Timbrul de mediu dauneaza proprietarilor de masini si mediului de afaceri

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 23:00
3505 citiri
Timbrul de mediu dauneaza proprietarilor de masini si mediului de afaceri

Timbrul de mediu poate aduce prejudicii proprietarilor de masini, dar si mediului de afaceri, deoarece nu respecta principiul "poluatorul plateste", potrivit oficialilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Se constata ca tocmai acest principiu nu este respectat avand in vedere ca timbrul de mediu se plateste o singura data de catre persoanele/contribuabilii cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, de unde rezulta ca ceilalti proprietari de autovehicule nu platesc pentru poluarea cauzata prin utilizarea autovehiculelor decat in situatia in care isi instraineaza masinile", se arata intr-un comunicat al CNIPMMR, remis Ziare.com.

Astfel, reprezentatii organizatiei considera ca nu exista nici o legatura intre prevederile legii conform careia "poluatorul plateste" si totalitatea autovehiculelor care sunt rulate pe teritoriul Romaniei.

"Acest timbru de mediu, dupa parerea noastra, ar trebui sa se regaseasca in consumul de carburant si nu intr-o taxa care sa fie perceputa numai in situatia instrainarii/achizitionarii autovehiculului, astfel incat sa fie aplicabil principiul 'poluatorul plateste', adica sa plateasca efectiv cel care polueaza prin emisii de CO2 rezultate din utilizarea autovehiculului si nu numai atunci cand intervine transferul de proprietate", se mai arata in comunicat.

Oficialii CNIPMMR propun ca timbrul de mediu sa fie platit annual, de catre poluatori, pentru utilizarea autovehiculelor, avandu-se ca referinta la calculul acesteia, capacitatea cilindrica, vechimea, eventual norma de poluare, emisiile de CO2 si tipul combustibilului.

CNIPMMR mai acuza ca timbrul de mediu este prohibitiv pentru vanzarea masinilor in cazul care cuantumul noii taxe aute depaseste jumatate din valoare autovehiculului, de exemplu o Dacia Logan cu motor Euro 3, fabricata in 2005.

In plus, diferentele foarte mari intre motorizari (Euro 3/Euro 4, non Euro sau Euro 1/Euro 2) vor avea efecte extrem de grave asupra parcului auto national, deja invechit, mai sustin acestia.

"Autovehiculele avand norma de poluare non Euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi importate la preturi de casare si vor fi inmatriculate in Romania, platindu-se timbrul de mediu in valoare de maxim 300-400 euro, ulterior acestea vor face obiectul 'Programului Rabla' pentru o suma mult mai mare (1500 euro/voucher) decat valoarea de achizitie, sustinand astfel tot pe cei din APIA cat si producatorii de autovehicule din Comunitatea Europeana, aceasta fiind o masura total antinationala", se arata in comunicat.

CNIPMMR mai sustine ca exista, la nivelul APIA, grupuri de lobby pentru marirea acestor tipuri de taxe, pentru incurajarea importurilor de autovehicule noi, impactul fiind exportul de valuta.

"Ceea ce constatam este ca timbrul de mediu se aplica preponderent autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 si Euro 4, combustibil motorina, care se comercializeaza cel mai frecvent pe teritoriul Romaniei si nu numai. Este o taxa aplicata IMM-urilor si cetatenilor Romaniei deja afectati de cei 5 ani de criza, fiind orientata pe segmentul cel mai raspandit ca tranzactionare", concluzioneaza oficialii CNIPMMR.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: Ziare.com