiciliul in imobilul respectiv, copie dupa certificatul de inmatriculare al autoturismului pe care il detine, taxa de 76,65 lei/loc/autoturism/an si Declaratia de Impunere.

  Daca pana la data de 31 martie 2016, cetatenii care au avut contract de inchiriere a unui loc de parcare pe anul precedent nu isi manifesta intentia de a-l reinnoi, Administratia Domeniului Public Sector 1 poate atribui locul de parcare respectiv oricarei persoane interesate", se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul ADP Sector 1.

  UPDATE 2: La cateva ore dupa transmiterea acestui comunicat, Primaria Sectorului 1 a transmis ca in urma discutiilor avute cu reprezentantii Primariei Municipiul Bucuresti s-a ajuns la concluzia ca declaratia de impunere nu este obligatorie pentru cetatenii din aceasta zona.

  "Am gasit o solutie administrativa prin care sa nu obligam contribuabilii sa completeze acea declaratie de impunere. Conform legii, daca exista deja un contract incheiat intre contribuabil si Administratia Domeniului Public, acesta trebuie sa plateasca doar taxa, fara sa mai fie nevoit sa mai completeze alte documente pentru obtinerea unui loc de parcare de resedinta. Numai cei care au in proprietate locurile de parcare trebuie sa depuna declaratiile de impunere", a precizat viceprimarul Sectorului 1, Vasile Motoc.

  Situatia din Sectorul 4

  Initial, un reprezentant al Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale Sector 4 ne-a transmis ca declaratia poate fi depusa pana pe 31 martie 2016.

  "S-a amanat pana la data de 31 martie si se poate si prin posta sau e-mail, numai ca pe actele pe care le trimit trebuie sa scrie 'in conformitate cu originalul', semnatura si data in care le depun", a declarat pentru Ziare.com Nita Antonio, de la sediul DGITL din Calea Serban Voda nr.43.

  UPDATE: Insa apoi reprezentantii Directiei au revenit asupra informatiei si au precizat ca, de fapt, locuitorii din aceasta zona a Bucurestiului NU sunt obligati sa depuna declaratia respectiva.

  Surugiu Panzaru Orlando a explicat pentru Ziare.com ca a fost vorba de o eroare de comunicare si ca aceasta declaratie NU trebuie depusa de locuitorii Sectorului 4. Motivul? Fiecare primarie de sector se organizeaza in mod independent de celelalte.

  "Legea Administratiei Publice Locale, Legea 215 pe 2001, prevede ca fiecare unitate administrativ-teritoriala sau subdiviziune teritoriala are autonomie locala, adica fiecare se gestioneaza si se organizeaza" autonom de restul, ne-a precizat oficialul DGITL Sector 4.

  Situatia din Sectorul 5

  Primaria Sectorului 5 nu are site-ul actualizat de cateva luni, astfel ca singurele informatii publicate sunt legate doar de documentele necesare pentru obtinerea unui loc de parcare si modalitatile de plata a taxei.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 89462 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  roion
  rank 5
  Apel urgent !!!
  Moromete, plăteste fonciirea, bă!
  Da declaratia, băăăă !
  ahmedinejad
  rank 5
  domne! rasa de om ca dumneata, n-am mai vazut!
  "jupuitule":)))
  www.youtube.com/watch?v=vp9UGT-alwo
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  rolul statului Roman e "sa stringa bani prin orice metode!"
  ......nu se pot plati pensii speciale la parlamentari, militari, politisti, juristi, primari & presedinti de consilii, etc. Daca banii nu ajung, impozitele si taxele se mai pot stringe inca odata in aceleasi an! S-ar putea impozita: centralele de apartament, animalele de companie, mersul pe strada si chiar....respiratul, ca taxa de mediu.
  kott
  rank 5
  2 masuri necesare de 26 de ani
  pentru "birocratia" de partid si de stat care cloceste astfel de actiuni contra sclavilor platitori de taxe sunt necesare sterilizarea si apoi ghilotinarea (ordinea nu conteaza ...).
  copilul
  rank 1
  :))) Bine le face si daca ar fi dupa mine,fiecare bucurestean
  ar trebui sa primeasca,in primul trimestru,al fiecarui an,cate 25 de bulane militzienesti,la fiecare talpa,ca sa le vina mintea la cap sa nu mai iasa pe strazi,ca sa demonstreze ca prostii,chemati prin F B !!!...Sa iasa,cand trebuie !
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  de acord cu "bulane la talpi"! da, cu bon fiscal!!
  ......pt. ANAF/loteria bonurilor!!!
  IoandinChicago
  rank 5
  Cred ca este o brambureala,
  de la Municipiul Bucuresti. Tov daca au ramas fara Oprescu, se joaca cu bucurestenii. In sectorul 6 nu este necesara sau obligatorie. Concluzie ; Mutati-va in sectorul 6.
  Don
  rank 1
  Dezinformare marca Ziare.com
  1. Decizia de impunere se depune atunci cand inregistrezi contractul la finante. O singura data. Si face parte din documentele de depus odata cu obtinerea locului de parcare.
  2. Ce decizie de impunere sa mai depui daca deja ai achitat? Decizia de impunere stabileste cuantumul taxei.. pe care daca ai platit-o deja, inseamna ca acel cuantum e stabilit deja.
  La parcari, taxele sunt in functie de zona si sunt stabilite de la 01 ianuarie, astfel ca "Declaratie de impunere privind stabilirea taxei pentru utilizarea locurilor publice" se refera la alte activitati.

  Daca nu a mai cazut vreun avion si nu a ma murit nimeni, cum sa creati trafic? Semanand panica aiurea.
  pisica
  rank 2
  Sigur ca ai dreptate, dar din pacate nu e asa...
  si n-are nicio logica chestia asta votata in decembrie 2015 - si aplicabila pana la 1.01.2016.Interesati-va sa vedeti ca nu e dezinformare, din pacate e pe bune...Total stupid si tipic pentru primarie. Intai impunem o masura, luam o hatarare, ceva si dupa aia vedem noi cum aplicam, dar daca nu se face - trantim amenzi sau macar amenintam cu ele...
  copilul
  rank 1
  ...Gresit,declaratia trebuie facuta de cate 2 ori pe zi,sa
  vaza stapanirea,ca mai ai masina intreaga dupa ce ai dat in gropi,de 100 de ori pe zi ! Daca nu depui seara declaratia,inseamna ca nu mai ai masina si locul tau,revine altui fraier !!!..ca lucurile astea,sunt mai rare decat eclipsele totale de soare...
  IoandinChicago
  rank 5
  Don
  Nu toata lumea plateste pe 01 ianuarie, iar daca platesti, atunci completezi si declaratia. Deranjeaza ca trebuie sa mergi de doua ori. Odata in ianuarie pentru declaratie si alta data in martie sa platesti daca nu ai bani in ianuarie. Nu intelegeti smecheria ? Te face sa platesti in ianuarie cand depui declaratia, ca sa nu mai faci alt drum, nu este o suma enorma. Omul neglijeaza si multi nu platesc decat la sfarsitul anului.
  "Locurile de parcare nu se inchiriaza de te miri unde: ci doar de la ADP! " Da de la ADP, dar acolo unde au libere, poate fi si la o statie de unde stai, din acest motiv am scris "de te miri unde", adica nu este in fata blocului. Pe Copilul il sfatuiesc sa-si cumpere garaj, am eu unul de vanzare.
  IoandinChicago
  rank 5
  Tov Don nu intelegi ? Masura este foarte buna.
  Cand cumperi apartament si loc de parcare asa este, dar este vorba de cei care au inchiriat de la primarii locuri de parcare da te miri unde. Despre ei este vorba.
  Chiriasi locurilor de parcare trebuie sa depuna anual aceasta declaratie si intr-un fel este bine. Multi renunta la locul de parcare, nu mai platesc, dar primaria nu are de unde sa stie, ca sa-l poata da la alta persoana, pentru ca nu anunta. Si uite asa se bat pe locurile de parcare in fiecare an.
  pisica
  rank 2
  Adica primaria nu stie cine nu si-a platit
  locul de parcare? Adica ADP nu stie sa faca un tabel cu locuri de parcare si inca 2 coloane - pentru care s-a platit pana la 31.03.2016 si pentru care nu s-a platit. Acolo unde nu s-au platit pana la 31.03.2016 - liber la realocare...E greu?
  copilul
  rank 1
  da ce bre,primaria nu vede ca nu si-a mai primit
  banii pe locul respectiv ? tre sa stau io,la coada la ghiseu,ca sa-i anunt ?....mai ales,ca nu mai avem nici voie,ca sa mai fumam in public !!!...eeeeeh....!!!!
  Don
  rank 1
  Maestre de la Chicago
  Locurile de parcare nu se inchiriaza de te miri unde: ci doar de la ADP!
  In plus, daca nu achiti taxa de parcare pana la 31 martie, acel loc se redistribuie. Deci nu ramane primaria in paguba.
  Este gresit inteles HCMB-ul ala.
  Daca achiti locul de parcare pe 01 ianuarie, ce decizie de impunere mai iti trebuie sa stabileasca taxa? Ca tu deja ai achitat.
  Si conform contract, ai dreptul sa platesti pana la 31 martie.
  Da, depui decizie de impunere pentru utilizarea spatiului public cand desfasori activitati pe acesta si se stabilesc taxele aferente sau cand inregistrezi contractul de inchiriere la taxe si impozite.
  pisica
  rank 2
  pisica
  scuze - aplicabila pana la 31.01.2016!!!
  Don
  rank 1
  pisico
  aia de la parcari stiu instant cand un loc de parcare devine disponibil.
  au si tabele si situatii, tot.. chiar si doritori in asteptare :)
  Ioan cel adevarat 2
  rank 5
  "PROSTI nostri sunt DESTEPTI" zice Cristian Preda !
  Aveti exemplul cel mai elocvent cu "DESTEPTII" din Bucuresti.
  Ce sa zicem despre cei din Piatra Olt,Urziceni, Slobozia ori Fetesti.
  kott
  rank 5
  I have a dream
  A da o casa si o masina pentru privilegiul de trage politicienii din ultimii 26 de ani printr-o masina de tocat adaptata la dimensiuni potrivite. Nu inteleg cum de nu colaboreaza niste cetateni care lucreaza prin sri, mapn, mi, sie, spp sa aresteze vreo 200000 de politicieni care s-au remarcat in ultimii 26 de ani si sa-i puna la munca la autostrazi, canale de irigatii... etc si sa le confiste averile in vederea redistribuirii. In 6 luni devenim Elvetia daca scapam de politicienii hotzi, coruptzi, pproshti, criminali, tradatori ...
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor