Baconschi spune ca scandalul cu Tinutul Secuiesc ar putea strica relatia cu Ungaria

Marti, 31 Mai 2011, ora 20:47

   

Baconschi spune ca scandalul cu Tinutul Secuiesc ar putea strica relatia cu Ungaria
Lansarea unei reprezentante a "Tinutului Secuiesc" la Bruxelles este un demers care deranjeaza si la nivel bilateral, a declarat, marti, ministrul Teodor Baconschi, care si-a exprimat increderea ca Budapesta va intelege "sensibilitatea" partii romane si nu va supralicita acest caz.

Seful MAE a explicat, intr-o interventie la B1 TV, ca la Bruxelles se inregistreaza unitati teritorial-administrative existente si recunoscute ca atare. "De pilda, si statul Texas are un astfel de birou, dar statul Texas este o componenta din federatia americana. Poti sa inregistrezi acolo, de pilda, un birou de reprezentare al Burgundiei, o regiune franceza, dar nu al Marelui Ducat al Burgundiei de acum 500 de ani", a afirmat ministrul de Externe.

El a mentionat ca MAE l-a convocat marti pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, dupa ce s-a constatat ca demersul continua si mai ales ca "reprezententa Tinutului Secuiesc" se afla in Casa Regiunilor ungare. "L-am convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, pentru a-i notifica rezerva noastra de principiu foarte ferm exprimata fata de aceasta gazduire pe care o consideram discutabila", a spus ministrul Teodor Baconschi.

El a reamintit ca MAE a cerut ca niciun oficial ungar sa nu participe de evenimentul de inaugurare a Reprezentantei "Tintului Secuiesc" si a facut, de asemenea, referire la pozitia de delimitare exprimata de grupul PPE din Parlamentul European.

"E un demers in care o denumire populara este in mod abuziv prezentata ca marca identitara a unei regiuni, or regiunea poate sa fie Harghita, Covasna, sau oricare alt judet din Romania", a apreciat ministrul Teodor Baconschi. El a adaugat ca actiunile reprezentare, de lobby, de promovare a unor produse regionale sunt cat se poate de curente in UE si a asigurat ca partea romana nu se "scandalizeaza gratuit".

La observatia moderatoarei ca demersul ar putea viza obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, ministrul Teodor Baconschi a spus ca demersul deranjeaza din punct de vedere simbolic si la nivel bilateral. "De aceasta a fost convocat ambasadorul Ungariei, caruia i s-a transmis un mesaj, astfel incat autoritatile de la Budapesta sa ia nota de rezerva ferma a partii romane", a mai afirmat ministrul de externe.

Intrebat daca a primit un raspuns din partea ambasadorului Ungariei, ministrul Teodor Baconschi a aratat ca, atunci cand sunt convocati la sediul MAE dintr-un stat, ambasadorii iau nota de mesajul diplomatic si politic respectiv, pe care il transmit in propria capitala, dupa care urmeaza o continuare a dialogului pe subiectul in cauza.

In ceea ce priveste criticile Opozitiei pe tema deschiderii "Reprezentantei Tinutului Secuiesc" la Bruxelles, ministrul de Externe a declarat ca aceasta chestiune a inceput sa aiba conotatii bilaterale doar in momentul in care s-a anuntat ca biroul ar urma sa fie gazduit intr-o Casa a Regiunilor ungare. "Pana acum, a fost o chestiune pur interna, dar ambasadorii nostri atat pe langa Regatul belgian, cat si reprezentantul permanent la UE au facut demersuri pentru a se delimita guvernamental de aceasta initiativa si MAE a comunicat in prima zi public rezerva sa, deci acum am avut o reactie legata de gazduirea biroului in Casa Regiunilor ungare, care nu este in regula", a subliniat ministrul.

Intrebat daca acest demers va afecta relatiile romano-ungare, ministrul Teodor Baconschi a asigurat ca Bucurestiul si Budapesta au relatii normale, adica "foarte bune". "Cooperam si pe agenda bilaterala si pe cea europeana cu foarte mult dinamism, dialogul politic e fluent, cu atat mai mult avem incredere ca partenerii nostri de la Budapesta ne vor intelege sensibilitatea si nu vor supralicita acest caz", a mai afirmat seful diplomatiei.

Intrebat cum ar putea fi rezolvata situatia, ministrul Teodor Baconschi a raspuns ca ar trebui ca "Reprezentanta Tinutului Secuiesc" sa nu fie deschisa in Casa regiunilor Ungariei, iar inscrierea biroului de reprezentare sa corespunda si ca forma, si ca fond judetelor Harghita si Covasna.
Sursa: rNews

Articol citit de 1872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
PNL-PSD agentii moscovei vor decimarea Romaniei
Opozitia este cea care din umbra ajuta grupari iredentiste sa se organizeze si asta in ideea de al da jos pe Basescu.Pentru tradatori din opozitie ca Patriciu,SOV,Iliescu si altii ca ei,tara are mai mica valoare decat ambitiile lor.Uitati ca toti care il pupa 'n dorsal pe iliescu sunt in PNL si PSD iar acest iliescu nu a dorit binele romaniei nici o data.Pana acestia nu vor fi redusi la tacere,sufocati in Dambovita daca se poate,Romania nu-si poate capata linistea.Din ambitia de a capata puterea,acesti tradatori sunt capabili sa finanteze si sa organizeze secuimea si maghearimea sa divida Romania.
Astra
rank 1
Asa Tata
Asa este. Foarte bine spus.Rusii actioneaza cu Romanii din Opozitie aka Fostii Comunisti.
Si Rusii au un program definit pentru Romania....in raspunsul Scutului si Tarnsnistria.
Noii Romanii am trecut prin smecherii din astea...deaceia multi din noi sunt smecheri ...pentru ca asa a fost Istoria ....smechera....
Eu personal...ce le spun celor din opozitie (Rusii) este sa se duca la Rusi
tschangos
rank 3
mai mai
nimeni din "secuime" nu doreste sa se desparta de Ro.mania. Sunt o multime de exemple de autonomie regionala (Catalunia, Tara Bascilor etc) unde merge destul de bine. Ce-i drept, secuimea nu prea are cu ce sa devina autonoma...canci economie, canci turism...
Utilizator sters
Taci mah, nu ne mintzi aici la obraz
"Nimeni nu vrea sa se desparta" hai termina cu vraja. "Sunt esxemple, bla-bla Catalunia" , DA kedves dar tot acolo sunt si EXEMPLE Tzara Bascilor si aia macar ar avea si dreptate ca au fost acolo INAINTEA vizigotzilor si-a arabilor. Dar KOSOVO este visul tau de aur. Auzi , vraja asta cu "pashii maruntzi" am vazut noi cum functzioneaza recent in Libya:
1. Ca cica aviatzia lui Gaddafi sa nu atace Benghasi
2. Pai... hai sa bombardam la sol si sa trimitem armament
3. Pai hai sa trimitem trupe SAS englezesti in Benghasi
4. Pai hai sa rupem estul de Libya ca ACOLO-i PETROLUL.
Lasa nene vraja
ovidiu123456
rank 5
adevarul este ca opozitia este penibila...
imi doresc ca Ardealul si cand zic Ardealul ma refer la tot Ardealul sa se lipeasca de Ungaria.Prefer sa platesc TAXELE la altii care nu au numic de a face cu mine decat sa le dau la niste nenorociti care batjocoresc un popor intreg(ma refer la Ponta , Antonescu si gasca lor de milogi ai statului Roman).Niste jeguri umane inpreuna cu alti oameni de nimic din UDMR(SABOTATORII ECONOMIEI ROMANESTI), de unde manancati nemernicilor ,de la Budapesta?
Sper sa emigreze toata Romania ,astfel sa ramana doar cei sus mentionati sa vedem din ce traiesc.

Traiasca UNGARIA MARE!!!
ovidiu123456
rank 5
si mai sper ca Oltenia,Muntenia , Dobrogea,ETC
sa se lipeasca de SERBIA SI BULGARIA,astfel instalat un bulgar si un sarb in aceste zone sa va oblige pe toti sa le siugeti piula cantand cu limba voastra in chiurul lor.PS:
Acest mesaj contine cuvinte obscene dedicate unor persoane obscene de la persoane devenite obscene.

