Dispare tehnologia 3G. Tipuri și mărci de telefoane care nu vor mai putea fi folosite

Autor: N.G.
Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 17:09
8861 citiri
Dispare tehnologia 3G. Tipuri și mărci de telefoane care nu vor mai putea fi folosite
FOTO Arhivă Ziare.com

Tehnologia 3G, care a condus evoluția modului în care folosim, interacționăm și comunicăm în urmă cu 20 de ani, va fi retrasă. Sateliți cu ajutorul cărora a fost posibilă, și-au terminat treaba.

Locul lor va fi luat de 5G, rețeaua de generație următoare care promite viteze semnificativ mai mari decât 4G LTE și un sistem mai unificat pentru extinderea Inteligenței Artificiale (AI) și Internet of Things (IoT).

Tehnologia 3G (terța generație de tehnologie de comunicații mobile) este în prezent în proces de înlocuire cu tehnologia de ultimă generație, cunoscută sub numele de 4G și 5G.

În multe țări, operatorii de telefonie mobilă au început să închidă rețelele 3G sau să le diminueze în favoarea rețelelor 4G și 5G, care oferă viteze mai mari de date și o capacitate mai mare.

În ciuda acestui fapt, încă mai există multe zone în lume unde tehnologia 3G este încă utilizată și este posibil să rămână funcțională pentru o perioadă îndelungată, în special în zonele rurale sau în țările cu un grad mai scăzut de dezvoltare economică.

În unele cazuri, producătorii pot să dea o viață nouă gadgeturilor mai vechi prin actualizări de software. În altele însă, este nevoie de înlocuirea echipamentelor.

Modele de telefoane afectate de oprirea 3G

Oprirea 3G va afecta următoarele modele de telefoane celebre: Toate Apple iPhone 5, 5C, 5S și mai vechi; Toate modelele Samsung S4 și mai vechi

Mai mult, aproape orice telefon fabricat înainte de 2014 va fi afectat, în timp ce mai multe (dar nu toate) telefoane fabricate după 2014 s-ar putea să funcționeze și cu 4G.

Dacă telefonul dumneavoastră este afectat, este posibil să îl puteți utiliza totuși în continuare pentru internet; cu toate acestea, veți întâmpina dificultăți în efectuarea apelurilor.

Modul semi-ușor de a afla dacă telefonul tău va fi afectat de oprirea rețelei 3G este să verifici dacă are sau nu abilități de voice-over LTE (VoLTE) sau HD Voice. Aceste caracteristici permit dispozitivului să efectueze apeluri pe LTE.

Ar trebui să le puteți găsi în setările telefonului dvs., probabil în Rețea și Internet (Android) sau Cellular (iOS), unde puteți comuta VoLTE sau HD Voice. Va trebui să le porniți după oprirea rețelei 3G dacă doriți să continuați să efectuați apeluri.

Această verificare nu este sigură, deoarece multe telefoane mai noi au VoLTE sau HD Voice activate în mod implicit, nefiind o modalitate rapidă de a afla dacă oricare dintre opțiuni este disponibilă.

O altă modalitate de a verifica dacă telefonul dvs. va fi afectat este să așteptați să aflați de la operator. Fiecare operator ar trebui să își anunțe clienții cu privire la dispozitivele pe care închiderea 3G le va afecta.

”Apusul 3G”: cum va afecta tehnologia în general

În timp ce providerii au planificat închiderea rețelei 3G de când 4G LTE a preluat frâiele (și perspectiva ca 5G să fie un alt catalizator), totul a luat o pauză în timpul pandemiei.

În ultimii doi ani, serviciile bazate pe 3G, cum ar fi sistemele de securitate la domiciliu și tehnologia pentru persoanele în vârstă, au devenit mai esențiale ca niciodată, împiedicând companiile de telecomunicații să facă mișcări radicale.

Telefoanele smart care sunt exclusiv compatibile cu tehnologia 3G ar putea fi afectate de renunțarea la aceasta tehnologie. Acestea ar putea deveni mai puțin utile sau chiar inutilizabile, deoarece ar pierde accesul la anumite servicii și rețele de comunicare.

Totuși, majoritatea telefoanelor moderne sunt compatibile atât cu 3G, cât și cu 4G și 5G, astfel încât utilizatorii ar putea să continue să le folosească fără probleme. De asemenea, vor fi afectate anumite modele de mașini, aplicații și sisteme de securitate, construite pentru 3G.

Quarterly Report - Editia 4

Meizu renunță la producția de smartphone-uri pentru a se concentra pe inteligența artificială
Meizu renunță la producția de smartphone-uri pentru a se concentra pe inteligența artificială
Compania Meizu Technology a anunțat că renunță complet la producția de smartphone-uri, urmând să se concentreze exclusiv pe dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială (AI)....
Qualcomm anunță o creștere semnificativă a prețului pentru Snapdragon 8 Gen 4
Qualcomm anunță o creștere semnificativă a prețului pentru Snapdragon 8 Gen 4
Snapdragon 8 Gen 4 se pregătește să devină cel mai scump chipset pentru telefoane flagship. Qualcomm a informat utilizatorii prezenți la conferința Snapdragon Summit că noul procesor va...
#telefoane, #3G, #retea, #tehnologie, #disparitie , #telefoane mobile