Ziare.com

Noul ambasador al Romaniei in R.Moldova va fi Marius Lazurca

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 13:42

   

Noul ambasador al Romaniei in R.Moldova va fi Marius Lazurca
Ministrul de externe Teodor Baconschi a confirmat vineri ca Marius Lazurca, actualul ambasador la Vatican, a fost propus ca ambasador in Republica Moldova, exprimandu-si increderea ca acesta va primi agrementul partii moldovene.

Scrisoarea oficiala de agrement prin care autoritatilor moldovene li se cere acordul pentru numirea diplomatului roman in acest post a fost transmisa joi Chisinaului, au declarat surse diplomatice.

Purtatorul de cuvant al MAEIE, Valeriu Turea, a confirmat vineri pentru NewsIn ca autoritatile de la Chisinau au primit scrisoarea partii romane de solicitare a agrementului pentru numirea lui Marius Gabriel Lazurca in postul de ambasador al Romaniei in Republica Moldova.

Ministrul moldovean de externe Iurie Leanca este in prezent in vizita in SUA, de unde este asteptat sa se intoarca sambata.

Presedintele Traian Basescu are programata pentru saptamana viitoare o vizita la Chisinau, prima de la reconfirmarea sa in functie si de la instalarea la putere a noului guvern democrat-liberal din statul vecin, astfel ca se astepta un anunt privind numirea unui nou ambasador al Romaniei.

"E important ca pana la intalnirea presedintilor R. Moldova si Romaniei sa fie nominalizati ambasadorii (Romaniei la Chisinau si R. Moldova - la Bucuresti - n. red.)", a declarat recent si presedintele interimar Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Marius Gabriel Lazurca a fost numit ambasador pe langa Sfantul Scaun la sfarsitul anului 2006. El este in varsta de 38 de ani, si a absolvit studiile la Sorbona, unde si-a dat doctoratul in istorie-antropologie (2003 - Doctorat in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne, 1995 - Master in istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne 1994 - Licenta in literatura comparata la Universitatea Paris IV-Sorbonne).

Pana la intrarea sa in diplomatie fusese cadru didactic la Universitatea de Vest din Timisoara si la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Cunoaste foarte bine engleza si franceza si bine italiana si latina. Este autor sau coautor al multor lucrari in domeniul antropologiei, istoriei, literelor.

Este casatorit si are patru copii.

Nici Romania nici R.Moldova nu au ambasadori la post

Fostul ambasador la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost expulzat din R. Moldova, alaturi de diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier, ca urmare a incidentelor din capitala moldoveana petrecute dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie. Arborarea steagurilor romanesti i-a oferit atunci fostului presedinte comunist Vladimir Voronin argumentul de a acuza Romania ca a organizat "o lovitura de stat".

In consecinta, Voronin i-a expulzat pe cei doi oficiali romani si a impus vize cetatenilor romani care doreau sa calatoreasca in Republica Moldova.
In aprilie, dupa expulzarea fostului ambasador Filip Teodorescu, Ministerul roman de Externe anunta ca l-a propus pentru aceasta functie pe diplomatul Mihnea Constantinescu, fost sef de cabinet al premierului Calin Popescu Tariceanu si al lui Petre Roman.

Mihnea Constantinescu a fost avizat de comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a fi trimis ambasador la Chisinau, numai ca ulterior MAE roman a primit o nota verbala din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova, pe atunci condus de Andrei Stratan, vicepremier in guvernul comunist, prin care autoritatilor romane li se solicita, fara a fi furnizata vreo motivatie, sa propuna o alta persoana decat Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chisinau.

Postul a ramas vacant de atunci, iar intre timp si Chisinaul a rechemat-o in tara pe fosta ambasadoare la Bucuresti, Lidia Gutu.

Relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, tensionate intr-o masura fara precedent in ultimele luni de guvernare comunista in R. Moldova, isi revin progresiv dupa ce in tara vecina puterea a fost castigata de fortele democrat-liberale in urma alegerilor anticipate din 29 iulie.

Nici Bucurestiul, nici Chisinaul nu au in prezent ambasadori numiti la post, insa, in ciuda contextului electoral din Romania, cele doua tari au reusit recent sa semneze Acordul de mic trafic la frontiera, un document mult asteptat, destinat sa usureze circulatia cetatenilor moldoveni cu domiciliul in apropiere de granita cu Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

He, he! Marius Lazurca

e pseudonimul Emanuelei Vulpe

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor