Ziare.com

Timbrul de mediu: Ce trebuie sa stii daca vrei sa vinzi o masina inmatriculata inainte de 2007

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 08:40

   

Timbrul de mediu: Ce trebuie sa stii daca vrei sa vinzi o masina inmatriculata inainte de 2007
Soferii care vor sa-si vanda masina inmatriculata inainte de 2007 trebuie sa plateasca timbrul de mediu, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a fost data in contextul in care legislatia nu era aplicata la fel de toate instantele judecatoresti.

Timbrul de mediu a fost instituit la inceputul anului 2013, printr-o ordonanta de urgenta, care stabileste ca aceasta taxa este platita pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Romania, precum si cu ocazia vanzarii unei masini pentru care nu a fost achitata anterior nicio alta taxa de inmatriculare sau de poluare.

Legislatia in materie prevede ca timbrul se achita pentru toate autovehiculele inmatriculate in Romania dupa data de 1 ianuarie 2007, pentru care se solicita transcrierea dreptului de proprietate.

Totusi, instantele din tara au aplicat diferit legislatia.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Mai exact, dupa cum se arata in decizia ICCJ nr. 13/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 834 de luni, 17 noiembrie, unele instante au considerat ca prevederile legale instituie o discriminare intre bunurile provenite de pe piata interna si bunurile provenite din alte state membre ale Uniunii Europene, aflate in situatii similare.

In acelasi timp, alte instante au apreciat ca legislatia nu instituie o discriminare intre autovehiculele achizitionate din Romania si cele luate dintr-un stat membru al Uniunii Europene si nici nu sunt contrare art. 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Astfel, conform actului normativ citat, in ceea ce priveste un autovehicul second-hand cu prima data de inmatriculare anterioara datei de 1 ianuarie 2007, nu a existat o certitudine a interpretarii unitare a legislatiei in vigoare.

ICCJ lamureste situatia

Aceste prevederi au fost clarificate recent, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca timbrul de mediu va fi platit si pentru masinile second-hand provenite de pe piata interna a caror prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007.

Hotararea este cuprinsa in decizia ICCJ publicata luni, in care se mentioneaza urmatoarele:
"Dispozitiile art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (...) si ale art. 1 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 (...), se interpreteaza in sensul ca timbrul de mediu se datoreaza si in situatia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat provenit de pe piata interna a carui prima inmatriculare a fost anterioara datei de 1 ianuarie 2007", potrivit actului normativ citat.

Cu alte cuvinte, soferii care si-au inmatriculat masina inainte de anul 2007, dar vor sa o vanda acum, trebuie sa plateasca timbrul de mediu.

Asadar, decizia data de ICCJ vine pentru a clarifica aceste aspecte si pentru a impune o practica unitara la nivelul instantelor judecatoresti.

Masura nu este cu adevarat o noutate, caci, inca din anul 2013, Rovana Plumb, ministrul Mediului la acea data, anuntase acest lucru:

"Posesorii de autoturisme inmatriculate inainte de anul 2007 vor plati aceasta taxa numai in situatia in care va exista o tranzactie comerciala".

Cine are masina inmatriculata inainte de 2007 plateste timbrul de mediu doar la vanzare

Mirela Oprea
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30089 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca proprietarul este neamt si isi vinde masina unui roman,

Cine plateste taxa?

 

In articol...si in lege

este vorba de masinile inmatriculate in RO inainte de 1 ianuarie 2007 ( pe vremea cand era vama si nu exista timbru/taxa de mediu).
Este o lege stupida !!!
adica mergi cu un harb inmatriculat in anul 2000....si NU platesti timbru de mediu DECAT daca o vinzi.
Adica masina aia nu plateste taxe de mediu decat daca se vinde !
Si mi se pare putin si o lege retroactiva...ceea ce este deasemenea ilegal.
Cand mi am luat masina in 2005 nu stiam ca in 2014 cand o voi vinde va trebui sa platesc 8.000 euro.
Masina de 2500 euro cu taxa de 8000 euro.
cum vor ei sa intinereasca parcul auto cand romanul nu si o poate vinde.

O aberatie a guvernului Dr. Ponta!

"Taxa de mediu" a inlocuit "taxa de import"(vama). Se incalca principiul constitutional al neretroactivitatii legii si al dublei impozitari! Cum ramane cu taxa de import platita inainte de intrarea in U.E.? Guvernul trebuie sa emita o H.G. care sa dea o "interpretare oficiala" care sa elimine interpretarile aberante (pana si ale ICCJ!) a ordonantei! Se impune introducerea raspunderii juridice a persoanelor alese si numite in functii publice! De la consilieri locali la presedinte si imprescriptibilitatea raspunderii pentru faptele comise in timpul exercitarii functiei.Cata vreme nu va exista raspundere juridica se vor inghesui toti ghertoii sa ocupe ocupe aceste functii!

N-are relevanță. Se scade din prețul cerut.

Asta, firește, dacă vrea neamțul, că pe el il doare in cot de taxele din Romania...
Dacă vrei să o inmatriculezi aici, taxa trebuie plătită. Nu contează cine scoate banii.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor