Timbrul de mediu: Normele de aplicare, publicate. Vezi cum si cat platesti pentru noua taxa auto

Duminica, 17 Martie 2013, ora 23:35

   

Timbrul de mediu: Normele de aplicare, publicate. Vezi cum si cat platesti pentru noua taxa auto
Normele de aplicare ale Ordonantei de urgenta nr. 9/2013, referitoare la timbrul de mediu pentru masini, au fost publicate in Monitorul Oficial, precizandu-se cine, cum si cat trebuie sa plateasca.

In normele de aplicare se precizeaza ca timbrul se achita si in cazul in care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule conform reglementarilor in vigoare in momentul inmatricularii, pentru masinile inmatriculate in Romania dupa data de 1 ianuarie 2007, pentru care se solicita transcrierea dreptului de proprietate.

De asemenea, timbrul se achita si in situatia transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri in baza careia s-a realizat inmatricularea.

Nu in ultimul rand, se plateste in cazul masinilor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Sunt scutite de la plata autovehiculelor modificate pentru a fi utilizate de persoane cu handicap si de masinile utilizate pentru diverse servicii de urgenta. In aceste cazuri, se trece o mentiune speciala in cartea de identitate a masinii.

Timbrul se calculeaza, in cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, de organul fiscal la care este inregistrata ca platitor de impozite si taxe. Pentru persoanele fizice, timbrul se calculeaza de organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal.

Pentru a putea plati, trebuie sa prezentati cartea de identitate a vehiculului, documentele care atesta dobandirea dreptului de proprietate, iar, in cazul masinilor second-hand cumparate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora si o declaratie pe propria raspundere.

T.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5190 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor