Ziare.com

Cu ce fel de taxe isi bate Europa cuie-n talpa?

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 18:04

   

Cu ce fel de taxe isi bate Europa cuie-n talpa?
Finantele UE se confrunta cu o situatie absurda: pe de o parte, sunt nevoite sa reduca din cheltuieli si sa mareasca taxele, pe de alta parte, trebuie sa stimuleze economia, in vederea inevitabilei cresteri economice.

Intre austeriate si crestere este atata contradictie, incat nu putem vorbi de vreun echilibru.

La prima vedere, s-ar parea ca totul porneste de la impozitul pe venit, pe profit si de la TVA. Judecand mai adanc, dam de impozite mult mai grele care apasa pe umerii contribuabilului, atunci cand plateste energia si carburantii.

Se creeaza iluzia ca aceste doua categorii de marfuri sunt impozitate direct inteprinzatorului, prin impozitul pe profit platit de el, TVA platit tot de el si accizele, pe care tot el le plateste. Fireste, insa, ca nimic din toate acestea nu achita el din propriul buzunar. Le deconteaza, pana la cea mai mica centima, clientilor.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Tot clientii suporta, bineinteles, si taxele pe emisiile de carbon sau cele pe energie, legate de aspectul incalzirii globale, toate aplicate intreprinzatorului si introduse in chitanta consumatorului.

Platind fiecare taxa in parte, pe cate un bon fiscal separat, consumatorul nici nu-si da seama de contributia lui imensa la incasarile statului. Iar statul, dupa ce incaseaza sume enorme, le pune frumusel in cufarul sau de venituri.

Din el, este mult mai probabil ca statul va suporta cheltuielile cu care s-a impovarat decat ca va actiona pentru redresarea economiei nationale, noteaza Project Syndicate.

Carburantii sunt taxati la maximum

Toate acestea sunt, de fapt, noi impozite care, adaugate la cele traditionale, nu pot decat sa incetineasca economia, nu s-o creasca.

Sunt motive serioase pentru ca taxele privind emisiile de carbon si cele aferente energiei sa fie reconsiderate. La nivelul UE, rata de impozitare a unor combustibili depaseste 50%, generand diferentieri semnificative de preturi de la o zona la alta.

Monitorizarea taxelor pe combustibili in cadrul Uniunii ar elimina speculatiile transfrontaliere si ar imbunatati climatul afacerilor in Europa.

In afara UE, a te face ca nu observi marile diferente de preturi la carburanti, inseamna sa favorizezi involuntar afaceri mai curate sau mai obscure. America isi are pretul ei, Rusia pe al ei, tarile arabe pe al lor.

Toate se reflecta in costurile produselor cu care UE intra in concurenta pe pietele lumii. Pana la urma, taxele mari ale UE le platesc consumatorii si beneficiaza de ele exportatorii produselor ieftine catre UE.

Taxele pe emisiile de carbon pot fi o mare pacaleala. Tarile din afara UE le incaseaza fiecare dupa propria regula si le cheltuiesc tot fiecare dupa propria regula. Bineinteles, le controleaza fiecare dupa propria regula si tot dupa logica proprie se mira fiecare de ce cresc emisiile de carbon.

Fara masuri tehnice, taxele sunt ca o frectie la un picior de lemn

In cadrul UE, exista o organizare centralizata, care ar trebui sa demonstreze tuturor celorlalti cum se reduce gazul carbonic si cum scade consumul specific de energie.

Exista, in UE, o piata centrala a emisiilor de carbon, "European Union Emission Trading Scheme" (ETS). Costurile pe care le practica ETS sunt de trei ori mai mici decat cele pe care le-ar practica statele, daca le-ar suporta fiecare din bugetul propriu. Incasand, deci, taxe mici, ETS este o institutie cat se poate de avantajoasa pentru cei care platesc aceste taxe.

Dar scopul ETS nu este sa incaseze taxe, mari sau mici, ci sa obtina reducerea emisiilor de carbon, ceea ce nu obtine, chiar daca ceea ce incaseaza este de trei ori mai putin, decat ceea ce ar incasa statul.

Una peste alta, in domeniul energiei si efectului ei asupra mediului, mecanismul complicat european n-a reusit sa creeze o functionare mai putin dureroasa decat cea a impozitelor traditionale, practicate de fiecare stat in parte.

Rolul Europei ar trebui sa fie acela ca, datorita mecanismului ei complex, consumurile de energie sa scada, odata cu ele sa scada si emisiile de carbon, sa creasca randamentele, iar consolidarea fiscala sa apara ca o consecinta economica a unor masuri tehnice si nu ca urmare a unor taxe drastice, aplicate de un guvern sau altul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1878 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu vă mai lamentați !

Să spunem ...Merci,dacă nu va porni un război ! De obicei așa se iese din marasma recesiunilor .

 

 

Culmea culmilor:Pițigoi incă trăiește!!!

Pițigoooi,s-a căruța-n drum cu șeptelulul oranjat?Ăh?

Noi vrem să fie bătută-n cuie in piața publică toată mafia portocalie impreună cu șeful mafiei din ROmania,Smiorcăilăhăhăilă-Hăndel-Ză Eșec.

Timp de trei ani și juma' finanțele au fost "conduse" de cei mai incapabili miniștri de finanțe ai tuturor timpurilor din RO: Pogea,Ialomilițianu....niște sunspecimene care au ajutat la distrugerea țării intr-un mod extrem de rapid.

Jos mafia portocalie!...Pițigoi,mai ai de un cartof?De o măslină?Ăhă-ăhă-ăhă! ††††††††

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor