Ziare.com

Cresc taxele si impozitele? Nu inainte de alegeri

de Camelia Sisea
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:34

   

Cresc taxele si impozitele? Nu inainte de alegeri
Despre taxe si impozite, doar dupa alegeri discutam. Publicarea proiectului privind actualizarea taxelor si impozitelor locale prin indexarea cu rata inflatiei, majorarea acestora cu alte cuvinte, a starnit nemultumirea premierului Victor Ponta, care s-a grabit sa infirme "zvonurile", invocand o comunicare deficitara cu ministrii de resort.

"In concordanta cu prevederile Codului Fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv cu 16,05% pentru anii 2010-2012", se arata in textul proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Potrivit prim-ministrului, responsabilitatea unei eventuale majorari apartine, oricum, autoritatilor locale.

Totusi, cresterea taxelor si impozitelor locale nu poate fi evitata, avand in vedere cresterea semnificativa a inflatiei din ultimii trei ani, in special pe fondul majorarii taxei pe valoare adaugata de la 19% la 24% in vara anului 2010.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Avocatul Gabriel Biris mentioneaza ca prevederea tine de aplicarea legii, in contextul in care Codul Fiscal prevede ca impozitele si taxele locale care sunt stabilite in suma fixa sau a caror cuantum se calculeaza prin aplicarea unor procente la o baza fixa se actualizeaza o data la trei ani cu rata inflatiei.

"Faptul ca proiectul a fost pus pe site-ul Ministerului de Finante tine de aplicarea legii. Faptul ca a fost scos de pe site tine de o abordare politicianista. Probabil ca guvernul si-a dat seama ca aplicarea legii le face rau in campanie", a spus avocatul Gabriel Biris pentru Ziare.com.

Avocatul avertizeaza ca intarzierea indexarii va priva autoritatile locale de actualizarea veniturilor din cea mai importanta sursa de finantare pe care o au.

O amanare pana dupa alegeri

"Fara indoiala ca va fi o amanare pentru alegeri. Miscarea aceasta de publicare si de retragere a fost determinata de reactia care a aparut in presa cand s-a anuntat aceasta masura. E clar ca pana la alegeri se va incerca cu orice pret sa nu apara vesti suparatoare", considera analistul Aurelian Dochia.

O modificare a taxelor si impozitelor pentru 2013 nu ar fi fost oricum posibila din punct de vedere legal, a sustinut ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, deoarece ar fi trebuit anuntata cu cel putin sase luni inainte de inceperea noului an.

Totusi, Gabriel Biris aminteste ca prevederea, care se refera la modificari ale Codului Fiscal ce urmeaza sa intre in vigorare de la inceputul anului urmator, nu a fost respectata niciodata, recurgandu-se la derogari prin ordonante de urgenta.

"In practica, acesta regula a fost deja incalcata de mai multe ori, astfel incat nu putem sa avem certitudinea ca nu vor aparea chiar din 2013 unele schimbari", a afirmat Aurelian Dochia.

Pe langa cresterea taxelor si impozitelor locale, putem asista inclusiv la modificari in fiscalitatea generala.

"Din punct de vedere politic au fost lansate unele idei, incepand cu renuntarea la cota unica. Cred ca depinde foarte mult de ce rezultat vor avea alegerile, PSD fiind destul de interesat de ideea unei taxari progresive si de cresterea impozitarii pe veniturile mai mari", a incheiat analistul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2584 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mizerii ale "guvernantilor"

ei trebuie sa fure si nu mai au de unde asa ca hai sa crestem taxele

niste javre de guvernanti - sa fure mai putin ???????????

 

 

Romani,

vi se pregateste ceva!

 

 

Numai sa mai aiba ce taxa si impozita...

...la saracia care ne asteapta, intr-o economie muribunda.
Nu-i bai, se vor taxa talharii intre ei, pana se vor lua la cutite. Ei vor avea masini, case, terenuri, slujbe la stat, afaceri si smenuri taxabile, asa ca dati-i inainte, baieti...

 

 

Ma bucur ca

au decis asta ! Oricum romanii o duc bine si zau asa, numai ca nu striga in gura mare : ''nu mai putem de bine'' ! La urma urmei pe guvernanti ii doare undeva de saracime! Ei daca o duc bine, la *** cu restul !
Odata si odata se va intoarce roata...

 

 

Este la mintea cocosului! Doar nu o sa anunte vesti proaste

inainte de alegeri. Dupa, nu mai conteaza, ca au destul timp sa suga si maduva din oase... Ponta nu este o lumina intelectuala, dar ii mai ramine atita minte cit un cap de luminare.

 

 

@Dr. Mai degraba ni se coace ceva...

cam miroase a pirlit... a caoutchouc ars. Ponta are deja urme de frinare in pantalonasi. O fi el co-pilot, dsar de frinant, frineaza.

 

 

Pai da, camarazi! Imi vine sa va string de git de bucurie!

Bun comentariu, imi place mai degraba sa rid la necaz decit sa pling.

 

 

Mos Gerila

Ai inteles gresit sau daca asta se deduce din comentariu, nu asta am vrut ! Ce am vrut sa fac a fost sa ridic tonul intr-o retorica crasa intr-o invalmaseala de intamplari ce imi da dreptul la remarca si ton!
Nu am dorit sa rad,iubesc omul corect in toata splendoarea lui dar, pe fatarnic trebuie sa il iubesc?

 

 

.

Ponta a si gasit 15 bombe cu vax ... adevarata bomba cu ceas va face explosie dupa alegeri dar va scoate mult fum de cat este cazul ... pentru ca nu exista o tinta precisa acre sa apartina unui electorat imatur !

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor