Neuralink, startup-ul de interfețe creier-computer fondat de Elon Musk, a implantat cu succes dispozitivul său la un al doilea pacient.
Dispozitivul este conceput pentru a ajuta persoanele paralizate să controleze dispozitivele digitale folosindu-și doar gândurile.
Neuralink este în faza de testare a acestui dispozitiv, care are ca scop principal ajutorarea persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării. Primul pacient care a primit implantul a reușit să joace jocuri video, să navigheze pe internet, să posteze pe rețelele sociale și să miște cursorul pe laptopul său.
Musk a menționat că și al doilea pacient are o leziune similară a măduvei spinării ca primul pacient, care a fost paralizat în urma unui accident de scufundare. Conform declarațiilor lui Musk, cei 400 de electrozi ai implantului din creierul celui de-al doilea pacient funcționează corect. Neuralink menționează pe site-ul său că dispozitivul folosește 1.024 de electrozi.
"Nu vreau să aduc ghinion, dar se pare că a decurs extrem de bine cu al doilea implant," a spus Musk gazdei podcast-ului, Lex Fridman. "Există multe semnale, mulți electrozi. Funcționează foarte bine."
Musk nu a dezvăluit momentul exact al intervenției chirurgicale pentru al doilea pacient, dar a afirmat că Neuralink intenționează să furnizeze implanturi pentru încă opt pacienți anul acesta, ca parte a studiilor clinice.
Primul pacient, Noland Arbaugh, a fost, de asemenea, intervievat în cadrul podcast-ului, împreună cu trei executivi Neuralink, care au oferit detalii despre modul în care funcționează implantul și intervenția chirurgicală asistată de robot. Înainte de a primi implantul în ianuarie, Arbaugh folosea un băț în gură pentru a interacționa cu ecranul unui dispozitiv tabletă. Cu ajutorul implantului, acum poate să-și controleze computerul doar prin gândire, iar dispozitivul realizează acțiunile dorite pe ecran. Arbaugh a declarat că dispozitivul i-a oferit un anumit grad de independență și i-a redus dependența de îngrijitori.