Independentii pot candida la alegeri, Cernea le cere lui Teo si Minca sa se retraga

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 17:30
4467 citiri
Independentii pot candida la alegeri, Cernea le cere lui Teo si Minca sa se retraga
Foto: Arhiva

Fostul candidat la presedintie din partea Partidului Verde Remus Cernea a obtinut marti o importanta victorie la Curtea Constitutionala, aceasta declarand prevederile Legii electorale care interziceau independentilor sa candideze la alegerile partiale ca fiind neconstitutionale.

In acest nou context legislativ, Cernea le cere candidatelor PD-L si PC la alegerile pentru Colegiul 19, Teo Trandafir si Liliana Minca, sa se retraga si sa permita reluarea procesului electoral, pentru a permite inscrierea in cursa si a unor candidati independenti.

"Am inregistrat acest demers la Curtea Constitutionala pentru a apara un principiu si anume dreptul de a candida, drept prevazut de articolul 37 din Constitutia Romaniei, drept care era incalcat de Legea Electorala care interzicea independentilor sa isi prezinte candidatura la alegeri partiale. Am convins Curtea Constitutionala. Salut aceasta decizie, asta inseamna ca se poate si in Romania si ca daca ai argumente solide poti sa schimbi un abuz", a declarat Remus Cernea pentru Ziare.com.

Articolul atacat de Cernea si declarat ca fiind neconstitutional de catre CCR este Art. 48 alin. 17 din Legea nr. 35/2008 (modificata), care prevede ca la alegerile partiale dintr-un colegiu uninominal "pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau intr-o alianta politica ori electorala".

Nu este pentru prima oara cand Remus Cernea ataca la CCR acest articol de lege, dar de data aceasta a procedat intr-un alt mod si a avut succes. Mai precis, in ianuarie, cand a dorit sa se inscrie in cursa electorala alaturi de Radu Stroe si Honorius Prigoana iar BEC ii respinsese candidatura, Cernea atacase acest articol in calitatea sa de membru de partid, iar Curtea Constitutionala a respins sesizarea lui.

"Atunci Curtea a spus ca in ce priveste partidele neparlamentare articolul este neconstitutional. Acum insa, in privinta Colegiului 19 mi-am depus candidatura ca independent, pentru ca am vrut sa atac aceasta prevedere si din perspectiva unei candidaturi independente. Unui independent nu poti sa ii ceri sa indeplineasca un prag electoral, deci formula nu poate fi opozabila unui independent, pentru ca se refera la un criteriu care nu are legatura cu o candidatura independenta", a explicat Cernea pentru Ziare.com de ce a admis CCR de aceasta data sesizarea lui.

"Noi am luptat pentru un principiu, pentru dreptul de a candida. Eu stiam ca nu voi mai putea candida acum, dar am initiat acest demers pentru a arata ca legea este injusta. Daca as fi pierdut, as fi mers la CEDO. Am avut succes, ceea ce arata ca se poate schimba si in Romania o situatie injusta, daca ai argumente solide si o anumita perseverenta", ne-a mai declarat tanarul politician.

Daca nu doresc puterea cu orice pret, cele doua candidate sa se retraga

Intrebat cum are de gand sa continue demersul sau in conditiile timpul ramas pana la alegerile partiale din Colegiul 19 este foarte strans, ele avand loc duminica 25 aprilie, Remus Cernea a raspuns: "Voi cere celor doua candidate (n.red: Liliana Minca si Teo Trandafir) ca, daca intr-adevar sunt atasate valorilor democratice si nu doresc puterea cu orice pret, sa se retraga din cursa, pentru a se relua intregul proces electoral, si poate pentru a concura alaturi si de unii candidati independendenti".

Cernea lanseaza acest apel catre cele doua candidate, cu toate ca solicitarea sa identica, adresata in ianuarie celorlalti doi candidati, de a se retrage din cursa pana la clarificarea unor aspecte ale legii electorale s-a izbit de refuzul PNL, in conditiile in care Honorius Prigoana se declarase de acord cu aceasta idee.

"S-a vazut clar atunci ca PNL nu este un partid atasat valorilor democratice", ne-a declarat Remus Cernea.

Curtea Constitutionala a admis, marti, in parte, contestatia facuta de Remus Cernea si a decis ca prevederea din Legea electorala 35/2008 care stabileste ca numai candidatii care au trecut pragul electoral la alegerile generale pot candida la alegeri partiale pentru Parlament e neconstitutionala.

Astfel, CCR a admis una dintre exceptiile de neconstitutionalitate ridicata de Remus Cernea si a constatat ca dispozitiile art. 48 alineat 17 din Legea 35/2008 sunt neconstitutionale. Pe de alta parte, CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate cu privire articolul 29 alineat 5 si la articolului 30 din Legea 35/2008.

Tribunalul Bucuresti a admis contestatia facuta de Remus Cernea impotriva deciziei Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti de respingere a candidaturii sale la Colegiul 19 si a decis trimterea cauzei la Curtea Constitutionala.

In contestatia depusa la instanta, impotriva Deciziei nr. 4, din 6 aprilie 2010, emisa de Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti, Circumscriptia electorala nr.42, Remus Cernea le-a cerut magistratilor sa trimita dosarul la Curtea Constitutionala, pentru stabilirea constitutionalitatii celor articole din Legea nr. 35/2008 si, in consecinta, sa ii fie acceptata candidatura ca independent pentru functia de Deputat la Colegiul uninominal nr. 19 al Circumscriptiei electorale nr. 42 (Bucuresti).

Cernea s-a inscris si la alegerile partiale din colegiul 1 de la inceputul anului, insa candidatura sa a fost respinsa. Cernea a atacat decizia in instanta, iar Tribunalul Bucuresti a admis, pe 30 decembrie 2009, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 35/2008 invocata de Remus Cernea, in legatura cu respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti, si a decis sa trimita dosarul la CCR, pentru solutionarea acesteia. Curtea Constitutionala a respins insa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acesta.

Citește și:
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom...
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
Liberalii au transmis vineri că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de...