Cresc taxele și impozitele. Cu cât vom plăti mai mult în 2024

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 13:47
6040 citiri
Cresc taxele și impozitele. Cu cât vom plăti mai mult în 2024
Piața Universității din Capitală FOTO ziare.com

Taxele şi impozitele locale ar urma să se majoreze cu 13,8% în 2024, conform ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat joi, 27 aprilie, de Consiliul General al Municipiului București.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în şedinţa CGMB, despre proiectul pentru taxele şi impozitele pentru anul 2024, că este o obligaţie legală pe care Consiliul General o are de a majora aceste taxe cu rata inflaţiei şi este singura majorare pe care primarul o propune.

Primarul Capitalei a declarat că şedinţa CGMB de joi este una importantă şi că sunt mai multe obiective de investiţii importante ale municipalităţii care speră să progreseze.

”În primul rând, indicatorii tehnico-economici pentru Patinoarul Flamaropol, astfel încât să putem să începem achiziţia pe proiectare şi execuţie, apoi rectificarea bugetară pentru achiziţia celor 20 de centrale termice care să ajute locuitorii Bucureştiului care sunt afectaţi pe cap de linie, unde nu ajunge agentul termic de la centralele de la marginea oraşului. Mai multe consolidări, Maternitatea Bucur, încă câteva blocuri de locuinţe, prin PNRR, suplimentări de buget la Cantina Socială şi Banca de Alimente, de asemenea la Teatrul Ion Creangă şi pentru mai multe spitale avem în buget bani pentru securitatea la incendiu şi pentru diferite circuite, abilitarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public pentru a opera viitorul tren metropolitan”, a spus primarul.

Potrivit art. 491 alin. (1) 9i alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal: „în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până Ia dată de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținand cont de rată inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rată inflației este de 13,8”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Nicuşor Dan s-a referit şi la proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei privind majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor.

”Vreau să menţionez, avem un proiect pentru taxele şi impozitele pentru anul 2024, este o obligaţie legală pe care Consiliul General o are de a majora aceste taxe cu rata inflaţiei. Este singura majorare pe care primarul o propune şi Consiliul General va decide asupra ei, este obligaţie legală, nicio altă taxă sau impozit în plus”, a explicat edilul Capitalei.

În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%.

Nicuşor Dan a mai arătat că astăzi era scadentă plata a 555 de milioane de lei către BERD, împrumut pe care municipalitatea l-a contractat în anul 2020, pe 3 ani.

”Am reuşit să facem această plată astfel încât să fim credibili pe piaţa financiară”, a arătat primarul Capitalei.

În 2023, taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 5,1%, conform ratei inflaţiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxe si impozite, #taxe locale, #impozit locuinte, #CGMB, #NIcusor Dan , #taxe locale