Măsurile fiscale discutate în această perioadă i-au speriat pe mulți antreprenori din România. Unii se gândesc să protesteze, alții să renunțe la afacerile pe care le au, iar mulți caută soluții.
Creșterile de taxe și impozite au fost analizate și în mediul online, iar cei care au firme se întreabă dacă ar putea să le deschidă în altă țară.
"Ziua bună dragi antreprenori!
Bine, nu mai e atât de bună ținând cont de noile măsuri fiscale...Găsim în grup un coleg care poate oferi consultanță în privința deschiderii unei firme într-o altă țară? - bineînțeles care oferă beneficii fiscale mai bune", a scris un român pe Grupul antreprenorilor din România.
Ideea a fost analizată de membrii grupului.
"Cel mai corect ar fi să reacționăm împotriva acestor măsuri fiscale, că ele să nu devină realitate! Păcat că mediul de afaceri nu reacționează!"
"Pot ajuta cu deschiderea unei companii, viza și absolut tot ce e nevoie în Dubai. Sunt rezident de 10 ani și recent am adăugat și investiții imobiliare în Dubai. Ajut cu drag."
"Astăzi voi avea eu o discuție vizavi de ce înseamnă mutarea afacerii în Cipru, va anunț, eventual pun aici discuția cu acesta. Dar țineți minte. Dacă sunteți rezidenți în România taxele tot aici le veți plăti. Așa că nu va faceți speranțe mari. Pentru a migra trebuie să îndepliniți niște condiții, respectiv să locuiți 180 de zile în țară respectivă."
"Antreprenorii care își transferă facturarea pe firme din afară, dar continuă să aibă majoritatea cifrei de afaceri din România, nu se deosebesc cu nimic de statul pe care atât îl critică.
Este aceeași abordare: scot cât mai mult și dau cât mai puțin înapoi.
Soluția cred că este împotrivirea la aceste măsuri, prin toate mijloacele posibile (organizații patronale, scrisori, întâlniri, mass-media, greve fiscale, acțiuni în justiție, etc)."
"Problema nu sunt taxele. Problema e ce anume primești înapoi. Din păcate frustrarea devine din ce în ce mai mare având în vedere cum se gestionează banii pe care îi plătim."
"Dacă nici după triplarea impozitului pe venit sau dublarea impozitului pe dividente în mijlocul anului fiscal, în caz că se publică această ordonanță, nu ieșim în stradă, scuzați-mă că o spun dar suntem niște lași. Eu voi fii în stradă în piața Libertății din Timișoara lângă statuie sâmbăta 19.08.2023 ora 20.00, cu o foaie A4 albă în mâna. Cine dorește să mi se alăture îi aștept, să discutăm, să dezbatem față în față, să încercăm să atragem atenția că nu mai vrem să fim doar vaci de muls pentru că alții să huzurească. Chiar sunt curios câți se revoltă doar pe FB."
"Responsabilitatea noastră vine la următoarele alegeri. Eu unul, m-am săturat să mă uit la știri și să le văd analfabetismul funcțional, incompetența și nesimțirea de care dau dovadă mereu.
Soluția poate este relocarea, una din ele, că oricum, majoritatea serviciilor de care beneficiați, sunt din privat. Nu cred că sunt mulți oameni de afaceri ce merg la spitale de stat sau își duc copiii la grădinițele insalubre și să le cumpere copiilor și hârtie igienică.
Soluția definitivă este luarea măsurilor aici în țara. Greva sau proteste. Motivul este simplu: ăștia înțeleg doar de bătaie, că, creierul lor primitiv nu le permite altceva.
Cum doamne Iartă-mă, lași pensiile speciale și crești taxele și impozitele?! Cum?! Furt și bătaie de joc pe față!"
Pe Reddit a fost distribuită opinia unui antreprenor legată de deschiderea firmei în Estonia.
"Cum să îți deschizi (online) firmă în Estonia și să scapi de ciolăcisme
Pentru că știu că deja căutați informația, și anume cum să fugi de porcăriile lui Ciolacu și să îți deschizi online PFA-ul în Estonia - îți ia numai 3 ore, poți administra afacerea de la distanță, impozitul e 20% după ce scazi cheltuielile cu funcționarea, profitul reinvestit nu se impozitează dacă ești firmă.
e-Residency înseamnă un fel de “cetățenie economică”, care îți oferă dreptul să creezi o companie în Estonia și să o gestionezi de la distanță. Aici e site-ul proiectului https://e-resident.gov.ee/ depui o cerere online și indici la ce ambasadă dorești să ridici cardul e-Residency. Termen de valabilitate – 5 ani;
Pasul următor e crearea companiei. Ai nevoie de o adresă fizică și o persoană de contact în Estonia. La costuri rezonabile, îți alegi un provider din această listă https://e-resident.gov.ee/se…/virtual-office-contact-person/ Aceste servicii îți pregătesc setul de acte pentru crearea companiei (Articles of association, verifică disponibilitatea denumirii companiei), ție îți rămâne să semnezi actele cu cardul tău e-Residency și să aștepți decizia Tribunalului de înregistrare a companiei;
Ulterior, îți deschizi contul bancar. Imediat ce vei avea compania înregistrată, vei primi pe email o mulțime de propuneri de la diferite bănci de a deschide contul bancar la ei și de a avea comisioane zero în primul an de activitate. Dacă alegi o bancă fizică gen www.swedbank.ee va trebui să mergi în Estonia să deschizi contul bancar. Dacă dorești să fie full-online, consultă această listă de servicii fintech https://e-resident.gov.ee/service_category/banking-fintech/
Avem si conventie semnata pentru dubla impunere, asa ca e ok. https://static.anaf.ro/.../Asistent.../Conventii/Estonia.htm
Intrați în acest grup pe Facebook, unde cei care au deja e-Residency fac schimb de experiență https://www.facebook.com/groups/eResidents.
informatie preluata de la Dumitru Ciorici", scrie în postarea de pe Reddit.