Cum poți menține tensiunea arterială normală: Metodă la îndemână descoperită de medici

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 02:08
8304 citiri
Cum poți menține tensiunea arterială normală: Metodă la îndemână descoperită de medici
Tensiunea arterială normală se menține prin efectuarea de exerciții fizice regulate FOTO / Cardio

Un studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine de către un grup de experți de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite, a descoperit cum poți menține tensiunea arterială în limite normale. Cercetătorii au constatat că efectuarea de exerciții fizice regulate contribuie la sănătatea inimii și la păstrarea tensiunii arteriale normale.

Cercetări recente sugerează că, dacă vrei să te protejezi împotriva hipertensiunii arteriale pe măsură ce îmbătrânești, trebuie să faci exerciții fizice frecvente și să îți menții nivelul de antrenament până la vârsta mijlocie, potrivit Science Alert.

„Adolescenții și cei în vârstă de 20 de ani pot fi activi fizic, dar aceste modele se schimbă odată cu vârsta”, a explicat autorul studiului și epidemiologul Kirsten Bibbins-Domingo de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), când studiul a fost publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune gravă care afectează miliarde de oameni din întreaga lume. Poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral; este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea demenței mai târziu în viață.

Cea mai bună veste pentru toți oamenii. Pot trăi cu 28% mai mult, dacă fac o mutare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de unul din patru bărbați și aproximativ fiecare a cincea femeie are hipertensiune arterială. Dar majoritatea oamenilor cu hipertensiune arterială nici măcar nu știu că o au – de aceea este adesea numit „ucigașul tăcut”.

Cu toate acestea, există modalități de a schimba tensiunea arterială crescută: exercițiile fizice reprezintă centrul acestui studiu. Peste 5.100 de adulți au fost recrutați în studiu, care le-a urmărit sănătatea pe parcursul a trei decenii cu evaluări fizice și chestionare despre obiceiurile lor de exerciții fizice, statutul de fumat și consumul de alcool.

La fiecare evaluare clinică, tensiunea arterială a fost măsurată de trei ori, la un minut distanță, iar pentru analiza datelor, participanții au fost grupați în patru categorii, după rasă și sex.

Experții au descoperit cum poți elimina cancerul și bolile de inimă din viața ta: E nevoie de o schimbare simplă

În general, în rândul bărbaților, femeilor și în ambele grupuri rasiale, nivelurile de activitate fizică au scăzut de la 18 la 40 de ani, ratele de hipertensiune arterială crescând și activitatea fizică scăzând în deceniile următoare.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că vârsta adultă tânără este o fereastră importantă pentru intervenția pentru prevenirea hipertensiunii arteriale la mijlocul vârstei prin programe de promovare a sănătății menite să stimuleze exercițiile fizice.

„Aproape jumătate dintre participanții noștri la vârsta adultă tânără au avut niveluri suboptime de activitate fizică, ceea ce a fost asociat în mod semnificativ cu debutul hipertensiunii, ceea ce indică faptul că trebuie să creștem standardul minim pentru activitatea fizică”, a declarat autorul principal Jason Nagata, expert UCSF în medicina pentru tineri.

Fenomenul ”apocaliptic” creează groază: ”Este devastator pentru întreaga lume”, de la Londra în Italia, New York și Maldive

Când cercetătorii s-au uitat la persoanele care făcuseră cinci ore de exerciții fizice moderate pe săptămână la începutul vârstei adulte – dublu față de cantitatea minimă recomandată în prezent pentru adulți – au descoperit că acest nivel de activitate a scăzut considerabil riscul de hipertensiune arterială și mai ales dacă oamenii își mențin exercițiile fizice ca obiceiuri până la 60 de ani.

„Atingerea de cel puțin două ori standardele minime curente pentru adulți (activitatea fizică) poate fi mai benefică pentru prevenirea hipertensiunii decât pur și simplu îndeplinirea regulilor minime”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Dar nu este ușor să intensificăm activitatea fizică săptămânală în mijlocul unor decizii care schimbă viața și responsabilități în creștere. „Acest lucru s-ar putea întâmpla mai ales după liceu, când oportunitățile de activitate fizică se diminuează pe măsură ce tinerii adulți trec la facultate, forța de muncă și calitatea de părinte, iar timpul liber este erodat”, a spus Nagata.

În ceea ce privește un alt adevăr, studiul a arătat, de asemenea, cum bărbații de culoare și femeile de culoare experimentează traiectorii de sănătate complet diferite în comparație cu omologii lor albi. La vârsta de 40 de ani, nivelurile de activitate fizică au crescut în rândul bărbaților și femeilor albi, în timp ce nivelurile de activitate ale participanților de culoare a continuat să scadă.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#tensiune arteriala, #tensiune arteriala ridicata, #hipertensiune arteriala, #hipertensiune arteriala remedii, #exercitii fizice sanatate , #stiri externe
  1. Accident grav pe DN1. Șoferul s-a lovit de capul podului. Doi adulţi şi un minor au fost răniți
  2. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  3. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  4. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  5. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  6. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  7. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
  8. Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
  9. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  10. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”