Putem inmatricula masina fara sa platim timbrul de mediu

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 17:16
57244 citiri
Putem inmatricula masina fara sa platim timbrul de mediu
Foto: Arhiva Ziare.com

Timbrul de mediu a fost declarat ilegal de Curtea Europeana de Justitie, ceea ce inseamna ca putem sa inmatriculam un autovehicul fara a mai achita aceasta taxa.

Este si cazul unei femei din judetul Salaj, care a dat in judecata Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).

Ea a solicitat inmatricularea unui autoturism, fara plata timbrului de mediu. In urma cu cateva zile, Tribunalul Salaj s-a pronuntat in favoarea ei si i-a obligat pe cei de la SPCRPCIV sa puna masina in circulatie, cu toate ca nu a fost achitata taxa.

"In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat ca timbrul de mediu incalca legislatia europeana, actiunea pe care am formulat-o a fost admisa. Astfel, se evita achitarea timbrului de mediu, cei care l-au achitat putand recupera suma tot printr-un proces in instanta, de data aceasta impotriva ANAF, pentru aceleasi motive", a explicat avocatul Iulia Costina, care a reprezentat persoana respectiva, transmite Magazin Salajean.

Daca pentru Salaj e o premiera, in alte zone din tara aceasta practica dureaza de cateva luni.

"Deocamdata, in Salaj a fost realizata o singura inmatriculare de acest fel, insa mai avem in jur de 50 de cereri. In timp ce in alte judete, aceasta practica are vechime, la noi abia acum a inceput. Situatia este derminata poate si de lipsa de informare, dar si de faptul ca in Salaj se aduc masini ieftine, cu taxe mici", a explicat Remus Stanciu, seful SPCRPCIV din acest judet.

Reamintim ca decizia Curtii Europene de Justitie a fost data in iunie 2016.

Pe scurt, institutia condamna faptul ca timbrul de mediu trebuie platit doar pentru vehiculele noi si second-hand inmatriculate in Romania dupa 2007, solicitand plata acestei taxe de catre toti poluatorii, inclusiv de catre cei care utilizeaza masini inmatriculate inainte de acest an.

Nu numai ca putem inmatricula masina si fara a achita birul, ci si cei care au platit timbrul de mediu pot primi banii inapoi. Ei trebuie sa depuna o cerere la unitatile teritoriale ale Fiscului, iar sumele vor fi returnate esalonat in cinci ani.

Ministerul Mediului a reactionat, la scurt timp dupa decizia justitiei europene, anuntand ca ia in calcul modificarea legislatiei. Si se pare ca in aceasta toamna vom vedea noua versiune a taxei auto.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#inmatriculare masina fara timbru mediu, #inmatriculare masina timbru mediu , #timbru de mediu
Comentarii