Final fericit in telenovela locurilor de parcare din Bucuresti: Autoritatile dau inapoi si cer scuze contribuabililor

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 12:07
18113 citiri
Final fericit in telenovela locurilor de parcare din Bucuresti: Autoritatile dau inapoi si cer scuze contribuabililor

Degringolada care s-a produs in jurul depunerii declaratiei de impunere pentru parcarea de resedinta are un final fericit pentru bucuresteni.

Ca urmare a demersului realizat de Ziare.com, administratiile locale au lamurit in sfarsit situatia, dar nu inainte ca locuitorii Capitalei sa fi format de zile intregi cozi uriase la casieriile Fiscului, plangandu-se pe retelele de socializare de birocratia excesiva.

In urma sesizarilor primite la adresa redactiei, Ziare.com a incercat sa afle, miercuri, de la institutiile abilitate, cum vor transpune Hotararea 218/2015 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care prevede, la punctul 3.20, ca bucurestenii care au loc de parcare trebuie sa depuna o declaratie de impunere pana la finalul lunii ianuarie, daca nu vor sa primeasca amenzi usturatoare de sute de lei.

Ai loc de parcare in Bucuresti? Mai ai o grija pe cap: Amenzi de sute de lei pentru o hartie - UPDATE

Situatia a fost una haotica, avand in vedere ca, initial, functionarii publici cu care am vorbit, cu exceptia celui din sectorul 6, ne-au comunicat ca e necesara depunerea declaratiei respective.

In plus, practica nu era unitara. In unele sectoare se anuntase ca termenul era amanat de la 31 ianuarie la 31 martie, in altele se putea trimite prin posta sau email, in timp ce unii sustineau ca era necesara deplasarea personala la sediul Directiei de Taxe si Impozite.

Ziare.com a semnalat existenta acestui haos birocratic, iar ulterior autoritatile au revenit cu lamuriri suplimentare si s-a ajuns, joi, la o concluzie, ce va fi aplicata unitar in toate sectoarele.

Clarificarea situatiei a venit printr-o adresa a Primariei Municipiului Bucuresti.

Pana la urma, bucurestenii nu trebuie sa depuna declaratia de impunere pentru parcarile de resedinta decat intr-un singur caz: daca nu au un contract incheiat cu autoritatile in acest sens.

Iata ce a transmis Primaria Sectorului 3, intr-un comunicat de presa:

"Declaratiile de impunere privind utilizarea locurilor publice pentru parcari vor fi depuse doar de contribuabilii care nu au incheiat, pana acum, un contract legal cu Primaria Sectorului 3.

Aceasta decizie respecta adresa nr. 1187 primita, ieri, din partea Primariei Municipiului Bucuresti, in care se face referire la anexa 2A din Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.218/2015 privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in Municipiul Bucuresti, incepand cu anul 2016.

Adresa clarifica situatia, stabilind ca declaratia prevazuta in anexa 2.4, respectiv 2.5 din actul normativ mentionat va fi depusa de catre contribuabil numai in situatia in care nu exista un contract legal privind ocuparea locului public cu parcarea de resedinta.

Pe aceasta cale, prezentam scuze pentru disconfortul creat. Va multumim pentru intelegere".

De asemenea, pe site-ul Directiei Venituri Buget Local Sector 2 apare un mesaj similar, cu scuzele de rigoare.

Sursa: DVBL Sector 2

Ziare.com a contactat si reprezentantii Serviciului Parcari din cadrul Administratiei Domeniului Statului din Sectorul 5, care ne-au precizat ca bucurestenii care au loc de parcare nu trebuie sa depuna declaratia respectiva, daca au un contract incheiat in acest sens.

In cazul sectoarelor 1 si 4, situatia a fost lamurita inca de miercuri. Functionarii de acolo au transmis initial Ziare.com ca hartia trebuie depusa de catre toti bucurestenii care au loc de parcare, insa apoi au revenit asupra declaratiilor.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...