Interlopul Dasaev trebuie să plătească bani grei baschetbaliștilor americani pe care i-a înjunghiat într-un club. Sportivii au cerut daune ca în America

Luni, 22 Mai 2023, ora 22:10
6443 citiri
Interlopul Dasaev trebuie să plătească bani grei baschetbaliștilor americani pe care i-a înjunghiat într-un club. Sportivii au cerut daune ca în America
Interlopul brăilean, condamnat la 12 ani de închisoare, în cazul sportivilor americani înjunghiați FOTO debrăila.ro

157.000 de dolari trebuie să plătească temutul interlop brăilean Daniel Gabriel Husein zis Dasaev celor doi baschetbaliști americani pe care i-a înjunghiat într-un club din Brăila.

Sportivii au cerut însă daune de milioane de dolari, invocând faptul că rănile le-au curmat cariera în timp ce colegii lor își continuă activitatea în liga profesionistă de baschet din America și se bucură de câștiguri consistente. Tribunalul Brăila a considerat nejustificat plata unei astfel de sume, întrucât victimele nu au adus nicio dovadă că de la momentul atacului și până acum ar fi avut posibilitatea să câștige milioane de dolari.

Pe lângă plata daunelor morale și materiale, interlopul brăilean a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru tentativă de omor, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase. Sentința Tribunalului Brăila nu este definitivă. Deja trei dintre inculpații din ”dosarul baschetbaliștilor”, au declarat deja apel. Printre ei se află și Dasaev. Astfel, Curtea de Apel Galați va fi instanța care va hotărî pedepsele definitive. Potrivit unor sursei, cei doi sportivi nu se mai află în România, aceștia fiind audiați în instanță prin Skype.

Daniel Gabriel Husein zis Dasaev are o bogată carieră de infractor. A fost condamnat de o instanță din Spania la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni din sfera proxenetismului, dar autoritățile din România i-au înjumătățit pedeapsa, iar în cele din urmă l-au liberat condiționat. O perioadă s-a cumințit, sau cel puțin nu a mai ajuns în atenția poliției, până în noaptea de 15/16. 09.2018 când a fost implicat în încăierarea din clubul brăilean, soldată cu rănirea gravă a celor doi sportive.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Încăierare în trei reprize

În clubul respectiv, în noaptea scandalului, erau aproximativ 200 de persoane. Conflictul a fost stârnit de un gest banal, o atingere de umăr considerată ofensatoare. Întreaga încăierare a început la ora 01.16 și a durat de la câteva minute, având în vedere că primul echipaj de poliție a ajuns în parcarea localului la ora 01.22. Anchetatorii au avut dificultăți să înțeleagă exact ce s-a petrecut în club, parte din scandal nefiind surprins de camerele de luat vederi. Au vizionat cadru cu cadru să identifice cine au fost persoanele implicate, cele mai multe fiind identificate după haine.

Încăierarea, așa cum este descrisă în rechizitoriu, a avut trei părți. Inițial a fost mai degrabă o îmbrânceală între baschetbaliști și brăilean, acesta din urmă fiind cel căzut la pământ. Nu s-au folosit arme albe, ci doar pumni și picioare, conflictul fiind potolit de către martori. Dasaev s-a retras la toaletă pentru a se spăla de sânge, susține el, iar apoi a revenit pe ringul de dans care s-a transformat pentru câteva secunde în câmp de luptă. A fost un conflict aproape generalizat în timpul căruia scaunele, unele din metal, zburau prin aer, aruncate de la un adversar la altul.

În nebunia generală, nimeni nu a observat când Dasaev a scos cuțitul. A prins momentul când unul dintre sportivi avea mâinile ridicate în aer și ținea un scaun și l-a înjunghiat în torace și pe brațe. Al doilea atac cu cuțitul nu a fost surprins de camerele din interiorul clubului.

Dasaev și-a căutat martori mincinoși

Cea de-a treia etapă a conflictului s-a derulat în parcarea clubului. Cei doi sportivi răniți erau deja afară când au fost atacați din nou. Când poliția a ajuns la fața locului, unul dintre baschetbaliști era deja întins pe jos și plin de sânge, iar cel de-al doilea, sprijinit de o mașină, s-a așezat pe bordură, vizibil slăbit. De aici au fost preluați de echipajele SMURD și duși la spital.

În judecată au fost trimise nouă persoane identificate ca fiind implicate în conflictul din club, dar doar Dasaev a fost acuzat și condamnat pentru tentativă de omor. Un alt partener de-al interlopului brăilean ”a căzut” pe interceptări, deși el nu a fost în club în noaptea scandalului. Acesta a fost acuzat că a favorizat făptuitorul, găzduindu-l o perioadă pe deși știa că este căutat de poliție pentru tentativă de omor.

Mai mult, a doua zi după conflict, ar fi căutat diverse persoane dispuse să ia asupra lor fapta sau să determine martori să-i țină partea interlopului în declarații. Instanța a reținut că această tentativă nu a avut succes.

Dasaev s-a predat a doua zi fiind reținut și ulterior arestat preventive.

Cei doi baschetbaliști americani au cerut atacatorului daune uriașe pentru România. 1.276.000 dolari SUA fiecare, reprezentând contravaloarea veniturilor nerealizate în activitatea sportivă, și 2.000.000 de dolari, respectiv 1.000.000 de dolari, daune morale.

Judecătorii brăileni au refuzat aceste solicitări, justificând că ”nu au fost depuse dovezi ale veniturilor obținute în calitatea sa de sportive, pentru a se putea stabili care era acest venit şi care este venitul pe care nu l-a realizat, ca urmare a întreruperii activităţii sportive. De asemenea, se constată că persoanele vătămate, constituite părţi civile, nu au adus nicio dovadă, de niciun fel, din care să rezulte care a fost consecința atacului produs de inculpate”, se arată în motivare.

Fiind vorba despre o echipă de baschet din grupa secundă, instanța a calculat existența unui prejudiciu material de 13.500 de euro, reprezentând venit nerealizat în cele 8 luni din sezonul sportive, această fiind suma aprobată de Tribunalul Brăila pentru despăgubiri material. În schimb, a acordat daune morale, de 80.000 de euro sportivului mai grav rănit și 50.000 de euro colegului său, care a avut răni mai ușoare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tentativa omor, #baschetbalisti internati urgenta spital, #Braila, #interlopi , #omor