Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 11:12
1430 citiri
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Persoane care țin în mâini telefoane mobile FOTO: Pixabay

Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască.

Conform observatorulph.ro, noile norme îi obligă pe producători să repare în timp cât mai rapid și la prețuri accesibile, produse care fac parte din categorii de electrocasnice mari și mai mici.

Toate aceste bunuri care sunt reparate în perioada de garanție vor putea beneficia de o prelungire de un an a garanției.

„Dreptul consumatorilor de a repara produse va deveni acum o realitate. A repara va fi mai uşor şi mai ieftin în loc de a cumpăra produse noi, scumpe. Aceasta este o reuşită semnificativă pentru Parlament şi angajamentul său de a sprijini consumatorii în lupta împotriva schimbărilor climatice. Noua legislaţie extinde garanţiile legale cu 12 luni atunci când se optează pentru reparaţii, oferă un acces mai bun la piesele de schimb şi asigură reparaţii mai uşoare, mai ieftine şi mai rapide”, a declarat Rene Repasi, din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Potrivit legislației Uniunii Europene, producătorii sunt obligați să repare produsele comune de uz casnic și după expirarea perioadei de garanție, astfel toate bunurile pot fi reparate din punct de vedere tehnic.

În lista produselor ce intră în aceste categorii sunt incluse telefoanele mobile, mașinile de spălat și aspiratoarele, dar lista mai poate fi extinsă pe parcursul timpului.

Producătorilor li se interzice să utilizeze clauze contractuale și tehnici legate de componente sau programe informatice care să încurce repararea produselor. Mai exact, ei nu vor putea să oprească reparatorii independenți să folosească componente second-hand sau imprimante 3D și nici nu pot să refuze să repare un bun doar din motive economice sau pentru că a fost reparat în trecut de altcineva.

De asemenea, consumatorii au alternativa de a împrumuta un alt produs, în timp ce produsul lor este în proces de reparare. Ei mai pot să aleagă unul recondiționat, dacă produsul lor nu mai poate fin reparat.

Ca să ușureze procesul, Parlamentul European a crea o platformă online, unde vor fi disponibile secțiuni pentru fiecare țară din UE, care va prezenta service-uri, comercianți de produse recondiționate și cumpărători de produse defecte din cadrul comunităților.

Imediat după ce legea va fi aprobată oficial de Consiliu și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, țările din UE vor avea la dispoziție 2 ani pentru a o transpune în legislația națională.

Eliminarea prematură a produselor de consum produce 261 de milioane de tone de emisii echivalente de dioxid de carbon, consumă 30 de milioane de tone de resurse și produce 35 de milioane de tone de deșeuri în Uniunea Europeană, anual, conform Comisiei Europene.

De asemenea, cumpărătorii pierd, anual, aproximativ 12 miliarde de euro, atunci când înlocuiesc produsele, în loc să le repere.

Potrivit Comisiei Europene, noile norme vor aduce în UE aproximativ 4,8 miliarde de euro, ce vor ajuta la creșterea economică și la mai multe investiții.

Quarterly Report - Editia 4

Un vânzător de telefoane a fraudat statul cu 1,7 milioane de lei. Ce a descoperit Fiscul
Un vânzător de telefoane a fraudat statul cu 1,7 milioane de lei. Ce a descoperit Fiscul
Un operator economic este acuzat de evaziune fiscală, după ce s-ar fi sustras de la plata TVA pe o perioadă de peste cinci ani, informează luni, 27 mai, Agenția Națională de Administrare...
Care sunt europarlamentarii români cu cele mai multe mandate și ce activitate au avut în Parlamentul European
Care sunt europarlamentarii români cu cele mai multe mandate și ce activitate au avut în Parlamentul European
Din 2007, de când a devenit ţară membră a Uniunii Europene, România a avut reprezentanţi în legislativul european. Cei mai longevivi eurodeputaţi români sunt, astfel, Corina Creţu,...
#telefoane mobile, #reparatie, #electrocasnice vechi, #garantie, #producatori, #lege, #Parlamentul European , #stiri sociale