Taxarea inversa la cereale, adoptata de Guvern

Marti, 31 Mai 2011, ora 20:59
3046 citiri
Taxarea inversa la cereale, adoptata de Guvern
Foto:Adevarul

Guvernul a adoptat marti Ordonanta de Urgenta privind taxarea inversa la cerealele si plantele tehnice comercializate pe teritoriul tarii.

Potrivit actului normativ, se va aplica taxarea inversa pentru o perioada de doi ani - pana la 31 mai 2013 - pentru urmatoarele categorii de cereale si plante tehnice: grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar, conform unui comunicat remis marti Ziare.com.

"Masura pe care o luam astazi este una din cele mai eficiente decizii in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu, avand in vedere ca timp de doi ani cat se va aplica aceasta taxare inversa, eliminam firmele fantoma care nu plateau practic TVA-ul catre stat, desi exportatorul venea si cerea statului rambursarea TVA, prejudiciind in maniera serioasa statul roman din perspectiva impozitelor si taxelor care trebuie sa fie achitate", a declarat prim-ministrul Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern.

In opinia sa, taxarea inversa va aduce mai multi bani din taxe la bugetul de stat.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a afirmat, de asemenea, ca taxarea inversa este o metoda de reducere a evaziunii fiscale in domeniul TVA, aratand ca o maniera similara de taxare se aplica deja si in ceea ce priveste deseurile, masa lemnoasa, materialele lemnoase si transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Ialomitianu a explicat, de asemenea, ca: "noi avem o particularitate fata de alte tari, pentru ca aceste cereale si plante tehnice se achizitioneaza in ceea mai mare parte de la producatorii agricoli, persoane fizice care nu sunt platitoare de TVA. In mod concret, multe firme achizitioneaza aceste bunuri de la persoane fizice, iar pe lant aceste firme dispar si statul este prejudiciat".

Potrivit estimarilor prezentate de ministrul Finantelor, aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice va determina cresterea colectarii bugetare, astfel: cu 240 de milioane de lei pentru anul 2011, cu 410 milioane de lei pentru 2012 si cu 170 de milioane de lei pentru primele 6 luni ale anului 2013, perioada pentru care se va aplica Ordonanta de Urgenta.

L.L.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Guvern taxare inversa cereale, #taxare inversa cereale Romania , #taxe locale