Baconschi: Ambasada pare optimista privind o vizita a presedintelui la Washington

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 18:56
586 citiri
Baconschi: Ambasada pare optimista privind o vizita a presedintelui la Washington
Foto: Ziarul Financiar

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se declara optimist in privinta organizarii in acest an a unor vizite oficiale la cel mai inalt nivel atat la Moscova cat si la Washington.

Intr-un amplu interviu acordat agentiei Mediafax, Baconschi spune ca trebuie reconsiderata relatia cu Rusia, fapt ce ar duce inclusiv la o crestere a actiunilor Romaniei in cadrul UE.

"Trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt. Rusia e o putere regionala, in acelasi timp un furnizor strategic de materii prime pentru o mare parte a statelor europene. Intuitia mea este ca o ameliorare a relatiei romano-ruse ne-ar creste actiunile in Uniunea Europeana si trebuie sa vedem ce putem face pentru convenirea unor contacte politice la nivel inalt - fie o vizita a presedintelui Romaniei la Moscova, ar fi de dorit, fie o vizita a presedintelui Medvedev la Bucuresti", a declarat Baconschi pentru sursa citata.

De asemenea, liderul diplomatiei romane s-a aratat increzator ca vizita sa in SUA, care va avea loc cel mai probabil in primul trimestru, va pregati si o a doua vizita a presedintelui Traian Basescu pe taram american.

Baconschi nu a confirmat o eventuala vizita a presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Bucuresti dar a precizat ca "realist si dezirabil ar fi sa avem o vizita a primului-ministru francez, domnul Francois Fillon, la Bucuresti, anul acesta, pentru a putea aduce la zi foaia de parcurs a parteneriatului strategic intr-un fel de mini-seminar interguvernamental".

In acelasi interviu, ministrul roman de Externe a anuntat ca au inceput procedurile pentru numirea unui nou ambasador la Chisinau. Acesta a fost deja selectat, el fiind "un european, un intelectual cu suprafata serioasa si o persoana tanara, dinamica, de la care asteptam noi idei".

"E din sistem, ca sa spun asa. Este un diplomat care are deja experienta si va fi anuntat in curand, probabil in contextul vizitei domnului presedinte Traian Basescu la Chisinau", a mai anuntat Baconschi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu vizita Washington, #Basescu vizita Rusia, #ambasador roman Moldova, #Baconschi vizita SUA , #ambasador