Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi nu a fost invitat la ceremonia de inaugurare a scutului antiracheta de la Deveselu. Asta desi Acordul privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a facilitatii militare de la Deveselu a fost semnat chiar de Baconschi impreuna cu Hillary Clinton.
Scutul de la Deveselu devine operativ (Video)
"Stiam ca 18 este data fixata in calendarul convenit al operationalizarii bazei de la Deveselu. Nu am primit insa nicio invitatie din partea MAE. Presupun ca serviciul protocol a fost oarecum debordat de organizarea evenimentului si s-a produs aceasta mica omisiune. Pentru mine important nu era neaparat sa fiu prezent acum, de vreme ce am fost prezent la momentul consumat cu ceva timp in urma, la Washington D.C. Am urmarit totusi ceremonia de la Bucuresti la posturile de televiziune. Ma bucur pentru tara noastra, dincolo de felul in care reusim sau nu sa ne gestionam memoria statala", a declarat Teodor Baconschi pentru Q Magazine.
Fostul ministru de Externe spune ca momentul in care a semnat Acordul a fost varful carierei sale diplomatice.
Ambasadorul SUA, despre scutul antiracheta de la Deveselu: Nu este indreptat impotriva Rusiei
"A fost, indiscutabil, varful carierei mele diplomatice. Am simtit, asa cum am spus in discursul premergator ceremoniei de semnare a Acordului, ca "facem istorie pentru natiunile noastre". Imi place sa rememorez acel moment, eleganta New England a Departamentului de Stat, bucuria celor prezenti, inclusiv cea a omologului meu, dna Hillary Clinton, cu care stabilisem o relatie foarte cordiala. (...)
O zi absolut memorabila, pe care chiar ca nu am cum s-o uit. Dupa conduita foarte apreciata a soldatilor romani, care au luptat impreuna cu soldatii americani in Irak si Afganistan, Acordul de care vorbim a marcat un punct privilegiat intr-o dinamica deschisa, care mai are destul potential", a subliniat fostul ministru de Externe.
Mihnea Motoc: Scutul de la Deveselu, cel mai important proiect strategic romano-american
Potrivit lui Teodor Baconschi, amplasarea scutului antiracheta la Deveselu nu inseamna ca Romania nu va mai fi amenintata.
"Baza in sine este cat este. Simbolismul ei strategic mi se pare insa esential. Deveselu semnifica oricui, aliat sau adversar, o realitate vitala: Romania este parte integranta din sistemul de securitate activa al NATO si se bucura, bilateral, de totala incredere strategica a Statelor Unite. Forta disuasiva a scutului anti-racheta a crescut exponential nivelul de securitate al tarii noastre. Asta nu inseamna ca nu avem nevoie sa modernizam in continuare fortele armate (alocand bugetului militar promisul 2% din PIB).
Nu inseamna ca nu mai suntem amenintati de nimeni. Inseamna in schimb ca Bucurestiul si Washignton-ul au atins un nivel de incredere care, speculat inteligent, ar putea sa aiba efecte majore pe toate dimensiunile cuprinse, formal, in "Parteneriatul" nostru pentru secolul 21. Avem hard security, putem imagina mult mai mult in registrul soft security. Mai ales ca vecinatatea sudica si estica a UE si NATO cunoaste turbulente si focare de instabilitate relativ impredictibile", a explicat Teodor Baconschi.