Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 12:45
1215 citiri
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatură record în cea mai friguroasă zonă a Japoniei FOTO Pixabay

Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în nordul extrem al Japoniei, a anunţat Agenţia japoneză de meteorologie (JMA).

Situat în cea mai friguroasă regiune a Japoniei, oraşul Sapporo a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 1972 şi organizează în fiecare lună februarie un foarte popular festival al zăpezii, în cadrul căruia sunt expuse sculpturi gigantice din gheaţă.

”Temperatura din Sapporo a atins 26 de grade... și continuă să crească”, a declarat Shuichi Yoshida, un oficial la sediul regional al Agenției de Meteorologie din Japonia, pentru AFP la începutul după-amiezii.

Este pentru prima dată când temperatura din Sapporo a depăşit pragul de 25 de grade Celsius atât de devreme în cursul anului de la începutul măsurătorilor meteorologice în acest oraş japonez, realizate începând din 1877, a declarat Suichi Yoshida, un oficial al filialei regionale pe care JMA o administrează pe insula Hokkaido.

Temperatura medie din Sapporo pentru data de 15 aprilie este de 11,5 grade Celsius, iar precedentul record de precocitate în ceea ce priveşte atingerea temperaturii de 25 de grade Celsius a fost data din 20 aprilie 1998 (25,1 grade Celsius).

JMA consideră că valoarea de 25 de grade Celsius este o temperatură estivală în Japonia, potrivit sistemului său actual de clasificare.

"Nu putem exclude posibilitatea ca schimbările climatice să fi jucat un rol" în stabilirea acestui record de căldură timpurie în Sapporo, a adăugat Suichi Yoshida.

Vârfuri de căldură timpurie au devenit tot mai puţin rare la nivel mondial. Suedia, de exemplu, a cunoscut în prima parte a lunii aprilie 2024 cel mai timpuriu început de vară ce a fost înregistrat vreodată pe teritoriul său, cu temperaturi de peste 10 grade Celsius timp de cinci zile consecutive în trei oraşe din sudul ţării.

La nivel mondial, cu un nou record de temperatură medie în martie 2024, ultimele 12 luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată de meteorologi pe planeta noastră (+1,58°C peste valoarea medie din era preindustrială din secolul al XIX-lea), potrivit observatorului european Copernicus.

Quarterly Report - Editia 4

Nou protest al angajaților Guvernului, în timp ce Executivul se află în ședință
Nou protest al angajaților Guvernului, în timp ce Executivul se află în ședință
Angajaţii Guvernului protestează din nou, joi, 23 mai, în timp ce Executivul se are o nouă şedinţă care are pe ordinea de zi şi o ordonanţă pentru unele măsuri referitoare la salarizare....
Congresul PMP din 2022, când Eugen Tomac a devenit președintele partidului, a fost validat la doi ani de către Tribunalul București
Congresul PMP din 2022, când Eugen Tomac a devenit președintele partidului, a fost validat la doi ani de către Tribunalul București
După doi ani de procese între Partidul Mișcarea Populară și Cristian Diaconescu, Tribunalul București a soluționat în favoarea PMP, validând astfel congresul în care a fost ales Eugen...
#temperatura record Japonia, #Japonia, #Hokkaido, #meteorologi, #schimbari climatice , #Japonia