Raul fata de bine are dublu privilegiu este fascinant si contagios.
Comentariu inadecvat
Utilizator sters
Sa trezit Baconschi !
La o saptamina dupa ce toate ziarele si Tv-urila au urlat,Domnul Baconschi sa trezit si el din vraja SIRENEI Udrea. Tinutu Secuesc,Tokes,Bruxelles,Biroul .....ia stricat siesta !
Te-o
rank 5
Pentru Moldoveanu
Va rog sa-i multumiti lui Antenescu(Rica Venturiano)
pentru aruncarea PDL in bratele santajului UDMR,atunci cand a refuzat oferta de a se alia intr'o guvernare logica de dreapta,pretinzand postul de premier(probabil nu stia ca nu ar mai fi putut dormi 20 de ore pe zi!)Teo
Te-o
rank 5
l Raspunsul la provocarile sovinismului maghiar intern sau de la Budapesta
Trebuie sa fie clare si fara echivoc:
1)Trebuie votata obligativitatea invatarii istoriei si geografiei Romaniei in limba romana,
2)Trebuie anulata legeea minoritatilor,
3)Trebuie ridicata cetatenia romana celor care domiciliind in Romania au solicitat cetatenia unui alt stat.Problema difera radical de situatia cetatenilor care au emigrat si au trebuit sa primeasca si cetatenia tarii aunde traiesc!
4)Sa se adopte legea franceza in materie de dubla cetatenie,conform careia dublii cetateni nu pot fi alesi la nivel local!
5)sa se ridice cetateniile promotorilor "tinutului secuiesc"la Bruxelles,
5) Sa se interzica partidelor politice inregistrate in Romania primirea de fonduri straine.Aceasta prevedere este elementara pentru functionarea democratiei si este universal acceptata!
6)Sase ridice pragul de admitere in Parlament la 7%
PDL UNPR,PSD,PNL,PC trebuie sa faca un efort si sa treaca peste interesele ploltice formand un zid de beton armat in fata obrazniciei sovinismuluimaghiar,care ajunsese la a pretinde romanilor absolut majoritari sa invete ...ungureste!!!Nu invers!!!!Teo
Utilizator sters
@ Te-o
Punctul unu nu poate fi scos.Mai corect ar fi ca daca vor predare in limba lor materna diferenta de costuri sa fie suportate de parintii elevului.Vrei sa inveti in limba magheara, foarte bine dar manualele si profesorii ii platesti tu,nu platitorul de taxe roman.
tschangos
rank 3
manualele...
chir nu vezi ca e doar o problema de fond? Dupa al doilea razboi modial, tinutul secuiesc, era autonom datorita comunistilor rusi. Cu mult dupa aceea, Ro.mania a ridicat autonomia acestei regiuni. Autonomia poate fi o solutie, insa nu vad unde e problema. Ca doar nu se vor declara "tara secuilor" sau introduce granite. Si apropo, astia din secuime nu se considera unguri...ci secui!
Utilizator sters
Autonomie kosovara, asta-i problema tchangos
Catinel-catinel ... si dupa aia "referendum" si alipirea de Ungaria.
Uite rusii s-au retras din Europa de est, acum retragetzi-va si voi din Transilvania, rolul de-a apara hotarul de EST al Imperiului Austro-Ungar vi s-a terminat: putetzi merge acasa ;-)
Sa-mi scrii de la Debretzin, cand ajungi. CiuSS!
tschangos
rank 3
frumoase puncte...
chiar daca sunt soviniste!

