Baconschi spune ca scandalul cu Tinutul Secuiesc ar putea strica relatia cu Ungaria

Marti, 31 Mai 2011, ora 20:47
2750 citiri
Baconschi spune ca scandalul cu Tinutul Secuiesc ar putea strica relatia cu Ungaria
Foto: Inpolitics

Lansarea unei reprezentante a "Tinutului Secuiesc" la Bruxelles este un demers care deranjeaza si la nivel bilateral, a declarat, marti, ministrul Teodor Baconschi, care si-a exprimat increderea ca Budapesta va intelege "sensibilitatea" partii romane si nu va supralicita acest caz.

Seful MAE a explicat, intr-o interventie la B1 TV, ca la Bruxelles se inregistreaza unitati teritorial-administrative existente si recunoscute ca atare. "De pilda, si statul Texas are un astfel de birou, dar statul Texas este o componenta din federatia americana. Poti sa inregistrezi acolo, de pilda, un birou de reprezentare al Burgundiei, o regiune franceza, dar nu al Marelui Ducat al Burgundiei de acum 500 de ani", a afirmat ministrul de Externe.

El a mentionat ca MAE l-a convocat marti pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, dupa ce s-a constatat ca demersul continua si mai ales ca "reprezententa Tinutului Secuiesc" se afla in Casa Regiunilor ungare. "L-am convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, pentru a-i notifica rezerva noastra de principiu foarte ferm exprimata fata de aceasta gazduire pe care o consideram discutabila", a spus ministrul Teodor Baconschi.

El a reamintit ca MAE a cerut ca niciun oficial ungar sa nu participe de evenimentul de inaugurare a Reprezentantei "Tintului Secuiesc" si a facut, de asemenea, referire la pozitia de delimitare exprimata de grupul PPE din Parlamentul European.

"E un demers in care o denumire populara este in mod abuziv prezentata ca marca identitara a unei regiuni, or regiunea poate sa fie Harghita, Covasna, sau oricare alt judet din Romania", a apreciat ministrul Teodor Baconschi. El a adaugat ca actiunile reprezentare, de lobby, de promovare a unor produse regionale sunt cat se poate de curente in UE si a asigurat ca partea romana nu se "scandalizeaza gratuit".

La observatia moderatoarei ca demersul ar putea viza obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, ministrul Teodor Baconschi a spus ca demersul deranjeaza din punct de vedere simbolic si la nivel bilateral. "De aceasta a fost convocat ambasadorul Ungariei, caruia i s-a transmis un mesaj, astfel incat autoritatile de la Budapesta sa ia nota de rezerva ferma a partii romane", a mai afirmat ministrul de externe.

Intrebat daca a primit un raspuns din partea ambasadorului Ungariei, ministrul Teodor Baconschi a aratat ca, atunci cand sunt convocati la sediul MAE dintr-un stat, ambasadorii iau nota de mesajul diplomatic si politic respectiv, pe care il transmit in propria capitala, dupa care urmeaza o continuare a dialogului pe subiectul in cauza.

In ceea ce priveste criticile Opozitiei pe tema deschiderii "Reprezentantei Tinutului Secuiesc" la Bruxelles, ministrul de Externe a declarat ca aceasta chestiune a inceput sa aiba conotatii bilaterale doar in momentul in care s-a anuntat ca biroul ar urma sa fie gazduit intr-o Casa a Regiunilor ungare. "Pana acum, a fost o chestiune pur interna, dar ambasadorii nostri atat pe langa Regatul belgian, cat si reprezentantul permanent la UE au facut demersuri pentru a se delimita guvernamental de aceasta initiativa si MAE a comunicat in prima zi public rezerva sa, deci acum am avut o reactie legata de gazduirea biroului in Casa Regiunilor ungare, care nu este in regula", a subliniat ministrul.

Intrebat daca acest demers va afecta relatiile romano-ungare, ministrul Teodor Baconschi a asigurat ca Bucurestiul si Budapesta au relatii normale, adica "foarte bune". "Cooperam si pe agenda bilaterala si pe cea europeana cu foarte mult dinamism, dialogul politic e fluent, cu atat mai mult avem incredere ca partenerii nostri de la Budapesta ne vor intelege sensibilitatea si nu vor supralicita acest caz", a mai afirmat seful diplomatiei.

Intrebat cum ar putea fi rezolvata situatia, ministrul Teodor Baconschi a raspuns ca ar trebui ca "Reprezentanta Tinutului Secuiesc" sa nu fie deschisa in Casa regiunilor Ungariei, iar inscrierea biroului de reprezentare sa corespunda si ca forma, si ca fond judetelor Harghita si Covasna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Baconschi reprezentanta probleme Ungaria, #reprezentanta Bruxelles Tinut Secuiesc , #ministru de Externe