FMI confirma noile taxe ale Guvernului. Reducerea CAS nu e bugetata pentru 2014

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:53
3769 citiri
FMI confirma noile taxe ale Guvernului. Reducerea CAS nu e bugetata pentru 2014

Sefa misiunii Fondului Monetar International a reiterat ca introducerea noilor taxe anuntate de premierul Victor Ponta este necesara pentru incadrarea in tinta de deficit. In schimb, reducerea CAS cu 5 procente nu este inclusa in proiectul de buget pe 2014.

"Tinta de deficit va fi de 2,2% in termeni cash anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat anticipasem in luna iulie, deoarece exista un angajament puternic de a accelera atragerea fondurilor europene, ceea ce inseamna ca trebuie sa cream mai mult spatiu pentru cheltuielile de co-finantare necesare", a declarat marti sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, in conferinta de prezentare a rezultatelor vizitei in Romania.

In plus, se mentine cota unica.

Antonescu: Cota unica nu va creste (Video)

Noile taxe: Astfel, ea a aratat ca pentru a se incadra in tinta de deficit, Guvernul trebuie sa ia masuri in mai multe domenii, cum ar fi cheltuielile cu fondurile europene, dar si alte majorari de cheltuieli, precum alinierea salariilor din sectorul public la nivelurile prevazute in anumite hotarari judecatoresti, a doua parte a majorarii venitului minim garantat, dar si o crestere a pensiilor si salariilor in 2014.

Taxe pe stalpi, parcari, piscine si Vidraru - vor fi vizate companiile de stat

"Masura cheie anuntata de Guvern ar fi legarea accizelor de inflatie, majorarea accizelor la carburanti, precum si largirea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietate incluzand structurile sau constructiile speciale. Guvernul se angajeaza sa imbunatateasca colectarea fiscala si sa reduca evaziunea fiscala", a mai spus Schaechter.

Intrebata daca poate da detalii referitor la noile taxe, ea a spus ca cea pe constructiile speciale vizeaza direct companiile, insa explicatii referitoare la impactul indirect asupra cetatenilor trebuie discutat cu Guvernul.

Reducerea CAS nu e bugetata pentru 2014: Sefa FMI a spus ca reducerea CAS nu este cuprinsa in proiectia bugetara pe 2014 pentru ca au fost prioritare salariile, pensiile si investitiile publice.

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

"Sa nu uitam obiectivul principal. Guvernul s-a angajat sa mentina un deficit care sa fie in zona 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar la anul avem cheltuieli suplimenatre pentru salarii si pensii si alte investitii, deci, in mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie sa gasesti o cale de a prioritiza.

Aceasta reducere pentru a sprijini piata muncii era o parte, dar e prea devreme. Cred ca momentul, timpul, nu era potrivit pentru a evalua toate acele efecte. In mod clar, se afla pe agenda in continuare", a raspuns Andrea Schaechter.

Seful misiunii FMI a adaugat ca Romania are o povara fiscala mare pe munca si autoritatile trebuie sa reanalizeze sistemul, dar "cu mare grija", pentru a evita "o gaura in buget".

Reforme structurale pentru 2014: Sefa FMI a mai mentionat ca reformele trebuie sa cuprinda in continuare sectoarele energetice si transporturile, deoarece ele trebuie sa devina mai transparente si mai eficiente, astfel incat sa poata oferi servicii mai bune si sa devina o povara mai mica pentru publicul general.

Totodata, vor continua reformele in domeniul sanatatii, avand ca obiectiv imbunatatirea serviciilor, cresterea eficientei sistemului si asigurarea sustenabilitatii financiare.

Proiecte de succes ale Guvernului: Pentru acest an, Schaechter apreciaza ca Guvernul a avut success in accelerarea fondurilor europene, insa acest lucru a exercitat presiune pe partea de cheltuieli a bugetului, deoarece statul a trebuit sa asigure partea de co-finantare.

In plus, ea a laudat si succesul listarii pachetului de 15% din actiunile Romgaz, dar si pregatirea reformelor in sanatate, continuarea liberalizarii preturilor la energie si intarirea managementului finantelor publice prin prioritizarea mai clara a proiectelor de investitii finantate in bugetul anului 2014.

Financial Times: Cea mai mare listare din istoria Bursei din Romania, o lectie pentru privatizari?

In schimb, a mentionat ca esecul privatizarii CFR Marfa a fost "un pas inapoi".

FMI: Esecul privatizarii CFR Marfa, un pas inapoi (Video)

Cresterea economica pe 2014: Pentru anul viitor, FMI prognozeaza o crestere economica de 2,2%, la fel ca in acest an, dar se asteapta ca motorul sa nu mai fie exporturile nete, ca in 2013, ci cererea interna.

"In mod special, cresterea ar trebui sa fie determinata de niste investitii mai mari, pentru ca Guvernul a avut success in ultima vreme in absorbirea fondurilor UE si aceasta va avea efect asupra cresterii de viitor", a punctat sefa misiunii FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#FMI taxe noi, #FMI crestere economica, #FMI buget 2014, #FMI proiecte succes Guvern, #misiune FMI Romania , #taxe locale