Avertisment dur din partea meteorologilor. Ce se va întâmpla în următorii patru ani

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 07:37
5203 citiri
Avertisment dur din partea meteorologilor. Ce se va întâmpla în următorii patru ani
Temperaturile vor crește vertiginos FOTO Facebook

Fenomenul meteorologic El Niño - asociat în general unei creşteri a temperaturilor - a început în mod oficial şi urmează ”să se consolideze în mod treptat” în lunile următoare, anunţă joi Agenţia americană de Observaţie Oceanică şi Atmosferică (NOAA), relatează AFP.

El Niño este un fenomen caracterizat de temperaturi de suprafţă mai mari la Oceanul Pacific în zona Ecuatorului, dar care are consecinţe asupra întregii planete.

”El ar putea conduce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, avertizează într-un comunicat un climatolog NOAA, Michelle L'Heureux.

În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) avertiza că perioada 2023-2027 urmează să fie aproape sigur cea mai caldă înregistrată pe Terra, din cauza efectului comun al El Nino şi încălzirii globale - provocată de emisii de gaze cu efect de seră.

El Niño are loc la intervale de doi până la şapte ani, iar climatologii preconizau de mai multe luni apariţia acestuia în acest an.

Fenomenul opus, La Nina, care tinde, din contră, să provoace o scădere a temperaturilor, era prezent de trei ani.

”În funcţie de forţa sa, El Nino poate cauza o serie de consecinţe, precum o creştere a riscului unor inundaţii puternice sau a unor secete în anumite regiuni ale lumii”, declară Michelle L'Heureux.

”Modificările climatice pot exacerba sau atenua anumite impacturi ale El Nino”, precizează ea.

În general, El Niño tinde să modereze activitatea uraganelor la Oceanul Atlantic şi să o favorizeze la Oceanul Pacific, potrivit NOAA.

Eveniment Quarterly Report

Vremea în octombrie: Temperaturi ca de vară și secetă până la finalul lunii
Vremea în octombrie: Temperaturi ca de vară și secetă până la finalul lunii
Meteorologii estimează că temperaturile vor rămâne mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă până spre finalul lunii octombrie. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare,...
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Când încep să scadă temperaturile
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Când încep să scadă temperaturile
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru intervalul 18 septembrie - 1 octombrie. Temperaturile vor fi în scădere în a doua săptămâna prognozată în majoritatea zonelor țării, potrivit...
#temperaturi, #crestere, #vertiginos, #El Nino, #fenomen, #global, #meteo , #stiri internationale