Ministrul Culturii compară „Teambuilding” cu „Nea Mărin miliardar”: „Nu trebuie să ne ascundem după deget”

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 14:31
2748 citiri
Ministrul Culturii compară „Teambuilding” cu „Nea Mărin miliardar”: „Nu trebuie să ne ascundem după deget”
Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a comentat controversele din jurul filmului Teambuilding FOTO Facebook

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu declară că a văzut controversata comedie românească Teambuilding, despre care afirmă că este, probabil, o comedie de succesul lui ”Nea Mărin miliardar” al generaţiei de astăzi, argumentând că avem foarte multe filme de artă, suntem multiplu premiaţi la marile festivaluri internaţionale, dar ”sunt o nişă”, în timp ce un film cu succes la public ”se face după altă reţetă, cu un alt tip de mesaj care, iată, şi-a găsit un exponent în Teambuilding”.

Ministrul Culturii a mărturisit, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, că a văzut comedia românească Teambuilding, despre care spune că „este, probabil o comedie de succesul lui «Nea Mărin miliardar» al generaţiei de astăzi”. El declară se fereşte să se pronunţe despre film, dacă acesta este bun sau rău, spunând că fiecare judecă acest aspect.

„Există două filtre pentru un act artistic. Este filtrul popular, şi anume cât de mulţi oameni cumpără un bilet, pentru că nu s-a dat gratis nicăieri, cineva a băgat mâna în buzunar să vadă acel film. Deci succesul de public şi ceea ce spun criticii. Din punct de vedere al industriei, cinematografia este făcută să producă profit. Ne uităm la cei care au inventat cinematograful comercial - nu scoate film de artă America decât din când în când. Noi probabil că aveam nevoie de o comedie după «Nea Mărin miliardar» care să ne scoată din casă şi să mergem la film. Sunt exagerări de limbaj, sunt poate exagerări privind viaţa din corporaţie, dar este un film al tinerilor pentru tineri şi nu trebuie să ne ascundem după deget.

Din punctul meu de vedere, cine porneşte această discuţie o porneşte – cred şi vreau să fiu scuzat dacă exagerez – pentru faptul că e un mesaj pe care te poţi urca. E un film ca oricare altul, la care, dacă vrei să dai bani, dai, dacă nu vrei să dai bani nu dai. Noi avem foarte multe filme de artă, foarte multe şi suntem multiplu premiaţi la marile festivaluri internaţionale, dar sunt o nişă. Un film cu succes la public se face după altă reţetă, cu un alt tip de mesaj care, iată, şi-a găsit un exponent în Teambuilding. A mai fost şi Miami Bici, au mai fost şi altele”, a declarat Lucian Romaşcanu sâmbătă, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

Referindu-se la filmele româneşti care încep să aibă succes la public, ministrul susţine că nu poate critica pe nimeni pentru alegerile făcute în materie de cultură.

„Eu nu pot critica 1 milion de oameni care au ales să facă ceva. Dacă eu am altă părere care prezum că mi se respectă, aşa trebuie să le respect şi eu părerea lor. Dacă nu se duc mai mulţi să vadă filme de Cannes, poate să fie undeva o lacună a creşterii, a educaţiei, a culturii. Dar, în acelaşi timp, masa înseamnă tipul ăsta de mesaj şi nu trebuie să judeci pe nimeni. ”, a adăugat Romaşcanu.

Întrebat dacă statul român ar trebui să finanţeze, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, astfel de filme comerciale, ministrul a răspuns că CNC finanţează „proiecte care trec de un anumit filtru”, iar acel filtru este bazat pe „criterii destul de stricte în ceea ce priveşte conceptul artistic”.

„Nu ştiu dacă putem să spunem, ar trebui sau nu ar trebui, dar este puţin probabil, resursele fiind relativ limitate, să putem finanţa şi filme care au premisa succesului şi care se pot autofinanţa. În mod normal, CNC-ul merge pe zona culturală, pe zona filmului de artă, şi atunci posibil să nu întrunească un asemenea film criteriile necesare pentru a fi finanţat”, mai spune ministrul.

Citește și:
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, mesaj din închisoare după premiile Oscar: ”Nu este filmul meu”
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, mesaj din închisoare după premiile Oscar: ”Nu este filmul meu”
Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi şi-a dedicat „contribuţia” la Oscarul pentru cel mai bun documentar, premiu câştigat de un film care este despre el, celor care se opun...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#teambuilding, #Film, #lucian romascanu, #nea marin , #stiri cultura