Ziare.com

Noul Cod Fiscal - Vesti importante despre taxele locale: Cand cresc si cine va fi responsabil

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 15:49

   

Noul Cod Fiscal - Vesti importante despre taxele locale: Cand cresc si cine va fi responsabil
Guvernul a renuntat sa mai creasca valorile impozabile pe locuinte, terenuri si masini, raportat la inflatie, majorare introdusa in proiectul din martie, si a decis sa pastreze cifrele anuntate in februarie, hotarand insa ca impozitele sa fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca in prezent.

Indexarea va fi raportata la nivelul inflatiei din anul anterior.

Ponta, interviu pentru Reuters: Ce se poate intampla cu taxele romanilor pana la finalul anului

Primarii vor fi lasati sa creasca aceste taxe cu pana la 50%, fata de doar 20% in prezent.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Codul Fiscal actual stabileste ca, in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la 3 ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, prin hotarare de guvern.

In varianta din luna februarie a proiectului de Cod Fiscal, era mentinuta regula ca taxele locale sa fie indexate o data la trei ani, pana la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplica indexarea, dar cu amendamentul ca decizia nu va mai fi luata prin hotarare de guvern, ci prin hotarare a consiliului local.

In noul proiect de Cod Fiscal, prezentat miercuri de Guvern, este prevazut ca aceasta indexare sa fie operata anual, pana la data de 30 aprilie, tot de catre consiliile locale, tinind cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior.

Guvernul a aprobat Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala - ce masuri ia si ce efecte asteapta

"In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinind cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Sumele indexate se aproba prin hotarare a consiliului local si se aplica in anul fiscal urmator. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti", se arata in proiectul aprobat miercuri de Guvern.

Indexarea anuala a impozitelor si taxelor locale nu este reglementata in document ca optiune a primarilor.

Ce schimbari mai cuprinde noul Cod Fiscal

Noul proiect prevede ca impozitul pe locuinte pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabila, ci va fi stabilit intre 0,08% si 0,2% de catre primarii, iar proprietarii care nu isi ingrijesc casele si/sau terenurile vor plati, din ianuarie 2017, un impozit de sase ori mai mare fata de nivelul standard.

De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate in intravilan, cu constructii, va fi modificat prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile avand o limita minima si una maxima, cota maxima de impunere fiind dubla comparativ cu actualele taxe, conform noului Cod Fiscal.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4565 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Desteapta-te romane !

Atentie mare pe cine votati pentru Consiliile locale si pentru Primar.
Dupa cum ati vazut, banii colectati din taxe si impozite locale sunt cheltuiti nesabuit de "alesii nostri" pe tot felul de "proiecte in folosul comunitatii", borduri inutile, banci din lemn exotic, asfaltari de mantuiala, palmieri, gondole, echipe de fotbal, etc.
Tatal hotilor este evident Jmenarul General, securistul mafiot Sorin Oprescu, care-i intrece cu mult pe Vanghelie sau pe Chiliman.
Romani, vi se pregateste ceva !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor