Spania, Franța, Germania, Africa de Sud și Brazilia sunt printre țările care susțin ideea unui impozit global pe avere, sub forma unei taxe anuale de 2% pe activele miliardarilor, care ar putea genera 250 de miliarde de dolari anual. Fondurile ar fi direcționate spre combaterea schimbărilor climatice și investiții ecologice, iar un număr de miliardari români ar putea fi puși la plată dacă măsura se strecoară printre standardele de aderare la OCDE, cel puțin teoretic.
Propunerea impozitului global vine și pe fondul unei crize climatice tot mai accentuate, subiect care s-a aflat pe masa de discuții ale Summit-ului G20 de la Rio de Janeiro din această săptămână. Brazilia, gazda summitului climatic din 2025, a devenit un susținător important al ideii, argumentând că fondurile colectate ar putea sprijini națiunile vulnerabile și tranziția către energie regenerabilă. Germania și Africa de Sud au subliniat, de asemenea, importanța investițiilor verzi pentru o dezvoltare sustenabilă, arată The Guardian.
În Spania, recent, inundațiile din Valencia au provocat peste 200 de decese, oficialul spaniol presând urgența măsurilor climatice. Cu toate acestea, economia spaniolă este în creștere, cu o prognoză de avans al PIB-ului de 2,9% în 2024, potrivit Fondului Monetar Internațional. Ministrul de Finanțe Spaniol, Carlos Cuerpo a subliniat că această performanță economică este strâns legată de investițiile verzi și fondurile europene primite post-pandemie. Spania a alocat 160 de miliarde de euro pentru decarbonizare și alte proiecte ecologice, citează The Guardian.
Deși inițiativa câștigă sprijin în Europa și alte regiuni, există o reticență semnificativă în țări precum SUA și Marea Britanie. Rachel Reeves, ministrul britanic al Finanțelor, a exclus impozitarea averilor din bugetul recent, iar Donald Trump, candidat la președinția SUA, promite reduceri de taxe pentru cei bogați în campania sa electorală.
În schimb, liderii financiari ai G20 au convenit, în iulie 2024, să colaboreze pentru o impozitare echitabilă a miliardarilor. Summitul de la Rio oferă oportunitatea unui acord global, care ar putea transforma propunerea într-o realitate concretă. Cuerpo a declarat că va face demersuri pentru a include acest plan pe agenda summitului ONU privind finanțarea dezvoltării, care va avea loc la Sevilla vara viitoare, și că va colabora îndeaproape cu Brazilia pentru a se asigura că discuțiile sunt coordonate cu pregătirile pentru COP30.
Pentru guvernele care urmăresc o taxare mai echitabilă, acoperirea politică oferită de un acord internațional ar putea fi o opțiune mai ușoară decât să intre în conflict cu cei mai puternici cetățeni ai lor și cu armatele de lobbyiști bine plătiți. „Cu cât coordonarea este mai amplă, cu atât implementarea este mai ușoară”, a declarat Cuerpo. „Aceasta minimizează costurile de capital politic”.
Deși acest plan de taxare a miliardarilor din toate țările lumii nu ar putea, desigur, fi impus statelor în mod direct și unilateral, este important să amintim că țări precum Franța, Germania și Italia fac parte atât din G20, cât și din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu care România se află în demersuri de aderare.
OCDE funcționează ca un forum global pentru dezvoltarea de politici fiscale, economice și sociale armonizate, iar România, ca țară candidată, este angajată să adopte standardele și bunele practici promovate de grup. Prin susținerea unor inițiative de taxare a miliardarilor la nivelul G20 și ulterior promovarea acestora ca standarde OCDE, statele deja membre pot crea presiuni indirecte asupra României să le implementeze, chiar și ca unul din standardele de aderare.
România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat în luna aprilie de revista Forbes, amintește România TV. Cel mai bogat român aflat în acest clasament din 2024 are o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari și ocupă locul 1.238 între cele 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.
Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia au ajuns în Topul Forbes 2024 cu miliardarii lumii. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.