Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Momentul care i-a schimbat cariera Simonei Halep

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 23:06
16999 citiri
Momentul care i-a schimbat cariera Simonei Halep

Nu, nu este vorba despre cel de miercuri, cand a reusit sa intoarca incredibil un meci ce parea si chiar era pierdut in sferturile de finala de la Roland Garros, ci cel de la finalul lunii martie, cand chiar a pierdut in sferturile de finala, insa la turneul de la Miami.

Atunci, pe 29 martie, a avut loc dialogul care a condus pana la urma la marea schimbare a Simonei, o schimbare care ii va aduce pana la urma cel putin un titlu de Grand Slam.

Daca va uitati cu sinceritate la cariera Simonei, ea a fost intotdeauna o rasfatata. Pana la Darren Cahill nu a avut antrenori pe care sa ii trateze ca parteneri egali, ci numai angajati care lucrau pentru ea. Doar asa se explica modul in care Halep ii umilea pe acestia chiar si in tipul unor meciuri oficiale.

Va mai amintiti de anul 2015, atunci cand Simona l-a transformat pe Victor Ionita, antrenorul ei din acea perioada, in aplaudac la Indian Wells? Sau cum, o saptamana mai tarziu, ii anula cunstintele despre tenis spunandu-i in direct ca are nevoie de sfaturi aplicate, nu de aplauze? Ei bine, cam asta a fost relatia ei cu toti antrenorii, vazuti mai mult ca niste parteneri de antrenament pe care se putea "racori" in momentele in care nu ii iesea jocul.

Aceasta atitudine a costat-o mult pe Halep, pentru ca a intrat intr-o spirala periculoasa, bazandu-se exclusiv pe zilele si perioadele bune si mai putin spre deloc pe abilitatea de a castiga si atunci cand nu e in cea mai buna zi. Abilitate care aduce rezultatele mari, intre noi fie spus.

Dupa cum singura a marturisit, in urma dialogului de la Miami, Darren Cahill a renuntat la ea. Unul dintre cei mai mari antrenori din tenisul actual a fost umilit in fata tuturor. Mi se pare un gest perfect normal din partea unui profesionist desavarsit. Dar a fost mai mult decat atat. In perioada in care a lucrat cu ea, Cahill i-a inteles aceasta slabiciune si a incercat sa i-o anuleze asa cum a putut.

Atunci cand Simona ceda psihic, Cahill venea cu calmul sau si, foarte important, cu indicatii tactice precise. Uneori ii iesea, Halep aplicandu-i aproape robotic indicatiile si recapatandu-si increderea pe masura ce castiga puncte, alteori nu. Pentru ca, pana la urma, era o problema de psihic care necesita o rezolvare din acelasi registru.

Si ajungem la momentul decisiv. Darren ar fi putut spune ca nu accepta sa fie tratat astfel de nimeni si ca incheie colaborarea. Punct. Dar asa ar fi fost doar un antrenor excelent. In schimb, el i-a servit Simonei solutia si asta il face un antrenor monumental pentru tenisul actual. I-a lasat lui Halep o portita transmitandu-i, mai mult sau mai putin exact, daca accepti ca ai o problema si lucrezi serios la asta, continuam.

Restul este, cum se spune, istorie. Simona a inceput sa lucreze cu un mental coach, in fapt un psiholog specializat in sportivi, si si-a schimbat incet-incet atitudinea. A castigat turneul de la Madrid, a fost aproape sa castige si la Roma, iar acum a realizat ceva fabulos la Paris.

I-am urmarit meciul cu Svitolina si inca din primul set am zis ca este jucat. Halep evolua ca o incepatoare incapatanata, lovind slab, plat si previzibil si refuzand sa urmareasca unele mingi abordabile. Am mai vazut filmul asta de atatea ori! De cate ori, gandindu-se ca nu e ziua ei, Simona a cedat pur si simplu chiar daca mai avea multe sanse de a se impune?

Numai ca acum a fost altceva. La un moment dat a aparut acel declic, atitudinea i s-a schimbat si, imediat, si jocul i s-a schimbat in bine. A avut o mare doza sa sansa salvand la 2-5 si poate chiar mai mult noroc in tie-break-ul setului doi. Asta nu schimba cu nimic lucrurile. Putea pierde partida cu Svitolina ca textul de fata nu ar fi fost foarte diferit. Ceea ce conteaza este atitudinea. Iar acum Halep are pentru prima data o atitudine de mare jucatoare.

In momentul de fata pot spune ca sunt convins ca Simona, cu Darren Cahill in loja, va castiga macar un turneu de Grand Slam in decursul carierei. Ca va fi acum, la Roland Garros, ca va fi peste unul, doi sau trei ani in alta parte e relevant pentru statistica. Important este ca Halep a devenit in sfarsit o jucatoare de prima mana in circuitul feminin.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Simona Halep Cahill cearta, #Halep Cahill Miami, #Halep Roland Garros rezultat, #Halep tenis mental coach , #Roland garros