Ziare.com

Timbrul de mediu 2013: Incasarile anticipate nu acopera despagubirile

Luni, 06 Mai 2013, ora 20:52

   

Timbrul de mediu 2013: Incasarile anticipate nu acopera despagubirile
Incasarile pe care Guvernul spera ca le va obtine in acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 de milioane de lei, jumatate din nivelul avansat de ministru si apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scazut de la introducerea taxei de poluare auto.

Incasarile anticipate de Guvern nu acopera suma despagubirilor, de 400 de milioane de lei, pe care statul trebuie sa le achite in acest an celor peste 300.000 de proprietari de masini care au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante.

Din luna martie, Guvernul a inlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formula de calcul a condus la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro, pe principiul ca masinile vechi au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

La acel moment, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca se estimeaza ca nivelul incasarilor timbrului de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei in 2013, in conditiile in care si restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In urma cu o luna, ministrul afirma ca suma totala ce trebuie restituita din vechea taxa auto este estimata la un miliard de lei.

Ministrul afirma atunci ca suma estimata pentru restituirile vechii taxe auto de mediu este enorma, dar a precizat ca banii vor fi restituiti "pe masura ce se incaseaza noua taxa".

Adevarul se ascunde in buget

Bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an al Fondului pentru Mediu si al Administratie Fondului pentru Mediu, unde sunt varsate veniturile in casate din aceasta sursa, aprobat de Guvern, releva, insa, ca incasarile anticipate din timbrul de mediu pentru autovehicule nu vor depasi un total de 365,2 milioane de lei.

Suma este apropiata celei calculate pentru anul trecut din taxa auto, de 275 de milioane de lei, cel mai mic nivel de la introducerea taxei si de zece ori mai putin decat prognoza de incasari pentru 2011, pe o piata inca afectata de criza si puterea de cumparare redusa.

Explicatia oficiala pentru aceasta situatie este ca, potrivit legii, in situatia in care gradul de realizare a veniturilor programate in ultimii doi ani este mai mic de 97% pe fiecare an, pentru anul curent veniturile trebuie programate cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent.

La inceputul lunii aprilie, dupa aproape o luna de la introducerea timbrului de mediu, ministrul Mediului afirma ca taxa "a inceput sa-si produca efectele" deoarece incasarile s-au dublat fata de lunile ianuarie si februarie.

Ministrul arata, totodata, ca 90% din incasarile de la Fondul de Mediu trebuie alocate pentru despagubiri.

Contradictii au aparut, insa, atunci cand ministrul afirma ca, "de la inceputul anului si pana in prezent", au fost incasate 65 de milioane de lei, iar conducerea Administratiei Fondului pentru Mediu informa ca cele 65 de milioane de lei reprezinta incasarile din timbrul de mediu, intrat in vigoare la 15 martie, iar incasarile totale din timbru si vechea taxa auto sunt de 132 de milioane de lei.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2450 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor