Baconschi cere Serbiei sa respecte drepturile minoritatilor ramane

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 22:17
1218 citiri
Baconschi cere Serbiei sa respecte drepturile minoritatilor ramane

Teodor Baconschi, ministrul de Externe, a transmis Belgradului un "mesaj ferm" privind nevoia inregistrarii de rezultate pozitive cat mai curand, in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii romane din Serbia sub aspectul pastrarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase.

Seful diplomatiei romane a reiterat interesul deosebit al Romaniei fata de situatia comunitatii romanesti din Serbia si a accentuat importanta vointei politice a Belgradului in acest sens, precum si a dialogului intre autoritatile centrale sarbe si cele locale.

Ministrul roman de Externe a avut miercuri la Bucuresti o intrevedere cu prim-vicepremierul sarb Ivita Dacici, care detine si functia de ministru de interne. Acesta s-a aflat miercuri la Bucuresti, pentru a participa la reuniunea ministrilor de externe din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN).

Ministrul Baconschi a subliniat ca, in ciuda conditiilor actuale care impun eforturi mai sustinute din partea statelor cu aspiratii europene, cum este si cazul Serbiei, nu exista optiune mai buna ca integrarea in UE. In acest context, ministrul de externe a punctat ca "problematica minoritatilor nu tine doar de relatia bilaterala romano-sarba, ci si de procesul de integrare europeana", informeaza MAE.

Si secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a reafirmat luna trecuta la Belgrad opozitia Romaniei fata de divizarea artificiala a etnicilor romani din Serbia si a subliniat necesitatea respectarii dreptului persoanelor apartinand minoritatii romane de a-si pastra propria identitate. Secretarul de stat pentru afaceri europene a condus delegatia Romaniei la cea de-a doua sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale romano-sarbe privind minoritatile nationale, care a avut loc la 20 mai la Belgrad.

Comunitatea romaneasca din Serbia numara aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai multi locuiesc in Valea Timocului, in estul Serbiei, si Voivodina, in nordul tarii. Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale. In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina. Numiti "vlahi", romanii din Timoc au fost privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.

Pe de alta parte, ministrul Teodor Baconschi si prim-vicepremierul sarb au abordat in cadrul discutiilor care au avut loc miercuri la Bucuresti teme de interes bilateral, precum si aspecte legate de securitatea regionala si parcursul european al Serbiei. Cei doi oficiali si-au exprimat aprecierea fata de cooperarea foarte buna in domeniul afacerilor interne, atat bilateral, cat si in format trilateral Romania-Serbia-Bulgaria, mai ales in combaterea criminalitatii organizate, a traficului de droguri si a celui ilegal de tigari.

De asemenea, ministrul roman de externe a amintit de importanta Strategiei UE pentru regiunea Dunarii si interesul Romaniei de a se avansa tot mai mult in implementarea acestei Strategii, proces in care este implicata si Serbia.

Cu prilejul intalnirii bilaterale, ministrul Teodor Baconschi si prim-viecpremierul Ivita Dacici au semnat Protocolul intre guvernele de la Bucuresti si Belgrad pentru aplicarea acordului intre Comunitatea Europeana si Serbia privind readmisia persoanelor aflate in situatie de sedere ilegala, semnat la Bruxelles la 18 septembrie 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Teodor Baconschi, #Baconschi mesaj Belgrad, #Baconschi drepturi romani , #ministru de Externe