O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a dezvoltat un reactor solar inovator, capabil să capteze dioxidul de carbon (CO₂) din atmosferă și să-l transforme într-un gaz care poate fi folosit. Această tehnologie ar putea fi folosită în viitor pentru alimentarea vehiculelor, furnizarea de energie în zone izolate sau chiar producția de medicamente.
Cercetătorii spun că s-au inspirat din procesul de fotosinteză și susțin că acest reactor are un avantaj major: poate fi adus la scară mare mai ușor decât alte dispozitive solare dezvoltate până acum. Studiul lor a fost publicat în revista Nature Energy.
Captarea și stocarea carbonului este una dintre metodele propuse pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Problema este că multe dintre aceste tehnologii depind de combustibili fosili și necesită depozitarea CO₂ în subteran. Însă noul reactor ar putea schimba complet această abordare.
„Ce-ar fi dacă, în loc să pompăm dioxidul de carbon în pământ, l-am transforma într-un produs util?”, a declarat chimistul Sayan Kar, autor principal al studiului. „CO₂ este un gaz cu efect de seră dăunător, dar poate fi convertit în substanțe utile fără a contribui la încălzirea globală.”
Acest dispozitiv funcționează exclusiv pe bază de energie solară, fără a avea nevoie de cabluri sau baterii. Noaptea, reactorul captează CO₂ din aer, într-un mod asemănător cu absorbția apei de către un burete. Ziua, lumina solară încălzește dioxidul de carbon captat, iar sistemul folosește un praf semiconductor care absoarbe radiația ultravioletă, în timp ce o oglindă concentrează lumina pentru a crește eficiența procesului.
Această combinație declanșează o reacție chimică ce transformă CO₂ în syngas (gaz de sinteză), un amestec de monoxid de carbon (CO) și hidrogen (H₂), folosit în producția multor tipuri de combustibili și substanțe chimice. Cercetătorii explorează în prezent metode prin care acest syngas să fie transformat în combustibil lichid, care ar putea alimenta mașini și avioane în mod sustenabil.
„Dacă am produce aceste dispozitive la scară mare, am putea rezolva două probleme în același timp: eliminarea CO₂ din atmosferă și crearea unei alternative curate la combustibilii fosili”, explică Sayan Kar.