Guvernul a eliminat timbrul de mediu, dar pune alte taxe in loc

Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 18:18
58857 citiri
Guvernul a eliminat timbrul de mediu, dar pune alte taxe in loc
Foto: Arhiva Ziare.com

Daniel Constantin, vicepremier si ministru al Mediului, sustine ca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto odata cu eliminarea timbrului de mediu.

"Este o discutie pe care o vom avea la momentul cand se va elabora bugetul. Timbrul de mediu s-a atacat tot timpul in instanta, iar statul trebuie sa plateasca esalonat foarte multi bani pentru cei care au platit acest timbru de mediu.

(...) Problema nu este neaparat cum sa alimentam (Administratia Fondului pentru Mediu - n.red.), pentru ca, daca va uitati, 70% din fondurile pe care le-au avut nu s-au cheltuit. Deci nu e problema colectarii, ci problema cheltuirii si dezvoltarea de programe in aceasta zona si pentru a face un mediu mai prietenos", a explicat Daniel Costantin, la Digi24.

Intrebat daca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto ce reclama ca, odata cu eliminarea timbrului de mediu, industria autohtona de autovehicule va scadea cu 30% si se vor pierde 15.000 de locuri de munca, vicepremierul a confirmat ca vor exista, dar vor fi prezentate public, "numai dupa ce le vom discuta cu dansii".

"Sigur ca vor exista (masuri compensatorii - n.red.), dupa ce le vom discuta cu dansii le vom prezenta si public. Cu siguranta productia de autovehicule este foarte importanta pentru tara noastra si vorbim de doi mari producatori, intr-adevar cu capital strain, dar care de-a lungul timpului au avut deschidere guvernamentala foarte mare si vor avea in continuare. Eu, ca ministru al Mediului, voi fi preocupat ca pe piata romaneasca sa fie autovehicule cat mai noi si care sa polueze cat mai putin", a precizat Constantin.

Acesta a afirmat ca, desi au existat diverse discutii despre introducerea unei accize in pretul carburantului, atat la nivel tehnic, cat si politic, aceasta masura nu a fost suficient fundamentata si "nu poate intra in discutie, cel putin acum".

"Acciza in pretul carburantului este o discutie care a fost si la nivel tehnic si politic, dar care nu este suficient fundamentata si nu poate intra in discutie cel putin acum. Toate le vom discuta la momentul potrivit. (...) Repet, avem fonduri suficiente si vom lua masuri cu fondurile pe care le avem astfel incat gradul de poluare sa fie cat mai redus", a subliniat ministrul Mediului.

Timbrul de mediu pentru autovehicule era inclus in cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de Guvernul PSD.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...