România riscă să piardă bani din PNRR dacă nu introduce taxa pentru mașinile care poluează.
Guvernul României trebuie să ia o decizie până în iulie cu privire la noua taxă pe poluare, care ar putea afecta 8 din 10 șoferi, transmite Digi24.
Marcel Boloș a declarat că taxa va fi mai mare în funcție de poluarea emisă de vehicul, iar aceasta va fi aplicată diferențiat, începând cu 1 ianuarie 2026.
„Cu cât un mijloc de transport este mai poluant, cu atât taxa va fi mai mare. Cu cât este mai puțin poluant, taxa va fi mai mică.
Acest jalon are un impact semnificativ asupra populației, având în vedere că peste 8 milioane de astfel de mașini se află în parcul auto al României, influențând implicit sistemul de impozitare al mijloacelor de transport. Este un jalon foarte important, alături de reforma fiscală. Știm deja că, în cazul în care nu implementăm acest jalon, pierderea maximă pe care o putem avea este de 660 de milioane de euro”, a spus Boloș, scrie sursa citată.
Milioane de șoferi români ar putea fi afectați de noua taxă auto pe mașini poluante, inclusă în cererea de plată 4 din PNRR. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spune că taxa va avea un „impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport”. Noua taxă ar putea lovi buzunarele șoferilor în mai puțin de un an.
În jalonul 4 al PNRR este inclusă o reformă fiscală, dar și o taxă pe poluare separată pentru mașinile vechi, cu emisii ridicate. Noua taxă ar fi similară cu cele impuse în trecut, care au fost respinse la Curtea Europeană de Justiție, iar statul a fost nevoit să restituie 6,5 miliarde lei.
Noua taxă ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026.
„În 4 avem legea taxării utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante. Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport. Jalonul este la Ministerul Transporturilor și are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate”, a explicat ministrul Investițiilor Marcel Boloș pentru Profit.ro.
Taxa auto introdusă de Guvernul Tăriceanu a fost modificată de 3 ori, devenind timbru de mediu, dar statul a foste nevoit să restituie banii încasați.
Noua taxă „afectează mulți posesori de mijloace de transport și are impact asupra bugetelor autorităților locale. O parte din banii din taxă se duc la autorități locale, altă parte din bani se duc la CNAIR, să fie utilizați la întreținerea drumurilor”, a mai spus Boloș.