Guvernul a trimis către Comisia Europeană un plan pe 7 ani de a reduce deficitul bugetar. Printre reformele propuse către decidenții europeni se numără și mai multe măsuri fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a insistat luni, 28 octombrie, că Executivul nu va crește cota unică de impozitare a veniturilor, nici nu va majora taxa pe valoare adăugată.
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș a declarat pentru Ziare.com că măsurile din document sunt vagi și ascund creșteri de taxe în viitor, din moment ce măsurile ar fi nepopulare într-un an electoral.
Planul bugetar-structural național pe termen mediu – 2025-2031 este modalitatea prin care Guvernul își asumă să scadă deficitul bugetar de la 7,9% la 2,5% din produsul intern brut în 2031. Decidenții sunt acum în postura de a găsi modalități pentru a crește veniturile și a reduce cheltuielile. Pe partea de taxe și impozite, majoritatea măsurilor nu conțin planuri concrete de acțiuni, ci direcții generale. Consultantul fiscal Gabriel Biriș consideră că documentul este vag în mod deliberat.
„Nu spun nimic. Se feresc ca dracul de tămâie să spună exact ce vor să facă. Fie nu știu ce au de făcut, fie au ajuns la niște concluzii care sunt prea drastice pentru a fi spuse înainte de alegeri. Într-un rezumat executiv care a circulat acum două săptămâni, se vorbește de creșterea ponderii impozitului pe salarii și venit la 4% în 2025, de la 2,8% în acest an. Această creștere nu poate fi făcută prin eliminarea scutirilor la impozitul pe salarii. Deci, diferența trebuie să vină din creșterea cotei”, apreciază fostul secretar de stat de la Finanțe.
Luni, premierul Ciolacu a negat că ar urma creșteri de taxe.
„Nu se mărește TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se mărește TVA-ul. Nu va crește nicio cotă unică. (...) Va rămâne 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit de la 10% la 16% când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici şi medii din Europa? Ce om normal la cap ar face acest lucru?”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul summitului Autorităţilor Publice Municipale din România.
Gabriel Biriș susține că este posibil să existe o neconcordanță între ceea ce declară public prim-ministrul și ce a prezentat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Astfel, specialistul în fiscalitate se așteaptă la majorări de taxe, care ar urma să vină cel târziu în vara anului următor. Avocatul a atras atenția la 20 octombrie că planurile fiscale ale guvernului par să ascundă „o majorare ciudată” la taxa pe valoare adăugată.
„Oricât s-ar tatua domnul prim-ministru pe mână că nu cresc impozite, nu îl suspectez de rea-credință, îl suspectez că nu știe cu ce s-a dus Boloș acolo. Faptul că nimeni nu pare să știe (conținutul exact al documentului – n.r.) mie îmi spune clar că vor crește cota unică, iar asta cel mai târziu la 1 iulie. Totul înseamnă că va crește sarcina fiscală pe muncă.”
Documentul este plin de neconcordanțe, conform lui Biriș. Expertul atrage atenția că nota de fundamentare pentru rectificarea bugetară de la finalul lunii septembrie vorbea de un deficit bugetar de 6,95%. În schimb, în planul prezentat de Executiv, cifra crește cu un punct procentual.
„Documentul estimează un deficit de 7,9% din PIB, având la bază revizuirea țintei de deficit bugetar pe care Comisia Europeană urmează să o publice în această toamnă. Or, ei tocmai au aprobat prin lege rectificarea bugetară, unde deficitul este apropiat de 6,9%. Ce ne spun ei aici, că Comisia nu ia în serios?”, spune Biriș. Întrebat dacă acest document poate fi văzut ca încercând să îi păcălească pe decidenții europeni sau pe votanți, expertul este de părere că miza este una electorală.
„Cred că pe mine și pe tine ca votanți. Să vii acum cu un astfel de plan în care ai și măsuri așa-zis concrete, care nu spun nimic clar, mie nu îmi sună bine. Pare ceva foarte, foarte rău”, este de părere avocatul.