1. invatarea istoriei in limba romana? care istorie?
2. anulata legea minoritatilor? In UE? Pai chiar crezi ca s-ar schimba ceva prin anulare? Legea minoritatilor este oricum numai ceva fictiv, ca de profitat nu profita nimeni de pe urma ei.
3. de parca daca ai 2 pasapoarte se schimba lumea. ai in loc de doua "carnete" nefolositoare, doua: romanesc (mare branza) si maghiar (alta branza)
4.ei zic sa se faca ca in fotbal: la echipa nationala la care ai jucat si ai ales prima oara sa joci, ramane batuta in cui (exemplu: Sahin sau Özil in Germania)
5.cum ramane faza cu Guiness a lui obama ;)
6. 7%??? Prin asta risti sa distrugi democratia (in ro.mania? democratie??hmm) daca doua partide ajung la numai 6%, deci 12%, ramane 12% din populatie nereprezentata...hmm
...in orice caz, bine ca idolul tau vadim nu mai e la moda, dar sunt sigur ca va recupera pierderea suferita de boala portocalie!
Utilizator sters
@ tschangos,care istorie?!
Romanii au o istorie de aparare,ungurii o istorie a unui imperiu.Imperiile sau facut cu arma,cu japca,prin atrocitati.daca tu crezi ca o natiune ca hungurii au istorie,nu ti se pare ca o istorie mizerabila si plina de sange si atrocitati nu-i de laudat ?
bulineli
rank 5
Sustin parerea dumneavoastra,
Sint legi mai mult decit necesare,altfel ajungem la balamuc daca se mai continua mult mascarada aceasta.
Comentariu inadecvat
tschangos
rank 3
mai romanu lu peste
daca tot esti in "state", ramai acolo cu mitocanismul tau sovinist si nu te mai baga in seama degeaba! romanul, neam de luptatori? ce cuceriri au avut romanii? sau nu prea stiu eu istorie...cred ca citisem undeva despre imperiol roman, ohh, cred ca era chestie de scriere, ca aia nu aveau caciula pentru ca sa scrie roman...acum inteleg.
Utilizator sters
Pai aia-i vezi Tschangos-bacsi, "CE CUCERIRI AU AVUT ROMANII". N-au navut ca nu s-au bagat LA ALTZII LA FURAT TERITORII, ca ai tai, boszy
Vad ca te enervashi Lotzi-boy, tzi se lasa sa vezi din nou dorobantzii romani in Budapesta ca-n 1921 si 1945. Atunci nu uita sa notezi ca la Est de Dunare are grija Romania de voi si la Vest de Dunare va dam la austrieci ca si-asa muritzi d edorul lor. ce zici, cum itzi plaec "autonomia asta pe regiuni"? Ca-n Catalunia, nu? :-((
Mai voi n-avetzi pace pana nu iscatzi un razboi civil.
malmo
rank 5
"Voi sunteţi urmaşii Romei?"
PAI CE FACEM?.... Asteptam sa ne-mparta ungurul si tiganul Tara?

"Mestecand veacul de aur in noroiul greu al prozii.
Rămaneti in umbră sfantă, Basarabi si voi Musatini,
Descălecători de tară, dătători de legi si datini,
Ce cu plugul si cu spada ati intins mosia voastră
De la munte pan' la mare si la Dunărea albastră."

Bestiile nostre de politicieni sunt de vina ca s-a ajuns aici

"Azi, cand fraza lustruită nu ne poate insela,
Astăzi altii sunt de vină, domnii mei, nu este-asa?"
omyt
rank 2
statut
pt.toti invidiosii si ofuscatii la adresa rusiei:romania a avut are si va avea statut de *** terfelita.v-ati prostituat cu romanii,de turci daca extind expozeul provoc stare de voma cititorilor care nu merita supliciul,cu nemtii asisderea.am observat tot o trageti cu basarabia,cum au luat-o rusii?v-ati batut pt ea? o pierdeati in lupta era atceva dar asa ati vandut-o! sunteti tarfe terfelite si din statutul asta nu veti iesi niciodata e destinul vostru mai e nevoie sa va spun ce va urma? tot la fel o veti lua ,pe la spate.de aveti gura plina sau goala tot a kk pute.
razvanus
rank 5
pentru tine rusule
Rusia poate isi doreste sa desparta Romania, dar nu va reusi pentru ca noi suntem latini la fel ca Italia, Franta, Spania, Belgia, Tarile din America.
Slavii si rusii nu vor reusi in urmatorii 100 de pace sa ne mai ocupe.
Utilizator sters
Si cum vei proceda in calitate de latin ?
Reciti din Rutilius Namatianus ? Sau din Dracontius ?
Utilizator sters
@ Naef
Citeste flacaul in IDISH. Mai dar repede va adunaratz, owreymea, ungurimea si "tuati fortzili NATO" sa aranjatzi Romaniei o "Jugoslavie".
Utilizator sters
A trecut 9 luni inainte de nasterea ta vreun român p'acasa pe la voi, cand era tac-tu plecat in delegatzie, de stii româneste?
Mare nesimtzirea la voi astia "natzionalitatzile conlocuitoare". Conlocuitoare este deja cam mult spus dupa asemenea declaratzii de fidelitate ca ale tale. "Natzionalitatzi in plus in RO" ar trebui sa va spuna.
solaris7
rank 4
Tovarase,
Te roaga poporul roman sa iei niste masuri!! Ca acesta este rolul tau !!!
3195
rank 5
O pozitie corecta a d.lui Baconschi.
Ungurii sunt PROVOCATORI.
Utilizator sters
Ooo!, buna-dimineatza nea Baconschi! Te trezishi si *** din hibernare?
Acusi imi trebuie viza ungureasca, sa ma duc in Transilvania :-(
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor