Bărbat stâlcit în bătaie la tocmirea unui porc. 3 ani de închisoare pentru tentativă de omor, după ce și-a confundat victima cu un hoț

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 03:45
6458 citiri
Bărbat stâlcit în bătaie la tocmirea unui porc. 3 ani de închisoare pentru tentativă de omor, după ce și-a confundat victima cu un hoț

Trei ani de închisoare în regim de detenție și plata unor daune morale în valoare de 40.000 de euro este pedeapsa pe care a primit-o un bărbat de 54 de ani din Zalău care aproape l-a omorât în bătaie pe omul care venise să-i cumpere porcul.

Încăierarea s-a petrecut însă dintr-o gravă eroare, agresorul neștiind pe cine lovește.

Prea mult alcool, întunericul nopții și o greșeală care ar fi putut să-i fie fatală victimei au fost datele care au transformat o înțelegere între doi gospodari din Zalău într-o tentativă de omor.

Totul s-a întâmplat în toamna anului trecut, mai exact în seara zilei de 2 septembrie. Daniel Gavril S. anunțase că are de vândut porci, iar în seara cu pricina s-a trezit cu un client în curte. Cei doi s-au înțeles fără prea multe discuții, cumpărătorul urma să-și achite porcul cu câteva sute de kilograme de furaje.

După încheierea tranzacției, Gavril și clientul său au băut aldămașul, primul nu s-a zgârcit deloc și a terminat într-un timp relativ scurt un litru de vin, iar celălalt a apucat să bea și el câteva pahare. S-au despărțit în condiții cordiale, Gavril chiar conducându-și politicos clientul până la poartă, stabilind ca acesta să revină zilele următoare să ridice porcul.

Pe drumul de întoarcere cumpărătorul a realizat că, amețit de vin, uitase că nu venise pe jos, ci cu bicicleta pe care și-a dat seama că a lăsat-o sprijinită de un zid, în curtea lui Gavril, așa că s-a întors să-și recupereze bunul.

A făcut greșeala să intre pur și simplu în curtea omului, fără să strige sau să dea un telefon, deși afară se înnoptase. Proprietarul, și el amețit de băutură, când s-a pomenit cu un individ în curte a sărit pe el cu pumnii și picioarele, convins fiind că este călcat de hoți.

Gavril s-a oprit din atac abia după ce au sărit rudele și vecinii, speriați de zgomotele pe care le-au auzit în curte. Cumpărătorul de porci a fost atât de tare lovit cu piciorul în cap încât a stat cinci zile inconștient în spital, a fost supus unor intervenții chirurgicale, și-a pierdut splina, iar medicii i-au dat puține șanse de supraviețuire.

Ancheta în acest caz a scos la iveală că agresorul avea antecedente medicale, fiindu-i prescris, în urmă cu mai mulți ani, un tratament pentru o afecțiune psihică, soția sa recunoscând că omul devenea agresiv atunci când consuma alcool.

Ferocitatea cu care și-a lovit victima i-au determinat pe judecătorii din Sălaj să nu-i acorde agresorului circumstanțe atenuante, în sensul legitimei apărări. Instanța a luat în considerare că loviturile crunte au continuat și după ce victima a căzut la pământ și nu a mai avut niciun fel de reacție, limitele unei legitime apărări fiind depășite.

Bărbatul lovit a avut numeroase fracturi la nivelul oaselor feței, nouă coaste rupte, multiple hematoame craniene, fractură de vertebră, ruptură de splină. După bătaie, victima avea chipul atât de zdrobit, încât vecinii, deși îl cunoșteau, nu l-au recunoscut.

Scuza agresorului că totul s-a întâmplat pe fondul consumului de alcool nu a rezistat în fața instanței, ba din contră a fost apreciată drept o circumstanță agravantă a faptei. Gavril știa cât de nociv este alcool pentru el și cât de agresiv devine după ce bea.

Gavril a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe 24 septembrie, dosarul judecându-se pe rolul secției penale a Tribunalului Sălaj. Pe 21 ianuarie, instanța a dat sentința și l-a condamnat pe agresor la trei ani de închisoare cu executare și plata unor daune morale în valoare de 40.000 de euro către victima sa.

În plus, acesta va trebui să achite 8.876,87 lei, despăgubiri materiale și plata către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a sumei de 16.634,60 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, conform portalului instanțelor de judecată.

Decizia Tribunalului Sălaj nu este definitivă.

Citeste si:
Fostul șef al Direcției Pașapoarte Dâmbovița, condamnat la închisoare cu executare. Afacerea murdară care l-a adus în fața judecătorilor
Fostul șef al Direcției Pașapoarte Dâmbovița, condamnat la închisoare cu executare. Afacerea murdară care l-a adus în fața judecătorilor
Fostul șef al Direcției Pașapoarte Dâmbovița, Șerban Dumitru, a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare, în regim de detenţie, fiind găsit...
De ce nu a fost aplicată decizia CCR referitoare la specializarea completurilor în cazul condamnării lui Alexandru Mazăre
De ce nu a fost aplicată decizia CCR referitoare la specializarea completurilor în cazul condamnării lui Alexandru Mazăre
Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea în cazul Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței Alexandru Mazăre. Potrivit Știrilor TVR, judecătorii au arătat...