Se curăță centrala nucleară de la Fukushima. Cât ar putea dura procesul și cine se va ocupa de această misiune

Miercuri, 11 Septembrie 2024, ora 17:20
1811 citiri
Se curăță centrala nucleară de la Fukushima. Cât ar putea dura procesul și cine se va ocupa de această misiune
FOTO Unsplash

Un robot a fost lansat într-o misiune de două săptămâni pentru a extrage o mostră mică de combustibil topit din centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi, Japonia. Aceasta este prima tentativă de a recupera o parte din materialul radioactiv rezultat în urma dezastrului din 2011, cauzat de un cutremur și un tsunami devastator.

Misiunea este crucială pentru a evalua starea combustibilului rămas în reactorul Unității 2 și marchează începutul unui proces extrem de complex, care se estimează că va dura decenii, poate chiar un secol, pentru dezafectarea completă a centralei. Aproximativ 880 de tone de combustibil nuclear topit rămân în cele trei reactoare avariate, dar unii experți sugerează că această cantitate ar putea fi mai mare.

Robotul, controlat de la distanță, va utiliza clești speciali pentru a colecta o mostră mică, de sub 3 grame, pentru a minimiza expunerea la radiații. Procesul este realizat cu manevre extrem de precise și controlate pentru a evita blocarea robotului în structurile avariate ale reactorului.

Acțiunea de curățare a centralei Fukushima a fost deja amânată din cauza provocărilor tehnice și este estimată să dureze între 30 și 40 de ani, deși unii specialiști cred că ar putea fi necesare până la 100 de ani pentru finalizare.

Motivul pentru care prețurile smartphone-urilor și laptop-urilor de top ar putea „exploda” în viitor
Motivul pentru care prețurile smartphone-urilor și laptop-urilor de top ar putea „exploda” în viitor
Ming-Chi Kuo, un analist cunoscut pentru expertiza sa în activitățile Apple, a publicat recent un raport care sugerează o creștere semnificativă a costurilor pentru procesoarele viitorului,...
Evoluția USB continuă: USB4 2.0 promite viteze uimitoare de transfer și încărcare rapidă
Evoluția USB continuă: USB4 2.0 promite viteze uimitoare de transfer și încărcare rapidă
Portul USB a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, iar cea mai recentă versiune, USB4, a devenit din ce în ce mai populară datorită specificațiilor sale avansate și a formatului...
#tehnologie, #Fukushima , #tehnologie
  1. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  2. Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
  3. Google introduce o soluție avansată împotriva furtului de telefoane: Android Theft Protection cu detectare AI. Cum funcționează
  4. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  5. Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a demisionat după implicarea în scandalul Nordis. Acuză "atacuri nedrepte și de o gravitate fără precedent"
  6. Războiul economic dintre China și UE intră într-o nouă fază. Măsura luată de Beijing care țintește Parisul
  7. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  8. Înmatriculările de mașini electrice s-au prăbușit în România. Producătorii și importatorii acuză o „lovitură crâncenă”
  9. Asta îi va enerva pe utilizatorii YouTube. Gigantul tech a ajuns chiar să ascundă butonul de „Skip ad” din reclame
  10. Carburanții se scumpesc din nou. Doar una din trei benzinării din București mai are prețuri sub 7 lei