Pentru ce mai dai bani la banca? Taxa pentru operatiunile speculative

Duminica, 02 Mai 2010, ora 09:50
2026 citiri
Pentru ce mai dai bani la banca? Taxa pentru operatiunile speculative

Bancile europene, si cele din Romania, ar putea plati in curand o taxa pentru operatiunile speculative. Modul de aplicare e inca in dezbatere, dar costurile le vor suporta si clientii.

Fondul Monetar International preseaza tarile membre UE sa introduca o taxa bancara aplicata anumitor elemente din bilantul contabil al bancilor, in ideea strangerii de fonduri pentru a face fata unei posibile viitoare crize, relateaza Capital.

In momentul de fata, scopul unei astfel de taxe este vazut diferit de diversele grupuri de decidenti. Unele organizatii doresc sa genereze venituri pentru stat, altele sa descurajeze produsele financiare speculative, facandu-le mai scumpe.

Aurel Schubert, director statistica la Banca Nationala a Austriei, a declarat pentru Capital ca "alt scop ar fi crearea unui fond de rezerva pentru o posibila viitoare criza. Altii doresc pur si simplu sa pedepseasca institutiile financiare, iar unii doresc o taxa speciala pentru a pedepsi managerii cu salarii mari".

Indecisa este si categoria de institutii care ar urma sa fie "sanctionata": doar bancile sau si fondurile de investitii.

In oricare din cazuri, "este destul de clar ca aceia care vor plati aceasta taxa vor fi consumatorii serviciilor si produselor financiare, nu bancile insele, declara Schubert.

Si bancile din Romania vor trebui sa se conformeze

Pentru aplicarea taxei este nevoie, in principiu, de acordul tuturor tarilor membre G20. Chiar daca unele tari din acest grup sprijina in principiu ideea, problema fundamentala este de coordonare si de stabilire exacta a destinatiei fondurilor colectate.

"In plus, e nevoie si de schimbari la nivel legislativ, pe care fiecare tara va trebui sa le efectueze independent. Toate acestea vor lua timp. In mod normal, ar trebui sa se aplice global, deci intr-un final si bancilor din Romania", sustine Laurian Lungu, economist.

Daca o asemenea taxa va fi introdusa doar in anumite tari, "activitatea bancara din acele tari va fi mai scumpa si mai putin atractiva, de unde vor rezulta efecte negative asupra competitivitatii. Astfel, clientii vor fi afectati si vor folosi bancile din alte tari, care nu percep astfel de taxe", declara Schubert.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa operati uni speculative banci, #propunere taxa bancara europeana, #taxa pentru operati unile speculative , #taxe locale