Ziare.com

Guvernul a promis FMI ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale cu 16%

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 16:07

   

Guvernul a promis FMI ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale cu 16%
Guvernul a promis Fondului Monetar International ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale in raport cu evolutia inflatiei din ultimii trei ani (16%), angajamentul fiind inclus in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul ca o masura de a evita acumularea unor noi arierate.

Angajamentul a fost asumat in contextul in care Executivul a emis deja o ordonanta in acest sens, dar si dupa ce autoritatile guvernamentale au explicat in repetate randuri ca nu Guvernul impune cresterea taxelor locale, ci ca aceasta decizie ramane la latitudinea primarilor.

"Pentru a preveni viitoare arierate, ne vom asigura ca autoritatile locale cu arierate cel putin vor creste ratele de taxare pe proprietate in acord cu inflatia", este promisiunea Guvernului inclusa in documentul convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si obtinut de Mediafax.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind indexarea taxelor locale pana nu se va intelege foarte clar ca nu Guvernul este cel care mareste aceste taxe si ca actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca acestea doresc.

Hotararea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost insa publicata in Monitor la sfarsitul anului trecut fara alte prevederi explicative, iar premierul a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii care nu majoreaza taxele nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.

Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari prin care taxele locale sunt mentinute la nivelul de anul trecut, fara sa fie indexate.

La scurt timp insa, Guvernul a emis o noua ordonanta care obliga primariile cu arierate sa majoreze taxele locale, daca acestea au hotarat deja ca nu le vor creste.

Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numarul primariilor care nu inregistreaza astfel de datorii este extrem de mic.

Aceasta ultima ordonanta aprobata de Guvern stabileste ca autoritatile locale pot mentine taxele la nivel de anul trecut, fara sa le indexeze cu inflatia, doar daca nu au inregistrat arierate la 31 decembrie 2012.

Mai mult, Guvernul stabileste ca autoritatile locale care au adoptat deja hotarari pentru mentinerea taxelor locale la nivelul din 2012 si nu indeplinesc aceasta conditie a lipsei arieratelor trebuie sa adopte, in procedura de urgenta, noi hotarari prin care sa indexeze taxele, impozitele si amenzile incepand cu 1 februarie, conform hotararii emise de Guvern anul trecut.

Persoanele fizice care au achitat deja taxele locale nemajorate sunt obligate sa achite integral, pana la 30 septembrie, diferenta rezultata din indexare.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ponta una declara populatiei, alta promite FMI.

Un mincinos.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor