IPP cere Guvernului anularea Ordonantei privind taxele locale - Afla motivele

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 17:07
3342 citiri
IPP cere Guvernului anularea Ordonantei privind taxele locale - Afla motivele

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa anuleze Ordonanta data miercuri, ce permite autoritatilor locale sa modifice sau nu taxele si impozitele locale pe anul 2013.

"IPP critica atitudinea inconsecventa, cu consecinte grave pe care le vor demonstra si controalele ulterioare ale Curtii de Conturi la nivelul executiei bugetelor autoritatilor locale, a Guvernului Romaniei, prin emiterea Ordonantei pentru reglementarea unor masuri financiar - fiscale in domeniul impozitelor si taxelor locale, prin care a facut facultativa, in 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autoritatilor indexarea taxelor locale cu rata inflatiei.

Controversata ordonanta a cresterii taxelor, adoptata - decizia, in mana autoritatilor locale

Foarte probabil, la controlul Curtii de Conturi asupra executiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta ca primarii care ignora obligatia indexarii taxelor si impozitelor locale prevazuta in Codul Fiscal, invocand ordonanta au savarsit o ilegalitate si vor trebui sa suporte consecintele", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Potrivit IPP, decizia venita pe ultima suta de metri sumelor brute la care trebuie sa ajunga taxele si impozitele pentru urmatorii 3 ani a luat prin surprindere autoritatile locale care adoptasera deja Hotarari de majorare a taxelor , conform legii, prin care acestea au ajuns la sume peste ceea ce noua indexare le-a cerut sa atinga.

"Atragem atentia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi facuta la presiunea unor primari care marisera taxele peste sumele rezultate in urma noii indexari de 16,05%, dar si primarilor ce dezinformeaza prin omisiune, mimand ca nu ar fi stiut ca la finalul anului 2012 se implineau cei trei ani la care se face o noua indexare a taxelor locale cu rata inflatiei, ca actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil si evident riscant in conditiile angajamentelor fata de FMI si Comisia Europeana care ne cer o predictibilitatea fiscala in Romania. De altfel, in loc sa sustina o politica fiscala responsabila, autoritatile locale si cele centrale prefera sa se imprumute in continuare de la organismele internationale", acuza cei de la IPP.

Ei amintesc ca datoria Guvernului este sa respecte legea, sa faca derogari numai in situatii exceptionale si sa nu alimenteze o politica populista de mentinere a unor taxe si impozite la nivelul anului 2012, "ignorand perfect constient faptul ca inflatia a crescut intre timp.

"Cerem Curtii de Conturi a Romaniei sa explice public care sunt consecintele juridice ale noii Ordonante, avand datoria de a preveni aruncarea in haos a bugetelor locale in urmatorii ani ce sunt capitali pentru finalizarea proiectelor de investitii locale", se mai arata in informare.

Situatia taxelor locale

In opinia IPP, atata vreme cat in "filosofia romaneasca" de stabilire a plafoanelor taxelor si impozitelor locale, Guvernul intervine in autonomia locala (prin fixarea, odata la 3 ani, a sumelor concrete pentru fiecare categorie de taxa locala in urma aplicarii indexarii), "el este si primul responsabil de consecintele unor masuri luate la presiunea unor primari care prefera sa se protejeze electoral in ochii alegatorilor nemarind, prin adoptarea de hotarari in consecinta, taxele locale cu rata inflatiei, chiar constienti fiind ca, de la an la an, nevoile financiare (inclusiv investitionale) cresc concomitent cu cresterea tuturor preturilor din piata libera in urma inflatiei".

"60% dintre primariile marilor municipii din Romania nu au marit in perioada 2009 - 2011 nicio taxa locala, desi Codul Fiscal permite acest lucru. Exista si municipii care au aplicat asemenea indexari an de an, dovedind o politica fiscala responsabila: Sibiu, Oradea, Targu Mures, Timisoara, Sfantu Gheorghe, Pitesti, Deva, Vaslui. De cealalta parte, localitatile care nu au majorat deloc taxele locale in aceeasi perioada sunt: Drobeta Turnu Severin, Resita, Slobozia, Calarasi sau Targu Jiu. Multe dintre aceste localitati au anuntat deja ca vor face uz de derogarea prevazuta in Ordonanta de urgenta si nu vor indexa taxele nici 2013", mai spun cei de la IPP.

Ei sustin ca localitatile din Romania nu se vor moderniza niciodata daca sunt conduse de primari care nu sunt dispusi sa isi asume indexari si chiar majorari de taxe (daca e necesar).

IPP aminteste ca a criticat in ultimii ani comportamentul "profund umilitor" la care se preteaza primarii prin venirea, saptamanal, la Bucuresti, la ministere, pentru a cere bani de investitii locale.

"Toate Guvernele au intretinut aceasta stare nereformand esential sistemul de stabilire a taxelor si impozitelor locale pentru a isi pastra parghiile politice asupra primarilor, calcand in picioare efectiv importanta principiului autonomiei locale si distribuind, de cele mai multe ori abuziv, fonduri de la nivel national (ex: fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, ale ministerelor etc.). IPP va urmari atent modul in care Guvernul Ponta se va tine de cuvant si va respecta angajamentele luate, conform declaratiilor publice ale Premierului, de a nu mai alimenta, in noile conditii, autoritatile locale cu bani din diferite scheme financiare gestionate de la Centru", se mai arata in comunicat.

IPP critica primari municipiilor mari, care in loc sa se uneasca si sa ceara Guvernului regandirea politicii de taxe si impozite locale (prin lasarea la latitudinea fiecarei comunitati sa decida asupra cuantumului propriilor taxe si ulterior sa se si bucure de beneficiile incasarii), ei prefera "sa se umileasca in fata Guvernelor pentru bani de investitii".

De asemenea, ei remarca "lipsa de demnitate a primarilor si a consilierilor locali si judeteni" care nu ies in fata cetatenilor din propriile localitati sa explice de ce este necesara indexarea si chiar marirea, pe care o pot face in limita a 20%, a taxelor si impozitelor locale, de teama criticilor populatiei.

IPP anunta ca va ramane dedicat principiilor autonomiei locale bazate pe asumarea responsabilitatii alesilor locali pentru modernizarea comunitatilor locale si va sanctiona public orice Guvern care "are tendinta de a intretine dependenta financiara a primariilor de aparatul central profund politizat in acest moment".

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#IPP Guvern anulare ordonanta taxe locale, #IPP anulare ordonanta taxe locale, #anulare ordonanta taxe locale, #IPP taxe locale, #taxe locale 2013 , #taxe locale
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Îl doare pe Ponta sub colțul lung al cravatei de pionier, de IPP!