Ziare.com

Guvernul a promis FMI ca-i lasa pe primari sa creasca taxele cat vor (Video)

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 15:52

   

Guvernul a promis FMI ca-i lasa pe primari sa creasca taxele cat vor (Video)
Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.

"Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autoritatilor locale", este asigurarea transmisa de Guvern catre FMI, in scrisoarea de intentie convenita in aceasta luna.

Proiect de modificare a Codului Fiscal elaborat la nivelul Guvernului stabileste ca impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme.

Modificarea va fi argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

Guvernul va modifica insa Codul Fiscal si va introduce o noua prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, pana la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale va fi mentinut doar pentru firme.

Executivul arata ca in prezent autoritatile deliberative a administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale de pana la 20% atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

Aceeasi prevedere se regaseste si in textul proiectului de ordonanta, conform caruia cota aditionala nu poate fi mai mare de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului decat in cazul persoanelor juridice.

Guvernul lasa primarii sa majoreze cat vor impozitele si taxele locale - proiect

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind indexarea taxelor locale pana nu se va intelege foarte clar ca nu Guvernul este cel care mareste aceste taxe si ca actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca acestea doresc.

Angajamentele Guvernul in fata FMI: Ce se intampla cu CAS, impozite si salarii

Hotararea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost insa publicata in Monitor la sfarsitul anului trecut fara alte prevederi explicative, iar premierul a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii care nu majoreaza taxele nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.


Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 486 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ATIT SPUN

Este o lege cu doua taisuri ,primarul care salta prea mult aceste taxe poate sa uite de primarie la urmatoarele alegeri.

 

Acuma se va vedea ce ati ales

Taxele poate sa mearga doar intr- o directie..
Si iarasi nu e Tota vinovat...

 

Se maresc in ultimul an de mandat

ca nu pierd nimic,iar celalalt primar ales va mentine impozitul majorat.Apoi se va lauda ca el nu le-a marit!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor