Un Copil la curtea regelui Tenis

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 07:45
6881 citiri
Un Copil la curtea regelui Tenis

Parcursul fabulos de la Basel l-a adus pe Marius Copil in atentia unei natiuni pre (a) ocupata cu tenisul feminin, acolo unde Simona Halep a ocupat fotoliul de lider si nu mare ca va renunta la el prea curand.

Cu sase fete in Top 100 WTA, cu rezultate bune si foarte bune aparand periodic, cu victorii in turnee majore, e foarte usor sa lasi deoparte circuitul ATP, acolo unde Romania nu mai conteaza din perioada in care Andrei Pavel isi facea loc intre cei mari.

Si, daca suntem sinceri, era dificil de anticipat acest moment. Marius Copil avea un an de prezenta in Top 100 ATP, fiind de departe cel mai bun roman in clasamentul de simplu, jucase o finala la Sofia, turneu de categoria ATP 250, acolo unde a fost invins de Mirza Basic, nu de vreun Federer (ce ironie!) si cam atat.

Pentru un nefanatic al tenisului romanesc, Marius era un jucator de Top 100 si nimic mai mult. Si as putea sa pariez ca nici pentru fanatici sau specialistii care apar dupa victorii ca ciupercile dupa ploaie nu era, la 28 de ani impliniti recent, vreun pariu pentru viitorul tenisului romanesc.

Asta pana saptamana trecuta, cand Copil a prins forma vietii si si-a facut loc in cartile de istorie.

O sa-mi spuneti, poate, ca sunt cuvinte mari, ca pana la urma a pierdut o finala de turneu ATP 500, nu una de Grand Slam, si ca nu are rost sa exageram. Ar putea fi asa daca nu am avea parcursul sau de exceptie de la Basel.

A jucat un turneu destul de important in cadrul caruia i-a invins pe Cilic si pe Zverev, numerele 6 si 5 in ierarhia masculina, si a pierdut greu cu Federer, legendarul Roger aflat pe pozitia a treia in clasamentul ATP!

Nu vorbim despre o intamplare norocoasa, ci despre meciuri impotriva unor adversari imposibili pe care Marius i-a tratat de la egal la egal.

Daca vreti o comparatie nefericita cu fotbalul, ca la fotbal oricum se pricepe toata lumea, e ca si cum o echipa de la noi, oricare, ar ajunge pana in semifinalele Europa League, dupa ce ar invinge pe parcurs Manchester United si Bayern Munchen, si-ar pierde in prelungiri cu Real Madrid! Imaginati-va un parcurs ca cel al FCSB-ului din 2006, dar cu adversari de clasa eliminati pe parcurs!

Or, daca echipa aceea a ramas in istoria fotbalului romanesc ca una dintre cele mai bune din ultimele decenii, Marius va ramane in istoria tenisului romanesc ca cel mai bun jucator de simplu de la "Cneazul" Pavel incoace. Si ma tem ca va mai dura extraordinar de mult pana cand va mai aparea cineva ca el.

Cu toate astea, sperante exista si-am sa fac o noua comparatie nepotrivita. Asa cum Simona Halep a creat o emulatie de nedescris cu rezultatele sale, punand bazele unei noi generatii de jucatoare de tenis care cresc urmarindu-i parcursul si incercand sa ajunga si ele cat de sus se poate, Marius poate face acelasi lucru.

Sa fii tanar tenismen si sa il ai ca si conational pe omul care i-a batut pe Cilic si Zverev si care a jucat de la egal la egal cu marele Federer in finala turneului "de casa" al elvetianului ar trebui sa reprezinte un imbold exceptional pentru orice tanar ce viseaza o cariera in tenis.

Iar daca evolutia lui Copil va continua, daca in 2019 rezultatele sale vor deveni inca si mai bune, daca va castiga unul sau mai multe turnee - tot ce am enumerat pana acum fiind perfect posibil pentru un sportiv a carui principala piedica a fost una de ordin mental - Marius se va impune nu doar ca liderul generatiei sale, ci si ca modelul generatiei ce va urma. Pentru ca una este sa visezi ca poti ajunge ca Federer sau Nadal si alta este sa iti dai seama ca poti fi un viitor Marius Copil. E momentul in care treci de la fantezie la speranta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Marius Copil tenis rezultate, #Marius Copil Federer tenis, #Marius Copil Federer rezultat , #stiri tenis