Ziare.com

Timbrul de mediu: cum sa-l recuperezi si cum sa-l eviti - Sfatul avocatului

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 08:49

   

Timbrul de mediu: cum sa-l recuperezi si cum sa-l eviti - Sfatul avocatului
Anul 2013 a adus modificari pentru soferi, care au fost din plin afectati prin modificarea taxelor pentru tranzitarea drumurilor publice, pana la majorarea asigurarilor obligatorii si evident ceea ce a iscat de fiecare data controverse: taxa de mediu sau, mai corect spus, timbrul de mediu.

Desi incepand cu 1 ianuarie a fost activat un articol al OUG 9/2012 privind taxa de mediu, prin care legea intr-un final se ralia la standardele europene, articol ce a fost suspendat pe toata durata anului 2012, lasand posibilitatea contestarii timbrului de mediu in instanta, legea tot mai continea si in forma aceasta nereguli ce lasau deschisa calea justitiei tuturor celor care se confruntau cu aceasta problema, generand cozi la usa instantelor.

Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza

Dupa o amanuntita cercetare, s-a ajuns la concluzia ca, in fond, problema ar fi generata chiar de numele si aplicarea legii 9/2012, in asa fel incat in 4 martie 2013 a fost publicata in monitorul oficial noua lege a taxei de poluare, supranumita si taxa pe timbrul de mediu, care parea sa rezolve pe deplin problema si sa inchida orice actiune in justitie.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Surpriza, la nici doua saptamani de la intrarea in vigoare a legii, care conferea protectie statului de represariile justitiabililor, se anunta, dar nu cu surle si trambite, chiar mai mult "pe sub mana", prima inmatriculare in Bucuresti fara plata noului timbru de mediu.

Soc total pe piata juridica, cum se poate asa ceva, cand legea era intr-un final perfecta?

Relativ simplu. Nu cunoastem daca fara stiinta sau dimpotriva cu buna stiinta a fost strecurat un articol care spunea ca autoturismele dobandite prin partaj sunt scutite de la plata acestui timbru de mediu.

Codul civil are o arie extrem de larga a partajului, acesta putand fi mobiliar, imobiliar, intre soti, coproprietari sau nu, coindivizi etc., iar hiba din lege a permis inmatricularea fara plata timbrului de mediu, perfectand un partaj, la avocat si nu la notar, cum gresit a mai fost spus, dat fiind faptul, ca actul de partaj putea fi facut pentru bunuri mobile si de catre avocat nefiind necesara exclusiv stampila notariala.

Dupa o vreme, nu mai mult de 2 luni, deja practica ajungea in presa si nu mai era niciun mister cum se inmatriculeaza aceste autoturisme, ba chiar multi dintre cei care-si inmatriculau masinile dupa aceasta forma ii indemnau si pe cei care stateau la cozile de la inamtriculari sa o urmeze, sugerand ca oricum e ilegala.

Si asa a fost, ilegala, pentru ca nu mult dupa eliminarea paragrafului prin care se putea inmatricula fara plata timbrului de mediu prin partaj, chiar daca inmatricularea nu s-a mai facut de pe o zi pe alta, in continuare, in 2013, timbrul de mediu nu doar ca poate fi recuperat integral, dar poate fi si evitat.

Dovada este clara, majoritatea instantelor din tara au agreat ideea ca si ultima forma a timbrului de mediu 2013 luna Octombrie este ilegala si contravine legislatiei europene, fapt pentru care autoturismele celor ce au actionat in instanta statul prin Ministerul Finantelor sau Institutia Prefectului au castigat si fie si-au inmatriculat masinile fara plata timbrului de mediu fie si-au recuperat taxa deja platita.

Asteptam, ca profesionisti in speta, avocati, o noua reglementare, pe care sa o putem analiza din toate punctele de vedere, aratandu-ne sceptici in ceea ce priveste o viitoare apropiata modificare de legislatie a timbrului de mediu.

Av. Cuculis Adrian
Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22883 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O prostie!

Cum se poate ca o masina cumparata si inregistrata in RO inca din 2002 sau 2003 sa fie impusa acum la o taxa de mediu care atunci nu exista....numai ca isi schimba proprietarul? Aceasta prostie a facut ca nimeni sa nu poata sa-si mai vinda masinile mai vechi. O sa stam cu ele pina ies din uz....adica in loc sa circule banul...stagnam si asteptam ca Statul sa se mai destepte....si sa afle ca numai rularea banilor in economie mai aduce si ceva progres. Din stagnare nu iese nimic....toata lumea sta si asteapta! Desteapta-te romane!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor