Reforma taxării companiilor în Uniunea Europeană, amânată din cauza veto-ului Ungariei

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 16:33
1894 citiri
Reforma taxării companiilor în Uniunea Europeană, amânată din cauza veto-ului Ungariei
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga, le-a spus vineri omologilor din UE că ţara sa nu poate sprijini, la acest moment, o reformă a modului de taxare a companiilor, ceea ce a împiedicat practic ajungerea la un acord cu privire la acest subiect la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters.

Un acord cu privire la subiectul taxării companiilor era aşteptat la reuniunea Ecofin de vineri, după ce Polonia a renunţat la opoziţia sa anterioară faţă de ideea unei impozit minim de 15% pentru marile multinaţionale, însă pe ultima sută de metri a apărut opoziţia Ungariei care a împiedicat ajungerea la un acord, în condiţiile în care pentru un acord ar fi fost nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre.

"Ungaria nu poate sprijini, la acest moment, adoptarea unei directive privind nivelul minim de impozitare la nivel global", le-a spus Mihaly Varga miniştrilor europeni ai Finanţelor la sesiunea publică a reuniunii de vineri. "Lucrările pregătitoare nu sunt gata. Cred că trebuie să continuăm eforturile pentru a găsi o soluţie", a adăugat Mihaly Varga.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, care a făcut din ajungerea la un acord cu privire la un impozit minim pentru multinaţionale un obiectiv cheie al preşedinţiei franceze a UE, nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de veto-ul Ungariei dar i-a îndemnat pe omologii săi europeni să continue eforturile pentru un acord la o dată ulterioară.

La reuniunea Ecofin de vineri, ministrul polonez al Finanţelor, Magdalena Rzeczkowska, a anunţat că autorităţile de la Varşovia au renunţat la opoziţia exprimată anterior cu privire la o reformă a taxării companiilor.

Franţa vrea ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislaţie un proiect istoric aprobat anul trecut de 140 de ţări, printre care şi Polonia, sub egida OECD, după cinci ani de dezbateri.

Intrarea în vigoare, în Europa, a acestui impozit minim pentru multinaţionale este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Dacă iniţial era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, data a trebuit să fie amânată pentru 2024, ca răspuns la solicitările anumitor ţări care au cerut mai mult timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
#taxare, #companii, #uniunea europenaa, #veto, #Ungaria , #Uniunea Europeana