Doru Costea va fi numit ambasador al Romaniei in China

Marti, 30 August 2011, ora 20:23
2018 citiri
Doru Costea va fi numit ambasador al Romaniei in China
Foto: Arhiva

Secretarul de stat pentru afaceri globale din MAE, Doru Costea, va fi numit in postul de ambasador al Romaniei la Beijing, vacant din decembrie anul trecut, dupa ce diplomatul Viorel Isticioaia a fost desemnat director general in Departamentul Asia Pacific, au declarat surse politice.

Intrebat, luni, la TVR Info, cand o sa avem ambasador in China, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat: "A fost semnat chiar astazi (luni - n.r.) decretul si o sa anuntam de indata ce primesc pe cale institutionala...E o chestiune, poate, de 24 de ore", a spus seful diplomatiei.

El a precizat ca este vorba despre "un diplomat de cariera, e cineva foarte bine, un senior diplomat care va face fara indoiala o misiune buna acolo, mai ales pentru ca avem, dupa vizita premierului Emil Boc in China, o serie intreaga de proiecte de dus la capat", a precizat ministrul Teodor Baconschi.

Doru Costea este in prezent secretar de stat pentru afaceri globale in Ministerul Afacerilor Externe, functie in care a fost numit la 10 ianuarie 2009.

Absolvent al Facultatii de limbi clasice, romane si orientale a Universitatii Bucuresti, cu specialitatile araba si engleza, Doru Costea a fost ambasador al Romaniei in Kuwait, Oman, apoi in Egipt.

In decembrie 2003, a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si la alte organizatii internationale cu sediul in Elvetia.

Intre 19 iunie 2007 si 18 iunie 2008 a detinut functia de presedinte al Consiliului Drepturilor Omului - organism specializat in aceasta materie, infiintat in cadrul ONU in 2006.

Opozitia a criticat in repetate randuri guvernantii ca nu acorda o atentie suficient de mare dezvoltarii relatiilor cu China, in conditiile in care aceasta tara poate deveni un investitor cu greutate, mai ales in contextul crizei economice globale.

In plus, criticii au reprosat Ministerului de Externe ca postul de ambasador in aceasta tara importanta este vacant de mai bine de opt luni, dupa ce fostul ambasador, Viorel Isticioaia-Budura, care se afla de opt ani la Beijing, a fost numit la sfarsitul anului trecut director general pentru Asia in cadrul Serviciului European pentru Actiune Externa.

In august, ministrul Teodor Baconschi s-a intalnit la Beijing cu omologul sau chinez, Yang Jechi.

Intr-un interviu acordat NewsIn, ministrul Teodor Baconschi declara, la inceputul acestei luni, ca MAE a produs o schita strategica pentru relatia romano-chineza in secolul XXI si a prezentat-o in CSAT.

"Prietenii din China au resurse financiare considerabile, know-how si dorinta de a intra pe piata europeana. Sigur, aici sunt bariere protectioniste europene, obligatii de stat membru (UE - n.r.) legate de transparenta, de limitarea oricarei forme de ajutor de stat in domeniul garantiilor. Trebuie sa acomodam toate aceste conditii la dorinta fireasca a Chinei de a-si folosi reursele pentru proiecte in exterior", a explicat ministrul de externe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Doru Costea ambasador China, #Teodor Baconschi ambasador China , #ambasador