Comparatie intre nivelul taxelor din Romania si media europeana

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 11:33
4887 citiri
Comparatie intre nivelul taxelor din Romania si media europeana

Potrivit raportului privind tendintele de taxare in tarile UE, decalajul dintre impozitele colectate de Romania si media UE 28 a fost de peste 11 puncte procentuale

Mai exact, tara noastra avea un nivel de taxare de 28,3% din PIB fata de 39,4% din PIB pentru UE 28, date definitive prelucrate pentru 2012.

Romania se plaseaza astfel pe locul patru, la un nivel comparabil cu Bulgaria si Letonia (fiecare cu cate 27,9%).

In structura, prin comparatie cu distributia relativ echilibrata pe media UE 28, taxele aplicate la noi sunt puternic concentrate pe partea de taxe indirecte (accize si TVA) si semnificativ mai mici pe zona de impozite directe (pe venit, pe profit, pe avere etc.), in timp ce la contributii sociale valorile sunt comparabile (de unde si un argument in favoarea neaplicarii reducerii taxelor aferente).

Daca facem ajustarea structurii cu nivelul absolut al taxelor colectate, se poate observa ca taxele indirecte colectate nu sunt, insa, prea ridicate, ci ar mai fi nevoie de o crestere suplimentara de un procent si jumatate pentru a prinde din urma media europeana.

De retinut ca datele prezentate de Eurostat se refera la rezultatul final efectiv pentru visteria statului, nu la nivelul de taxare impus prin lege si afectat de gradul (la noi, redus) de colectare.

Foarte interesant, daca vrem sa ne inscriem pe coordonate bugetare europene, ar trebui sa crestem taxele directe colectate la un nivel mai mult decat dublu. Total contrar celor vehiculate mediatic si intrate pe post de cliseu in constiinta publica.

Argumentul impotriva reactiilor negative ar fi simplu: de unde nu-s (venituri), nici Dumnezeu nu cere (cheltuieli).

Citeste mai departe despre Cum si cat taxeaza Romania in raport cu media europeana pe Curs de guvernare.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...