Ziare.com

Comparatie intre nivelul taxelor din Romania si media europeana

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 11:33

   

Comparatie intre nivelul taxelor din Romania si media europeana
Potrivit raportului privind tendintele de taxare in tarile UE, decalajul dintre impozitele colectate de Romania si media UE 28 a fost de peste 11 puncte procentuale

Mai exact, tara noastra avea un nivel de taxare de 28,3% din PIB fata de 39,4% din PIB pentru UE 28, date definitive prelucrate pentru 2012.

Romania se plaseaza astfel pe locul patru, la un nivel comparabil cu Bulgaria si Letonia (fiecare cu cate 27,9%).

In structura, prin comparatie cu distributia relativ echilibrata pe media UE 28, taxele aplicate la noi sunt puternic concentrate pe partea de taxe indirecte (accize si TVA) si semnificativ mai mici pe zona de impozite directe (pe venit, pe profit, pe avere etc.), in timp ce la contributii sociale valorile sunt comparabile (de unde si un argument in favoarea neaplicarii reducerii taxelor aferente).

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Daca facem ajustarea structurii cu nivelul absolut al taxelor colectate, se poate observa ca taxele indirecte colectate nu sunt, insa, prea ridicate, ci ar mai fi nevoie de o crestere suplimentara de un procent si jumatate pentru a prinde din urma media europeana.

De retinut ca datele prezentate de Eurostat se refera la rezultatul final efectiv pentru visteria statului, nu la nivelul de taxare impus prin lege si afectat de gradul (la noi, redus) de colectare.

Foarte interesant, daca vrem sa ne inscriem pe coordonate bugetare europene, ar trebui sa crestem taxele directe colectate la un nivel mai mult decat dublu. Total contrar celor vehiculate mediatic si intrate pe post de cliseu in constiinta publica.

Argumentul impotriva reactiilor negative ar fi simplu: de unde nu-s (venituri), nici Dumnezeu nu cere (cheltuieli).

Citeste mai departe despre Cum si cat taxeaza Romania in raport cu media europeana pe Curs de guvernare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4656 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa traiasca Romanika, are taxe mari , ca toti,

La valoare-adaugata, sau acciza la chilotzi!
Sa traiasca Romanika, pe avere, vad adica,
O taxa care nu este, sau e foooarte, foooarte mica!!

 

ce articol de 2 bani ...

cum puteti sa faceti comparatiile astea ?! .. dati-i si romanului 30 lei pe ora, nu pe zi, puneti-le pumnul in bot tuturor reteilerilor de orice fel sa nu mai vanda cu preturi duble si chiar triple decat pe alte locuri ale mapamondului .. sa va dau eu un exemplu .. Audionova vinde un model de proteza auditiva cu 4500 (putin peste 800 lire); acelasi model poate fi procurat din UK cu 595 lire iar de pe piata indiana cu 320 lire + 30 lire transportul .. Romania este raiul faradelegilor !!!

 

Se vede cu ochiul clar, ca dr PuneTaxe mai poate da un strat de

varuiala pe tavanul de la Finante!

Pana acum a glumit, acum ii este fomica!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor