Festivalul Național de Teatru "Cătălina Buzoianu", primul eveniment dedicat regizoarelor din România. Când va avea loc

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 16:11
952 citiri
Festivalul Național de Teatru "Cătălina Buzoianu", primul eveniment dedicat regizoarelor din România. Când va avea loc
Cătălina Buzoianu FOTO Facebook /Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti

Teatrul Naţional Iaşi anunţă prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "Cătălina Buzoianu", eveniment care se va desfăşura în perioada 7-11 septembrie şi va cuprinde cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei din ultimele două stagiuni: 2022-2023 şi 2023-2024.

Festivalul finanţat de Ministerul Culturii va purta numele Cătălinei Buzoianu (13 aprilie 1938 - 3 august 2019), o personalitate emblematică a regiei româneşti de teatru, care a marcat o frumoasă perioadă de timp şi destinele Naţionalului ieşean.

„Un festival dedicat regizoarelor din România este menit să aducă perspectiva unei decantări valorice în prezenţa unor ipostaze care să completeze în mod necesar imaginea sincronică şi dinamică a mişcării noastre teatrale, dar şi, foarte important, şansa unor modele diferite de gândire teatrală de a-şi confirma relevanţa. Deoarece, la o privire sumară, observăm că o mare parte dintre regizoarele din România nu beneficiază de suficientă vizibilitate şi suport, au discursuri radicale, experimentează tendinţe noi în creaţia contemporană şi vin din zona independentă, festivalul poate oferi un spaţiu de expresie generos pentru confruntarea instituţional/ independent, creând, într-o platformă vie, interconectări. Cele patru tipuri de săli pe care Naţionalul ieşean le are în formulă completă din 2012, săli deja specializate repertorial în proiectele interne, permit reprezentarea celor mai diverse tipuri de lecturi scenice: de la cele clasice la deconstrucţii ale spaţiului, de la performance-uri la mizanscene care integrează şi alte formule de spectacol, fuzionând cu alte arte”, se menţionează în comunicatul de presă.

În programul festivalului vor fi prezente producţii provenind din teatre de stat sau independente, desfăşurate pe parcursul a cinci zile, la care se adaugă adnotări dintr-o secţiune teoretică, ce vor pune în discuţie diversitatea tipurilor de abordare a exerciţiului scenic, din perspectiva conţinutului festivalier, sub forma unor evenimente conexe. Acestea vor reuni conferinţe, dezbateri, lansări de carte, ateliere de lucru.

Selecţia festivalului este asigurată de teatrologul Oana Borş, lector univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L.Caragiale Bucureşti, pe baza unor criterii bine argumentate precum: risc estetic, spirit de avangardă, deschidere spre alte arte, perspective profunde faţă de realităţile unei lumi care se schimbă sub ochii noştri.

Evenimentul va avea invitaţi de referinţă din zona regiei, a criticii de teatru, a managerilor culturali, personalităţi culturale din ţară şi din străinătate şi va contura profilul regiei feminine, al direcţiilor de promovare, dezvoltare şi influenţă din spaţiul teatrului contemporan.

„Acest proiect singular şi cu o ofertă cu totul particulară în actualul context festivalier naţional, care vine să valideze existenţa unor voci specifice în regia de teatru, este gândit a fi competitiv, fiind acordate pe baza unor criterii bine delimitate: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru regie, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru creaţie originală”, se menţionează în comunicatul de presă.

Quarterly Report - Editia 4

Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Cum au cheltuit banii partidele în primele zile de campanie. Candidații care au deschis larg „buzunarele”
Reprezentanţii Expert Forum au analizat datele legate de finanţarea campaniei electorale, publicate de către AEP, pe 16 mai. Astfel, pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate...
Premierul Marcel Ciolacu a fost reclamat pentru discriminare. Afirmația care i-ar putea aduce o amendă uriașă
Premierul Marcel Ciolacu a fost reclamat pentru discriminare. Afirmația care i-ar putea aduce o amendă uriașă
Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) a depus, luni, 20 mai, o petiţie la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în care cere sancţionarea premierului...
#teatru, #Catalina Buzoianu, #festival teatru, #teatru iasi, #regizoare , #teatru