Tensiuni puternice în Kosovo. Sute de sârbi adunați în fața Primăriei Zvecan păzite de KFOR; steag de 200 de metri întins prin oraș VIDEO

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 13:24
3635 citiri
Tensiuni puternice în Kosovo. Sute de sârbi adunați în fața Primăriei Zvecan păzite de KFOR; steag de 200 de metri întins prin oraș VIDEO
Steagul sârbesc a fost desfășurat pe sute de metri în orașul de graniță Zvecan FOTO Twitter

Tensiuni puternice continuă miercuri, 31 mai, în Kosovo, unde sute de manifestanţi etnici sârbi s-au adunat din nou, în urma unor ciocniri - amplu condamnate de către puteri din Occident -, soldate cu 30 de răniţi în rândul militarilor din cadrul Forţei NATO KFOR, relatează AFP.

Protestatari s-au adunat în faţa sediului Primăriei Zvecan, puternic protejată de către militari KFOR, Forţa multinaţională armată NATO în Kosovo.

Militari NATO au încercuit sediul primăriei şi au consolidat apărarea acesteia cu sârmă ghimpată şi o bartieră de metal, potrivit unui jurnalist AFP.

Manifestanţii - calmi pentru moment - au desfăşurat un steag uriaş sârbesc - cu o lungime de peste 200 de metri -, din centrul oraşului şi până la primărie.

ALEGERI MUNICIPALE CONTESTATE

De câteva zile, situaţia este foarte tensionată în această regiune - care merge din criză în criză de ani de zile.

Numeroşi membri ai comunităţii etnice sârbe - majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo - nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului.

Etnicii sârbi au boicotat alegerile muncipale care au avut loc în aprilie - ceea ce a condus la alegerea unor primari etnici albanezi, în condiţiile unei participări la vot de 3,5%.

Instalarea la putere a acestor primari, săptămâna trecută, de către guvernul kosovar, a aprins fitilul.

Pe de altă parte, oficialii din Kosovo susțin că lideri interlopi belgrădeni din anturajului președintelui sârb Vucic au fost infiltrați pentru a provoca haos la protestele din zilele precedente, soldate cu zeci de militari NATO răniți.

Trei vehicule blindate ale Forţelor Speciale din cadru poliţiei kosovare - a căror prezenţă continuă să-i înfurie pe etnicii sârbi - erau parcate în faţa primăriei.

Manifestanţii cer plecarea atât a primarilor etnici albanezi, pe care-i consideră ”ilegitimi”, cât şi a poliţiei kosovare.

MEDIERE NATO

NATO a anunţat marţi că trimite noi forţe, după rănirea luni a 30 de militari în ciocniri violente cu manifestanţi etnici sârbi.

În rândul protestatarilor, Belgradul a anunţat 52 de răniţi.

Serbia - susţinută de Rusia şi China - nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de către fosta provincie, la zece ani de la un război sângeros între forţe sârbe şi rebeli separatişti albanezi.

Uniunea Europeană (UE), care face oficiul de mediator între cei doi foşti inamici, îndeamnă cele două părţi la o ”dezamorsare a tensiunilor, imediat şi fără condiţii”.

Statele Unite - aliatul istoric al Kosovo, căruia îi apără independenţa - l-au acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti de faptul că se face vonovat de această criză.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a acuzat că decizia lui Albin Kurti cu privire la instalarea primarilor etnici albanezi a ”agravat puternic şi inutil tensiunile”.

Washingtonul a exclus Kosovo dintr-un program multinaţional de exerciţii militare - o prima sancţioune americană aplicată Priştinei.

Statele Unite ameninţă să pună capăt susţinerii diplomatice a recunoaşterii internaţionale a acestei ţări din Balcani.

Războiul din Kosovo, în care trăiesc 1,8 milioane de locuitori, marea majoritate albanezi, s-a încheiat în 1999 în urma unei campanii de bombardamente NATO, condusă de către Statele Unite.

Minoritatea etnică sârbă este alcătuită din aproximativ 120.000 de oameni - dintre care o treime locuiesc în nordul Kosovo.

O mare putere europeană s-a angajat să intervină rapid dacă tensiunile dintre Kosovo şi Serbia escaladează
O mare putere europeană s-a angajat să intervină rapid dacă tensiunile dintre Kosovo şi Serbia escaladează
KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări. Duminică, un purtător de...
Efectele votanților tăcuți asupra alegerilor din 2024. Povestea nespusă din procentele AUR și ale Dianei Șoșoacă
Efectele votanților tăcuți asupra alegerilor din 2024. Povestea nespusă din procentele AUR și ale Dianei Șoșoacă
Odată cu apropierea maratonului de alegeri din 2024 apar aproape săptămânal și sondaje care arată cum AUR se luptă să ajungă la 20% în timp ce Diana Șoșoacă trece pragul de 5%. Deși...
#tensiuni kosovo, #primaria zvecan, #conflict serbia kosovo , #Kosovo