Ziare.com

Anularea timbrului de mediu, ceruta de doi senatori PNL - Ce varianta propun in schimb

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 21:00

   

Anularea timbrului de mediu, ceruta de doi senatori PNL - Ce varianta propun in schimb
Noua taxa auto, numita timbrul de mediu, care a intrat in vigoare pe 15 martie, este contestata de doi senatori PNL, pe motiv ca aceasta incalca o directiva europeana importanta, anume principiul poluatorul plateste.

"Taxa de poluare este profund inechitabila si discriminatorie pentru un posesor de autovehicul inmatriculat dupa anul 2007 obligatia la plata timbrului de mediu / taxa de prima inmatriculare / taxa pentru emisiile poluante, in comparatie cu cei care au inmatriculat autovehicule in Romania inainte de 2007", se arata in proiectul de lege propus de senatorii PNL Valeriu Victor Boeriu si Cristian Petru Bodea, transmite Realitatea Tv.

Ei amintesc ca acest bir a fost modificat de nenumarate ori si ca niciuna dintre variante nu a fost bazata pe un principiu echitabil, anume sa platesti exact cat poluezi.

Astfel, cei doi senatori sustin ca s-a ajuns la situatii aberante din punct de vedere fiscal si al protectiei mediului, deoarece nici vechimea autovehiculului, nici tipul motorului (EURO 2, 3, 4 sau 5), nici capacitatea cilindrica nu indica in mod corespunzator cat polueaza un autovehicul intr-un an, acesti parametri fiind luati in calcul pana acum in variantele de lucru.

Valeriu Victor Boeriu si Cristian Petru Bodea considera ca cel mai bun indicator al poluarii este consumul de carburat.

"Taxarea pe baza kilometrilor parcursi, respectiv a consumului de carburant rezolva, implicit, problema calcularii unei taxe in functie de capacitatea cilindrica, stiut fiind faptul ca aceasta influenteaza consumul de combustibil. In acelasi timp, el elimina o procedura greoaie de aplicare a timbrului de mediu si un sistem complicat de calcul, care implica resurse financiare si umane considerabile", se mai arata in proictul lor de lege.

Cei doi liberali explica ca timbrul de mediu nu incurajeaza cumpararea unei masini care polueaza mai putin, daca nu are bani pentru ea, ci ii refuza dreptul la cumpararea unui autovehicul in functie de bugetul propriu.

"In acelasi timp, Ministerul Mediului, care colecteaza banii din timbrul de mediu, nu are nicio responsabilitate fata de industria auto si nu ar trebui sa aiba nicio datorie in ceea ce priveste stimularea cumpararii de masini noi. Exista programul Rabla pentru acest lucru", se mai arata in expunere.

Taxa auto, inclusa in pretul carburantului

Pentru a raspunde in mod corect si eficient necesitatii de protejare a mediului, posesorii de autovehicule trebuie sa plateasca, proportional cu folosirea acestora, o taxa de poluare care sa se regaseasca in pretul carburantului.

"Prezentul proiect de lege stabileste aceasta taxa la valoarea de 1 ban / litrul de combustibil, ceea ce ar insemna o influenta de doar 0,16% in pretul final. Taxa aceasta, platita proportional cu consumul, va fi usor de suportat de cetateni, in comparatie cu cateva sute sau mii de euro platite la prima inmatriculare", mai sustin liberalii.

Ei precizeaza ca banii vor merge la Fondul de ameliorare pentru Impadurire, gestionat de Ministerul Padurilor, Apelor si Pisciculturii, pentru ca singura modelitate de a contracara poluarea excesiva este plantarea de noi copaci.

Modelul acestei taxe este aplicat cu succes in alte state europene, precum Germania, iar impactul socio-economic este acceptabil, avand in vedere ca nu ar trebui sa duca la scumpiri in lant, adauga senatorii.

Si Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), sustine ca taxa auto ar trebui introdusa in costul carburantului.

"Apreciem ca poluarea este strans legata de cantitatea de combustibil achizitionata si consumata. Prin introducerea unei taxe in costul carburantului, statul ar incasa lunar suma reprezentand timbrul de mediu, de la fiecare utilizator al autovehiculului, pe toata perioada de viata. Veniturile statului ar fi astfel constante si substantiale", a declarat, recent, Florea Parvu.

Timbrul de mediu trebuie introdus in costul carburantului - Parvu (CNIPMMR)

Si romanii vor eliminarea timbrului de mediu

Peste 100.000 de soferi romani au semnat petitia de anulare a timbrului de mediu, conform avocatului Marius Coltuc, cel care a lansat initiativa.

Anularea timbrului de mediu - peste 10.000 de soferi au semnat o petitie

n acest context, "a fost inaintata o petitie de stopare a timbrului de mediu catre Uniunea Europeana, pentru a se dovedi ca aceasta taxa este un abuz", a afirmat avocatul intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit acestuia, noua taxa auto incalca principiul "poluatorul plateste".

Pentru ca proiectul sa poata fi inaintat Parlamentului este nevoie de 100.000 de semnaturi, adunate dintr-un sfert din judetele tarii, cu un minimum de 5.000 de semnaturi stranse pe fiecare judet, iar acest lucru indeamna semnatarii petitiei sa se gandesca la organizarea unei perioade de proteste, in viitorul apropiat.

Timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat in vigoare in 15 martie, taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Conform Ordonantei de Urgenta privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3.

Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro 1 si Euro 2, valoarea timbrului de mediu a scazut fata de fost taxa auto.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5063 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Optimist?

Dupa ani de bajbaieli in sfarsit s-a ajuns ca doi din sutele de parlamentari sa gaseasca solutia accesibila si pentru mintea unui elev de liceu.Se demonstreaza inca o data limita profesionala si intelectuala a celor ce conduc tara.De fapt cea mai buna demonstratie o arata starea actuala.A fi optimist in legatura cu tara trebuie sa fii cu tot atata minte ca si conducatorii ei.

 

corect

pana acum este cea mai buna varianta a taxei auto dar ce te faci cu cei de la renault care vor impiedicarea importului de masini sh din germania, sa nu le concureze productia de masini interna ? nu cred ca guvernul usl are puterea sau vointa de a indrepta taxa auto . si de unde bani de dat inapoi pentru cei ce au platit pana acum aceasta taxa ?

 

Acesta varianta e o rezolvare partiala a problemei !

Poluarea are legatura cu cantitatea consumata. Corect. Dar are legatura si cu tipul motorului : 1 litru de motorina ars de un camion de 30 ani vechime va emite noxe de 4 ori mai multe decat 1 litru consumat de o masina Euro 4 !

Asa ca, ori nu se mai numeste ,,taxa de poluare'' ci bir pe luxul de a avea o masina, ori se face o corectie prin majorarea impozitului local platit de posesorii unor vechituri !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor